Ügyintézés

A kocsifenntartás ára – 2

Folytatom a kocsival kapcsolatos kiadások számbavételét (az első részt itt találod).

Rögtön kétféle vizsgáztatás is van, a tagliando és a revisione. Kezdjük ez utóbbival, mert ez kötelező.

Revisione

Ez a magyar vizsgáztatásnak felel meg, ugyanúgy kötelező, mivel azt hivatott ellenőrizni, hogy a forgalomban levő autók elég jó állapotban vannak-e. Ellenőrzik tehát a kerekeket, a fékeket, a fényeket, az autó  zajszintjét, és a káros anyagok kibocsátását.

MIKOR?

Az autó korától függően 1-4 éves időszakonként. Természetesen minél régebbi az autó, annál gyakrabban kell ellenőriztetni. Szabályok részletesen itt.
HOL?
Két típusú ellenőrző hely létezik:  az egyik az  ufficio della motorizzazione civile (ennek kirendeltségei) a másik az olyan szerelőműhelyek, amelyek erre a tevékenységre szerződtek a Minisztériummal (Ministero dei Trasporti). Mindent összevetve kb. 5000 helyen lehet elvégeztetni Olaszországban az autó kötelező felmérését. 
MENNYIÉRT?
Ha magad viszed az autót vizsgáztatni 45-65 euróig terjed az ár (ha elsőre sikerül, természetesen). Ha a szerelőt bízod meg vele, akkor erre ő réteszi az órabérét, és kb. 100-120 euró lesz az ár.
MIT NÉZNEK?
Ebbe most nem mennék bele, de akit érdekel, itt elolvashatja. 

 

 

 

Tagliando

 

MI EZ?

Szintén az autó különböző komponenseinek átvizsgálása, hogy elég jó állapotban vannak-e. Ez nem kötelező, de azért érdemes időnként megcsináltatni, hogy jó állapotban maradjon a kocsi. Akkor kötelező, ha új autóról van szó, az első években adott időben meg kell jelenni a tagliando vizsgálaton, mert különben elvész a garancia.

Minden info olaszul erről itt található. 

 

FONTOS TUDNI, hogy ha magyar rendszámú autóval közlekedsz itt, Olaszországban, a revisione (vizsgáztatás) miatt haza kell minden alkalommal menni. Nemrég utánanéztünk, és egyelőre nem lehet itt megcsináltatni egy másik ország rendszámát viselő autó revisione-ját. Viszont ha az olasz utakon ellenőriznek, és az autó nincsen levizsgáztatva, akkor leállíttatják az autót és nem lehet vele a továbbiakban közlekedni. Egy útra  viszont lehet külön engedélyt kérni (pl. ha lejárt a forgalmi, és haza akarod vinni az autót vizsgáztatni).

 

Reklámok

7 című bejegyzés “A kocsifenntartás ára – 2” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Amikor még itt volt a magyar rendszámú autóm lejárt a műszakija. Nem kicsit, nagyon :-). Igaziból akkor nem használtam az autót, benn állt a garázsban…
  Úgy vittem haza, hogy az otthoni szerviztől kértem egy időpontot és egy magyar-angol nyelvű igazolást, hogy az autó műszaki vizsgára megy haza. És Szlovéniában nem álltam meg egyetlen benzinkútnál sem, mert tapasztalatom szerint ott a benzinkútnál áll a civil ruhás rendőrök számítógéppel, internettel felszerelt furgonja, amivel egy perc alatt le tudnak ellenőrizni mindent.
  Olaszországban egyetlen egyszer sem állítottak meg a magyar rendszámmal… szerintem nem akartak egy külföldivel – akinek nem ismerik a nyelvét – szórakozni.

  1. Lehet útengedelyt kérni, és akkor nem gond, ha igazoltatnak. Persze utánajárás és költség, de megoldható.

 2. Elfogadják az igazolást is – főleg, ha láthatóan mindene működik az autónak., van kereke, lámpája, kormánya (azért meg lehet nézni milyen borzalmakkal közlekednek itt egyesek – tükörradiál, peremes féktárcsák, stb.)…
  Szlovéniában is rendben van, csak ott szeretnek szórakozni a magyarokkal….

 3. Arról tudtok-e valamit, hogy ha Oo-ban van a residenzad, akkor bizonyos idő után (eddig 1-1,5 évről hallottam) át kell rendszámoztatni az autót olaszra, ellenkező esetben megbüntetnek (ha ellenőriznek)?

  1. Szóval igen, elmeletileg ez igy van. Ugyanakkor nem tudom, hogy valaha eszrevennek-e, hogy nem irattad at a kocsit. Illetve egy alkalommal biztos (remeljuk, ez nem fordul elo), ha balesetet okozol es kicsit utananeznek, hogy hogy all az auto, meg a biztositasa.

 4. Nos, én úgy tudom, hogy egy év a türelmi idő. Ha ennél tovább vagy residenza-val az országban, akkor bizony át kell(ene) rendszámoztatni az autót. De mondd meg nekem, ki fogja megmondani, hogy nem tegnap jöttél Magyarországról? Ismerek egy magyar lányt, aki nemhogy huzamosan itt él, de már az állapolgársága is megvan, az autója mégis magyar rendszámmal fut. Sőt van egy olasz házaspár, akik hivatalosan Toszkánában élnek, ám mivel van magyarországi ingatlanuk, és ez a magyarországi tartózkodási helyük, így a vállalkozásukban használt furgon is magyar rendszámű. Azt nem árulták el, hogyan is van ez hivatalosan, de annyit azért elárultak, hogy így jobban megéri…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s