Mindennapok

Kormányváltás

renzi lettaNnna, hát ilyen ország vagyunk: egy hét alatt lezongoráztak itt egy pikk-pakk kormányváltást. Méghozzá úgy, hogy a saját pártjából “buktatta” meg valaki az éppen regnáló kormányt.

Kezdjük az elején. Egy hete derűsen szenderegtünk, Letta kormányzott, és mivel Matteo Renzi régebben többször is elmondta, hogy kivár, nem buktat kormányt, meg hát sőt – támogatja is azt, nem is gyanakodtunk.

Matteonkat ugye nemrég megválasztották a baloldali párt (PD) vezérének, ezzel biztosítva is volt, hogy  a jövő évi választásokon ő vezeti a baloldalt, és ha nyernek, kormányozni is fog. Minden észérv arra mutatott tehát, hogy érdemes neki kivárnia a választásokat, mert aztán ha nyer, öt évig is kormányfő maradhat (már ha jól csinálja – ezt itt nem olyan könnyű ám, de ez egy másik történet).

Ehhez képest szerdán már terjedtek a hírek, hogy Letta alól kicsúszóban a talaj, és Renzi bejelentkezik kormányozni, de ki hitte ezt akkor még. Csütörtökre elhittük, Renzi Berlusconival (!) konzultált a választási törvény megváltoztatásáról (amit Berlusconi csinált a saját kényelmére anno).

Letta pénteken felmondott (benyújtotta a lemondását). A hétvégét az államfő a konzultációkkal töltötte a nagyérdemű meg a minisztertotóval (ki várható, milyen posztra), és jó idő is volt, lehetett kirándulni. Ja a Movimento Cinque Stelle (M5S) viszont eddig Napolitano-t támadta, most áttért a többiek ócsárolására, de intenzíven ám. Opposizione dura!

És a meglepő fordulat: Angelino Alfano (Berlusconi ex-pincsikutyája) volt gazdája ellenfordult, kemény szavakkal. Eddig is támadgatta, de azt hittük, hogy ez olyan látszatellentét, amit majd nagy boldogságban feloldanak annak idején, amikor indulni kell a választásokon.  Most viszont ez már kevéssé valószínű. Mi történhetett a háttérben, ki tudja.

Ma tehát ezt lehet tudni, hogy  Renzi tárgyal. Mindenki más meg kivár. A piacok már rá sem rántanak (nem lett rosszabb a megbízhatósági besorolásunk stb – gondolom, ez a kormányváltósdi már rutin.)

Én e pillanatban továbbra sem értem, mire volt ez jó Renzinek, ha kivár még egy évet, akkor simán nyerhetett volna és kormányozhatott volna 5 évig. Így ha elszúrja (márpedig most csak népszerűtlen lehet, ha nekiáll rendet rakni), akkor annyi a jövő évi választásnak. Tényleg ennyire becsvágyó lenne, hogy  semmi nem érdekli a hatalmon kívül? Akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Ha nem, akkor tud valamit, amit mi nem, az okokról, vagy a várható következényekről. Meglátjuk.

Reklámok

8 című bejegyzés “Kormányváltás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. “Kormányváltás”
  … csak nem?…..

  Komolyan: 4. éve élek itt és ez lesz 4. kormány.

  Olasz politikusaink gondoskodnak a mindennapi cirkuszról, Csak a kenyérről valahogy elfelejtkeznek…

  Meglátjuk.

 2. Sziasztok!

  Gondoltam megosztom veletek ezt az egy mai újságban olvasott “magyar vonatkozású” megnyilvánulást:
  Renzi kormányát valaki így titulálta: il governo dei “dei ragazzi della via Pal” . 🙂
  Gondolom a fiatalságukra és a grund (Olaszország) megóvásába vetett hitükre célzott.

  1. Itt nagyon hájpolják ezt a Pál utcai fiúkat (talán még az iskolában is olvassák). Mondjuk én mindig is utáltam ezt a könyvet 🙂 Reméljük a kormány ettől még csinál valami értelmeset. 🙂 Köszi Lessy!

 3. ….csak most èrtem el ehhez a poszthoz,de ez a tèma màr szinte kommentelhetetlen,azaz,mit lehet erre mondani? Renzi kezdett egy kicsit antipatikus lenni az utòbbi idoben,de mostanra meg màr teljesen “szavahihetetlen” lett.

 4. Eddig elég volt a PR duma, most tenni is kellene valamit… Az nehezebb. Ugye? A nagy olasz és európai politikai gépezet maga alá gyűri őt is.
  Gyökeresnek nevezett újításokat, és világmegváltást nem lehet úgy véghezvinni, hogy mindenki tapsikoljon. És főleg azok nem tapsikolnak, akik már belegyökereztek egyes pozíciókba, helyzetekbe. És a pénzt ők adják…
  Renzi könnyen jelentette ki, hogy ha bukik a kormány, az az ő bukása lesz. Elszenvedni már nehezebb. Itt nincs kire mutogatni, mint ahogy a polgármesteri székből ezt még megtehette.

  Ha őszinte akarok lenni: nem tudom, nem tudnám, mi a megoldás. Egy olyan fogat, ahol minden ló másfelé húz… és ha lecseréled az egész fogatot az sem lesz jobb…

  Azt olvastam, hogy észak olasz kisvállalkozások százai mennek az ausztriai Karintiába. Mert ott 24 nap egy cég beindítása . mindenestül. Az egész folyamatot egyetlen osztrák vezényli le, aki mindenben (törvényi rész, könyvelő, bejegyzések, stb.) segít. Ja és ezek a szakemberek remekül beszélnek olaszul. (Ezek mind Olaszországból elvitt, osztrákokat foglalkoztató üzemek lesznek….)

  Povera Italia. – Így is, úgy is.

  1. Igen, valoszinuleg tok igazuk is van. A FIAT is megy. Mondjuk ott felmerul, hogy akkor miert vett igenybe embertelen mennyisegu kozpenzt (az enyemet, tiedet, mindenkiet) arra, hogy megorizze az olasz allasokat, es ha elmegy, miert nem fizeti vissza…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s