Munka-tapasztalat

Szabadság

SdraioKözeleg a vakáció, beszéljünk a szabadságról…

Már akinek van …. az atipikus dolgozóknak  nem jár fizetett szabadság, a  határozott és határozatlan idejű szerződésekkel dolgozóknak ellenben törvény garantálja.

A  szabadnapok száma attól függ, hogy melyik szektorban dolgozol, és ott milyen beosztásban. Ezt a szektoriális kollektív szerződések szabályozzák. Alapvetően 20 nap (4 hét) szabadság jár mindenkinek, akkor emelkedik ez a szám, ha már régebben dolgozik az ember egy adott helyen. Azaz nem az életkorral, mint Mo-n, hanem az egy helyen eltöltött idő függvényében.

A szabadnapok nem egy kategóriába tartoznak, van a szabadság / ferie és a permesso / “eltávozási engedély”, mindegyik szabad napot (órákat jelent), de nem egy adózási / fizetési kategóriába tartoznak.

A szabadságot – ferie pagate- úgy lehet és kell kivenni, hogy legalább egyszer egymás után 2 egész héten szabadságon legyen az ember. Napokban mérik.

A permesso viszont akár órákban is mérhető, azaz ha pl. elintéznivalója van az alkalmazottnak, akkor akár 2 óra permesso-t is kivehet, ezeket a hiányzással töltött órák összeadódnak.

Az éves szabadságból (ferie) 2 hetet az adott évben kötelező kivenni, a másik két hétnyi szabadsággal várni lehet, egészen az adott naptári évet követő 18 hónapig, ezen az időszakon belül kell kivenni a maradék (előző évről áthozott) szabadságot (magánszférában a szabályozás szerint, gondolom az állami szférában ez nem fordul elő).

Ha nem venné ki az ember ezen a 18 hónapon belül, akkor sem törlődik a sok szabadság, hanem halmozódik, és amikor az adott cégtől elmegy a dolgozó, akkor egyben pénzben kifizetik neki (akár évekkel azután is, hogy már lejárt az az időszak, amikor még kivehető a szabadság).

Ha a munkáltató és a munkavállaló nem egyezik abban, hogy az utóbbi mikor veheti ki a szabadságát, akkor a munkaadó érdeke az elsődleges (tehát akkor, amikor a főnök mondja).

Ha nem január 1-jével kezd el dolgozni a dolgozó, akkor abban az évben a ledolgozott időszakkal arányosan kap szabadnapot (ahogy Mo-n is).

Ha szabadság közben megbetegszik a dolgozó, akkor felfüggesztik a szabadságot arra az időre, amíg betegállományban van.

Info itt. 

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s