Ügyintézés

Állampolgár – 1

Boldog, ügyintézèsben gazdag 2014-es évet kívánok mindenkinek, szeretettel.

Eldöntöttem, hogy idén kérvényezem az olasz állampolgárságot. Mások diétát fogadnak szilveszterkor, meg azt, hogy kevesebbet fognak inni és sárgára festik a körmüket. Én meg azt, hogy benyújtom a kérelmemet, halált és elszaladó kiadásokat megvető bátorsággal.

Az olasz állam elméletileg már állampolgárává fogadhat, mert EU-s állampolgárként több, mint 4 éve lakom itt állandó jelleggel. Adót is fizetek, nem követtem el bűntényt (egylőre, ha sok ügyintézővel lesz mèg  addig dolgom, fennáll a veszélye, de a kérelemre tekintettel most visszafogom magam).

Első lépésben online tudakozódtam arról, miféle papírokat kell beszerezni.

Mindenféle  hivatalos szervek oldalán találtam listákat, amiket összevetettem, kifiléztem, megcsócsáltam, mire összeállt, hogy nagyjából mit kell beadnom.

Ez most szépen hangzik, de egyáltalán nem vicces, hogy az egyik oldalon azt írják, elég a magyar állam által kiadott papír, máshol meg azt, hogy apostille pecséttel kell ellenjegyeztetni (de utána kivételek tekintetében átküld a C pontba, ahol először visszautal a B-be, majd azt mondja, nem kell).

Alkalmilag arról is beszélnek, hogy elég az autocertficazione, máskor kétszer kell ellenjegyeztetni. Most nem mondom el az ártatlan olvasónak, hogy ez micsoda rendszer itten, ez az autocertificazione, csak annyit, hogy sok hivatalos ügyintézéskor egyszerűen leírod, hogy te piros hajó vagy, vagy a mézes csokit szereted, aláírod és akkor az hivatalos iratként működik. De nem mindig. Logikátlan, hogy mikor igen.

Semmi listán nem szerepelt egyértelműen, hogy pl. az erkölcsi bizonyítványt én saját bevallással letudhatom-e. És ami még rosszabb, hogy ha elhiszem az egyik zavaros listáról, hogy igen, azt sehol nem említik, hogy ha hiányosan adom be a kérelmet, akkor van-e lehetőség a pótlásra. És hát vicces lenne, ha 3 év múlva azért utasítanák el a kérelmem, mert nem értelmeztem jól a hatvanadik kivételt.

Abból indultam tehát ki, hogy nem autocertificálok, mert egyszer az életben (most, befogadásomkor) csak meg kéne az olasz államnak tudnia, hogy tényleg hajadon vagyok-e, hol és mikor születtem, és büntetlen-e az előéletem.

Kezdtem tehát a magyar papírokkal.

1)      Családi állapot igazolás (3000 ft). Központi okmányiroda, lévén nem magyar ügyintézéshez kell a dokumentum. Gyorsan ment, a postára is odaértem 1 perccel zárás előtt, mert valami rejtélyes módon ebben a hivatalban mindenhol van bankkártyás fizetési lehetőség, csak a családi állapot igazolást kiadó ablaknál nincsen.  Tehát kitölt, postára rohan, visszamegy a papírért. Szólni kell, hogy mire kell pontosan, mert azt írják bele felhasználási célként.

2)      Születési anyakönyvi kivonat. Abban a faluban / városban, ahol a kórház van, ahol születtél (nem ott, ahol laktál rögtön utána). 2000 ft. Az ügyintéző az előttem levőt elhajtotta azzal, hogy nem működik a nyomtató. Mivel erősködtem, átült egy működő nyomtatóval rendelkező asztalhoz, ami tőle 2 méterre volt. De nagyon morcos volt, és utált erőst, hogy én erre kényszerítem.

3)      Erkölcsi bizonyítvány. Postán megveszed a kérelmet, 160 ft. Kitöltöd, befizetsz 3100 ft-ot, és mindezt feladod levélben. Aztán csak várni kell, hogy küldjék. (Egyszer már nekirugaszkodtam, akkor hamar megérkezett, de mivel cask 3 hónapig érvényes, lejárt, mire használhattam volna). Most várom, az ünnepek miatt nyilván lassult az intézkedés irama.

Most itt tartok e pillanatban, de tudom, mik a teendőim erre a hónapra Olaszországban.

1)      Itt is erkölcsit kérni (110-130 euró).

2)      Hiteles fordítások megcsináltatása. Ági, magyar honfitárs ezzel foglalkozik Toszkánában, legalább tudom, hogy vele csináltatom. Az ár nagyjából 100-120 euró lesz (illetékbélyegekkel, stb stb).

3)      Kérelmet kitölteni.

4)      200 eurót befizetni (még nem tudom, hogy. Elég vajon az átutalás? Meglátjuk. A postai ügyintézést alkalmanként 45 percnél kevesebb  idő alatt egyszerűen nem lehet abszolválni.)

5)     Legutóbbi  3 év adóbevallásait össszeszedni (amennyiben van elégséges bevételem. Van.)

6)    A letelepedési cím kérelmezésekor kiadott doksit előkaparni.

Az egészet benyújtani a prefektúrán. Hogy a magyar doksik eredetiben mennnek-e, ez eddig nem derült ki. Ahogy a hiánypótlás lehetősége sem.

De gyorsan kell eljárni, mert az erkölcsi 3 hónapig érvényes.

Biztos lesz pár köröm a prefektúrán. Majd beszámolok róla.

És hát ismét boldogat kívánok Nektek, ügyintézőset 🙂

images

24 című bejegyzés “Állampolgár – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nem hangzik túl biztatóan….

  Én június 30-a után adhatom be. És be is adom. Mert amire állampolgár lehetek itt addigra – ahogy a dolgok mennek – nyugdíjas leszek….

  Gabi, van még otthoni állandó lakcímed, vagy már be vagy jelentve, mint külföldön élő magyar állampolgár? Nekem ez még hátra van… A kérdés, hogy akkor az otthon tartott és Magyarországon hasznát autómat megtarthatom-e? jajjjjj!

  Köszi a jó kívánságot… meglesz!

  1. Elméletileg 3 év alatt kell dönteniük, de nem szoktak (mit nekik törvényi kötelezettség!). Városi legendák szerint ha a 3 éves periódus végefelé kicsit zaklatod őket, akkor valahogy mégis tudnak dönteni. Ez még azért odébb van persze.
   Nyugdíjasok azért nem leszünk még akkor, mert nekünk nyugdíjunk soha a jó életbe nem lesz, olasz befizetések és munkaviszonyok alapján meg pláne. 🙂 De legalább állampolgárként segélyre jogosultak leszünk (nem nagy remény, csak az éhhalál közelében adnak, és annyit, amiből tuti mégis éhenhalsz – végülis ez mindenkinek jobb, utána nem kell már azt a segélyt sem fizetni. De előreszaladtam).
   Igen, van otthoni lakcímem, de ez – ha jól olvastam minden doksit, törvénytelen. Be kellett volna már jelentenem, hogy nem ott lakom.
   Ezzel egyelőre nem foglalkozom, marad a két lakhely. Legalább ennyi.

  1. Az az alapelv (már azok alapján, amit erről összeolvastam), hogy egy db országban lehetsz allandó lakos (az EU-ban legalábbis) – állampolgárságtól függetlenül. És még, hogy egy db országban kell adót fizetned (kettős adóztatás elkerülése), hogy ott kell az autódnak lenni, ahol állandó lakos vagy stb stb.
   Pl. a magyar törvények szerint, amikor vki kiköltözik egy másik országba (akár ideiglenesen is), akkor be kell jelenteni az illetékes polg.mesteri hivatalban, hogy kiköltözöl.
   Ennek folyománya, hogy pl. ha nem otthon laksz életvitelszerűen, akkor nem lehet személyid és lakcímkártyád (útleveled igen!). Amikor lejár a személyi, és újat kérsz, erről nyilatkozni is kell.

   Ha nem vagy magyar lakos, és nincsen magyar munkaviszonyod, akkor (először is le kell mondani a taj kártyáról, nemrégi a törvény, és büntetéssel is fenyeget) és a magyar tb nem köteles veled egyéni megállapodás alapján szerződést sem kötni (amit köteles, ha ugyan nem dolgozol, de Mo-n laksz).

   Ezek az alapelvek egyre kevésbé élhetőek, mert sokan mozognak az országok között, akár rövid idejű munkákra is, és még ha máshol is telepednek le, nem feltétlen akarnak lemondani az eredeti országukban nekik járó jogokról. Még nem is csak azért, mert gonoszok, hanem mert az új országban pl. feketén, vagy alkalmi szerződésekkel dolgoznak, ami a kevésnél is kevesebb jogot biztosít nekik.
   Szerencsére ezt a mozgást egyébként sem képes egyik állam sem követni, egyelőre. Nincsenek összekötve még az adott állam különböző adatbázisai sem, nemhogy két külön államé.

   1. Én úgy tudom, hogy pl. már a házasságkötéshez is – ha rendelkezel itteni residenza-val – igazolnod kell, hogy otthon nincs állandó lakhelyed. Ideiglenes ettől még lehet. És ezt – úgy olvastam egy másik blogon – a nagykövetségeken keresztül ellenőrizni is tudják.

    Aztán, hogy mi az igaz ebben a “casino”-ban?

   2. Igen, en is igy olvastam. A kerdes az mindig, mi az ami eloiras, de nem ellenorzik es mi az, amit ellenoriznek mindenkepp.

 2. Ja és még valami: a párom volt felesége – aki szintén nem olasz és nem is EU-s állampolgár (hiába, mindenkinek meg van a maga heppje… 🙂 ) – a házasságkötés után két évvel megkapta az állampolgárságot. Érdekes.

  1. Regebben hazassaggal hamarabb meg lehetett kapni (egeszen regen, tobb nyugati orszagban azonnal hazassagkotes utan). Ez valtozott tobbszor. Hogy ne mondjam, amikor eloszor utananeztem, hany ev ittlet utan lehet all.polgarsagot kerni, meg 5 volt. Most 4.

   1. Ha jól értelmezem, házassággal most is előbb megadják (annak ellenére, hogy én is úgy emlékszem, amikor legutóbb olvastam, 4 év residenzát írtak, házasságtól függetlenül… ki tudja, hátha változtattak a törvényen). Ezt találtam: “PER MATRIMONIO CON CITTADINO ITALIANO (ARTICOLO 5 DELLA LEGGE 91/92 E SUCCESSIVE MODIFICHE E INTEGRAZIONI)
    La cittadinanza, ai sensi dell’articolo 5 della legge 5 febbraio 1992 n. 91 e successive modifiche e integrazioni, può essere concessa per matrimonio, in presenza dei seguenti requisiti:

    1. Il richiedente, straniero o apolide, deve essere coniugato con cittadino italiano e risiedere legalmente in Italia da almeno 2 anni dalla celebrazione del matrimonio
    2. Se i coniugi risiedono all’estero, la domanda può essere presentata dopo tre anni dalla data di matrimonio” (link: http://www.interno.gov.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/sottotema002.html)

    Sok sikert az ügyintézéshez! 🙂

   2. Igen, hazassaggal elobb megadjak. En viszont a “sajat jogon”-hoz ragaszkodom 🙂

 3. a bibi a Prefettura-n van , ahol kb 1 èv kell, mire megnèzik az osszes papìrokat, jòk-e..mert hàt itt ugye nem fizetik az impiegata-t a cottimo!!! 😀 (most intèzem egy lengyel àpolònonek (2 ève…)11 èv residenza alapjàn (ahova szigorùan kèrik a Residenza Storico-t nem autocert.ban!) —1 èv utàn a lejàrt erkolcsi bizonyìtvànyèrt biza Varsòba kellett utaznia fèrjènek az ùjrakèrès, bèlyeg,apostilla miatt!!!! ès akkor csak àtnèztèk..utàna megy a Questura-ra , utàna a Ministero degli Internibe…utàna IMA!(ez a COMOi Prefettura…….Svàjc alatt…no comment)

 4. Az nem is érdekli őket, hogy amúgy mellesleg tudsz -e olaszul?
  A magyar állampolgárság megszerzéséhez nyelvvizsgán is át kell menni, meg talán magyar törit is kérdeznek, ha jól tudom (sok magyar tuti nem menne át 😀 ). Legalábbis a külföldi barátnőim ezt mesélték.

  1. Itt nem feltetel a nyelvtudas. Es vizsga sincsen. Mo ilyen szempontbol sokkal nehezebb. En egyebkent egyetertek vele, hogy az allampolgarsagot kero a nyelvet is tudja, es legyenek informacioi az orszag mukodeserol.

   1. Ja… és el tudjon igazodni néhány egyszerű bürokratikus kérdésben, vagy legyen fogalma az olasz kultúráról…. De ez tényleg nem feltétel.
    (Otthon bizonyos kor felett szintén nem feltétel.)

 5. Sziasztok, érdekes ez az állampolgárság-kérdés, én úgy vettem észre, hogy sokszor még az illetékesek sem mindig tudják, milyen dokumentumokra is van szükség. Ugyanez a helyzet a házasságkötés esetében is… Olvastam a korábbi hozzászólásokat erről, és igazából én is csak most kezdek utánajárni (komoly szándékkal), hogy akkor miről is kell nyilatkozni és milyen iratokra van szükség. Megkérdezhetem, hogy erről van-e konkrét információtok???

  1. Az illetekesek nem mindig tudjak – gondolom pl. nem nagyon kepzik oket a folyamatos torvenyi valtozasokrol, nota bene egyik orszagban sem. Azt meg kolon erdekesnek tartom, amikor a magyar ugyintezo szerint “eleg lesz az a dokumentum”, de ilyen magabiztos lezserséggel nyilatkozik egy altala nem ismert masik orszag jogrendjerol…..
   Persze altalaban az utolso elotti pillanatban ra szoktak azert jonni az erintettek, csak olyankor mar nagyon nehez adott dokumentumokat stb beszerezni. Eskuvok eseten kulonosen, mert egy tavalyi komoly magyar jogszabalyvaltoztatas miatt az addig rutinbol intezett dokumentumbeszerzes nem eleg jo, amire persze akkor derul feny, amikor mar csak par nap van hatra a kituzott idopontig. Olyankor mar csak nagy felarral lehet, ha egyaltalan intezkedni.

 6. Koszi a vàlaszt akkor legkozelebb ha hazamehgyek visszaadom a szemèlyimet meg lemondom az otthoni àllando bejelentett lakcimet.Mert ha nem akkor megbuntetnek?!?ezzel elveszitjuk a jogot valamihez?! pl ingatlanvàsàrlàs stb…mikor ezt az otthoni illetèkeseknèl kèrdeztem ugy nèztek ràm mint aki arabul beszèl szoval nincsenek kèpben.

  1. Ha lemondtad a TB és bejelentetted, hogy külföldön adózol, akkor nem büntethetnek.
   A jogot semmihez – legfeljebb a GYES és egyéb pénzbeni juttatások – nem veszted el, magyar állampolgár vagy, Tehát vehetsz ingatlant (legfeljebb nem lehet állandó lakhelyed) és szavazhatsz – ha akarsz. És akármikor, akármit vissza lehet csinálni.

   Egyébként én lassan 4 éve lakom itt, és van otthon bejelentett lakcímem, sőt minden dokumentumom magyar. Eddig még nem büntettek. A TB és az adósoknál a bejelentést azonban azonnal megtettem – a levél másolatát az otthoni átvételi elismervénnyel együtt pedig gondosan eltettem.

   1. A gyes, munkakeresesi segelyek otthon is munkahoz kotottek, azaz hiaba laksz otthon, ha nem volt munkaviszonyod, akkor nem jar.
    Vissza visza lehet csinalni mindent, foleg, ha hazakoltozol, de pl. a tb ismetelt megigenylesere par honapot varni kell (torveny szerint nem adjak meg egybol hazaterted utan a lehetoseget, hogy akar kulon szerzodest koss veluk, ha nincsen allasod).

  2. Szerintem sem erdemes ezzel foglalkozni. En a tb-t 4 evvel ideerkeztem utan mondam le otthon a tb-t, es azt irtak, hogy rendben, nyugtaztak, nem buntettek. Igaz az is, hogy a torveny, ami szerint buntethetnek, joval azutan szuletett, hogy ideertem (Orban agyreme). Egyebkent Eu-s viszonylatban azt hiszem nem buntetnek, de Eu-n kivul volt, akitol evekre visszamenoleg beszedtek a tb alapbefizetest.
   A lakcimet egyelore hagyom, nehogy mar ezt is elvegyek tolem…

 7. Nekem pl magyar TV csatornàim vannak amit kulfoldre tilos kihozni(na most lebuktam) ahhoz pl kell a magyar àllando bejelentett lakcim

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s