Mindennapok

Temetkezés Olaszországban

Ugyan elmúlt már halottak napja, de azért ejtsünk néhány szót a temetkezési szokásokról Olaszországban.

Nyilván itt is régiója válogatja, hogy hogyan temetkeznek és milyen sírkerteket alakítanak ki, de északon azért jellemző, hogy egyforma sírkövekből álló rendezett sorokat találunk a temetőkben.

Olyan falak, ahol több sorban emléktáblák jelzik az ott nyugvók nevét, nem csak a hamvasztásos temetéseknél jellemzőek, hanem ide is temethetnek teljes nagyságú koporsókat. És itt is egyforma lesz a dekoráció.

A családok kisebb kápolnákat vehetnek maguknak, ahová évtizedekig temetkeznek.

Magán a temetésen való részvétel általában a temetési misét jelenti, a temetőkbe  már csak a nagyon szűk család megy ki.

Északon már nem jellemző feltétlenül a fekete viselet, sem a temetési  misén (ott csak a szűkebb család, közeli ismerősök öltöznek feketébe), sem a gyászév alatt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reklámok

5 című bejegyzés “Temetkezés Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Hozzàtennèm, hogy meglepò mòdon ès olaszokra nem jellemzòen gyorsan, a halàl bekòvetkezèse utàn max 2 napon belùl megtòrtènik a temetès. Sòt, sokszor màsnap…engem ez nagyon meglepett eleinte…Magyarorszàgon àltalàban kb 1 hèt a kèt esemèny kòzti idò…

  1. Igen, nagyon hamar megejtik a temetést.
   Alapvetően az lehet az oka, hogy délen nagyon meleg van, és a holttestet otthon ravatalozzák fel (még a mai napig). Nem lehet tehát csak ott tartogatni, mert a melegben bomlásnak indul.
   Annyira hamar eltemetik a halottat, hogy az északi rokonok a hír után azonnal indulva sem mindig érnek oda időben…

 2. Ma Magyarországon nagyon nehéz elkerülni a boncolást. Még ún. természetes halál esetén is, akkor is, ha valaki kórházban hal meg, és egyértelmű a halál oka. Viszont nagyon sok a halott, kevés a kórboncnok orvos (aki a legtöbb esetben igaziból csak a papírokat írja alá), ezért is van otthon 1 hét, 10 nap – vagy akár ennél hosszabb idő – a halál és a temetés között.

  Nekem az olaszoknál az a furcsa, hogy a hamvasztásos temetés nem az urna földbe vagy fülkébe helyezése, hanem maga a hamvasztás megkezdése. Ott ül a család, a barátok a test és a kemence előtt… Nekem ez rémítő egy kicsit.

  Ha nagyon morbid, amiről írtam, akkor töröld, Gabi!

  1. Dehogy, ha itt ez a szokás, akkor ezt is elmeséljük…. Igen, a volt kommunista országokban ezt (a halál ellenőrzése, kötelező boncolás) is teljesen állami felügyelet alá vonták, míg OO-ban megmaradtak a régi szokások, hagyományok.

 3. engem is megdobbentett, ha nem ìrom alà rogton a Halotti Bizonyitvànyt, a csalàd felhàborodva nèz ràm: akkor is, ha fiatal (40-50 èves! ) elhunytròl van szò…soha de soha nem kèr(het)tem boncolàst…….ès màsnap temetnek itt nagyon èszakon is (a hamvasztàsra sokat kell vàrni itt èszakon, kb 3 hetet is, a Luganoi hamvasztò gyorsabb: oda viszik àt a halottakat…a Varese-i tùlterhelt )

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s