Mindennapok

Az olaszok továbbra is elvándorolnak

A válság óta megfigyelhető jelenség továbbra is él, sőt, virágzik: egyre több olasz vándorol ki, munka reményében.

Tavaly kb. 94 000 olasz indult útnak, és ez több, mint a duplája az ide bevándorlóknak (évente kb. 43 000 ember). Természetesen ezek a “látható”, statisztikailag megmérhető számok, nyilván sokan vannak (mindkét irányban), akik feketén (nem legálisan) indulnak / érkeznek, és csak egy első átmeneti időszak után (mikor már találtak munkát) kerülnek bele a hivatalos statisztikákba.

2012-höz képest 16,1 %-kal nőtt a kivándorlók száma. Nagyobb részben férfiakról van szó (56%), és még nem házas (60%) fiatalokról (36%-uk 18-34 év közötti). Nyilvánvaló, hogy az elsődleges ok a munkahiány, a pangó gazdaság okozta nehézségek.

A legfőbb célország Anglia (13 000 fő), majd köveetkezik Németország (11 700), Svájc (10 300) és Franciaország (8400 fő).

Jelen állás szerint szerte a világban 4 482 000 olasz állampolgárságú ember él, de ide számítják azokat is, akik egy régebbi kivándorlás nyomán már pl. Amerikában születtek (esetleg sosem éltek Oo-ban, nem is beszélik a nyelvet), de kérvényezték a szülők által nekik járó állampolgárságukat.  Ez utóbbi 1 747 000 olaszt jelent, míg az Oo-ban született, de kivándorló olaszok száma 2 379 000 fő, tavaly 141 000 fővel növekedett.

fuga_paese_2013

Az itt látható tavalyi adatokhoz képest most már Anglia a fő célország, az elvándorlók száma pedig magasabb.

Forrás itt. 

 

És éppen ma találtam ezt az interaktív térképet arról, honnan hová vándorol Európában a szaktudás. 

Reklámok

3 című bejegyzés “Az olaszok továbbra is elvándorolnak” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Olvastam én is…. 😦 Nagyon szomorú.

  Azt nem értem, hogy ebben számban a kivándorolt nyugdíjasok is benne vannak-e. Mert nem csak a munkaképes lakosság megy el jobb életet remélve, de nagyon sok nyugdíjas is úgy dönt, hogy vállalva a családtól és az unikáktól való távollétet, de egy olcsóbb – és esetleg egzotikusabb – országban kívánja viszonylag gondtalanul eltölteni utolsó éveit.

  Azt hiszem mindkét fajta elvándorlás nagy érvágás az olasz gazdaságra nézve: a munkaképesek munka híján nem adóznak, illetve nem Oo-ban adóznak, a nyugdíjasok pedig máshol költik el a nyugdíjukat (még akkor is, ha ez a máshol elköltött nyugdíj – most még – nem akkora összeg), azaz máshol fizetnek ÁFÁ-t és a nyugdíjuk után is másik országban adóznak……. (ha adóznak)

 2. Gondolom, a nyugdíjasok is benne vannak, mert az életkori megosztásnál nemcsak a fiatalokat találjuk. És igen, az is jellemző migráció, amikor a nem túl gazdag nyugdíjasok olcsóbb országba költöznek. Nota bene, Magyarország ebből profitál, nem kevés holland és német nyugdíjas dönt úgy, hogy Mo-n telepedik le (akár csak szezonálisan is). A migráció végülis természetes dolog, mindig is az volt, és leginkább gazdasági vagy egzisztenciális (háborúk, üldöztetések) okokból.

 3. Igen ezt a magyarországi nyigdíjas bevándorlást tapasztaltam Baranyában. Vannak falvak, melyek inkább hollandok, vagy németek, mint magyarok – persze ebben benne van, hogy az “őslakosok” nagyrésze sváb, jól beszél németül, a felratok kétnyelvűek, így a németek teljesen otthon érzik magukat. (És akinek No-ban csak egy kis lakása volt, most kertes házzal büszkélkedhet.)
  És Baranyában van a legnagyobb magyarországi finn falu is :-). A helyiek pedig EU-s támogatással tanulnak finnül.

  Az olasz nugdíjasok a nyelv miatt még nem fedezték fel igazán hazánkat, pedig egy jól kiválasztott településről 3-4 óra alatt autópályán el lehetne érni az olasz határt. Akár egy olasz kávéra, akár a tengerhez (ami nekünk innen, ahol most lakom, ugyancsak messze van mindkét irányban) akár néhány Magyarorszáon nem kapható termék beszerzésére…. 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s