Étel - ital

Kis színes: kivi és rizs

Így együtt is jól hangzik (de erről később), és egy közös mindenképpen van bennük: Olaszország rengeteget termel belőlük.

coltivazione2011-ben a világon a legtöbb kivit termelő ország volt (utána Új-Zéland és Chile jön). És ha már itt tartunk: mit érdemes tudni a gyümölcsről? Szeptember-októberben szüretelik, és utána egész télen árulják. Nagyon vízigényes növény és kétlaki, azaz egy növény csak termővel vagy csak porzóval rendelkezik. Így ahhoz, hogy kivit termeljünk legalább két növény kell, egy termős és egy porzós. Sok vitamint tartalmaz, de kevés kalóriát.

Ha Olaszországban jártok, kóstoljátok meg, mert sokkal édesebb és kevésbé fanyar az íze, mint az otthon árult kiviknek (amelyek gyakran olaszok, csak a szállítás miatt kevésbé éretten szüretelik őket, és útközben érnek meg valamennyire).

risoAmi a rizst illeti, Olaszország csak Európában lehet a legfontosabb termelő, világszinten a 27. legnagyobb rizstermelő cím illeti meg. (Persze Kínával és a többi távol-keleti országgal nehéz is versenyezni).

A rizst északon termelik, Piemonte és Lombardia tartományokban, a Vercelli – Novara – Pavia háromszögben. Nem véletlen, hogy a rizottó milánóból indult világhódító útjára…

További érdekesség, hogy a hatalmas elárasztott rizsföldek elképesztő mennyiségű szúnyogot is táplálnak, és ez meglehetősen megnehezíti a környéken élők  életét.

Visszatérve a gasztronómiához: van kivis rizottó is (ha van epres, ez pont miért ne lenne).

Az alap rizottóreceptből indulunk (természetesen egyéb zöldség nélkül), amelyhez áttört kivit adunk, amikor már majdnem puha a rizs. Jöhet hozzá valamilyen sósabb (puha) sajt (pl. Montasio), vagy rákocskák (ez utóbbi csak a végén). De önmagában is megállja a helyét.

Risotto-kiwi-friulano-Montasio

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s