Étel - ital

Gesztenye minden formájában

castagne

Itt Olaszországban rengeteg szelídgesztenyét termelnek. Az Appenninek véges végig televan gesztenyésekkel, és mivel ennyi van belőle, igazán változatos formában látjuk viszont. Itt van rögtön a gesztenyeliszt. A már említett Appeninekben búzaliszt hiányában megszárították és megőrölték a gesztenyét: metato-nak hívják azt az építményt, amit a házak mellé építettek és amely a gesztenye szárítására szolgált.

De Toscana egyes részeit is ez segítette a túlélésben, pl. Lunigianaban már a 14. századból vannak feljegyzések, amelyekben megemlítik, hogy a kenyér kétharmadát gesztenyelisztből készítették – ezt a kenyérfajtát pattona-nak hívták, inkább egy lapos kerek lepény volt, amit a sajt és felvágottak mellé ettek. Akkoriban reggelire tejbe áztatott szárított gesztenyét, vacsorára pedig sült gesztenyét fogyasztottak.

Mindez persze nem tűnt el nyomtalan a gasztronómiából.

Most gesztenyeszezon lévén mindenütt megtaláljuk a castagniacciot, azaz egy lapos, gesztenyelisztből készült, rozmaringgal és fenyőmaggal megszórt édes lepényt (nagyon barna a színe), amit különböző ízekkel lehet variálni (pl. narancshéj). Aztán a zuppaba, azaz a sűrű, sokféle zöldségből és valamilyen gabonából (rizs / árpa / kamut) készült levesbe is belefőzhetik – ez nagyon finom. Van gesztenyelisztből készült gnocchi is, illetve gesztenye töltelékű tortellini. És van a gesztenyés frittella, ami olyasmi tészta, mintha édes lángos lenne, forrón cukorba hempergetve.

A variációk száma tehát végtelen, és ebben is igaz, hogy a népi találékonyság végtelen, és azzal dolgozik, amije van – a gasztronómiában is.

castagnaccio

Reklámok

2 thoughts on “Gesztenye minden formájában”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s