Infrastruktúra

Bevándorlás 1.0 – albánok, Olaszország, 1991.

Ma Olaszországban a bevándorlás témája mindennapi kenyerünk, pedig nem is olyan régen ez még nem így volt.

Amikor a mai bejegyzés témájához kerestem adatokat, megdöbbentett, hogy 1990-ben az Olaszországban élő bevándorlók száma kb. 230.000 volt, míg 2014-ben 4.380.000.

Egészen másként kezelte, élte meg a társadalom annak a mértékű bevándorlásnak a napi problémáit, mint azt, amivel ma szembesül. Akkoriban nagyobb probléma volt a déliek elvándorlása északra, mint az, hogy a külföldiek idejönnek.

Elképzelhetjük tehát, milyen megdöbbentő volt, amikor 1991. augusztus  8-án egy 20.000 albán menekültet szállító hajó, a Vlora megérkezett Bari-ba.

Előzmények

Albánia (tudjuk, khm) a kommunizmus építésén fáradozott egészen 1990-ig, amikor a többi kelet-európai országhoz hasonlóan ott is megdőlt a rendszer.

Az ország meglehetősen szegény és fejletlen volt,  ellenben olyan közel van az olasz adriai partokhoz, hogy a RAI különböző adóit gyakorlatilag gond nélkül nézték. Ezzel egyrészt egészen sokan megtanultak olaszul, másrészt a nyugati hírektől egyébként elzárt országban az az illúzió alakult ki, hogy Olaszország a paradicsom, ahol mindenki nagyon gazdag.

A rendszerváltást követően ott is beindult az elvándorlás, ennek egyik kiemelkedő epizódja volt a 20.000 albánt szállító teherhajó, a Vlora 1991-ben.

 

Érkezés

imagesA hajó először Brindisi-ben kért kikötési lehetőséget, ahonnan átirányították Bari-ba, azzal, hogy a 7 órás menetidő alatt legalább minimálisan felkészítik a barii kikötőt a fogadásra.

De az azért nem ment olyan gyorsan. Akkoriban az olasz hatóságok még egyáltalán nem voltak felkészülve ilyen mértékű illegális vándorlásra, és ráadásul augusztus volt, amikor élő olasz nem dolgozik, főleg délen, főleg akkoriban. (Az olaszok részint a nagy augusztusi meleg, részint a gyárak termelési rendje miatt augusztusban mennek tömegesen szabadságra. Olyankor kiürülnek a városok, ami lehet, az bezár, és minden félárbócra eresztve  működik, még mostanság is, pedig igazán sok változás volt az elmúlt évtizedekben a helyi szokásokban is.)

 

A stadionban

albanese2A Bariba érkező hajót kiköttették a várostól legtávolabb eső mólóra, és aztán még órákig ott állt, anélkül, hogy történt volna valami.

Eközben sok albán beugrott a tengerbe, és próbált kievickélni a szárazföldre.

Meglehetősen sok beteg is volt közöttük, tehát elkezdték a betegek kiemelését és kórházba szállítását. A kórházak nem voltak erre felkészülve, a folyosókon, telezsúfolt szobákban kellett megközdeni az olaszul sem mindig (jól) beszélők problémáival.

 

Aztán kijelölték a város stadionját, ahová elkezdték buszokkal beszállítani az albánokat.

Ez a szállítás napokig tartott, anélkül, hogy akár velük, akár a mentésen dolgozó olaszokkal világosan közölték volna, mi fog itt történni, hogyan és mikor.

 

Egyértelmű, hogy sem a mólón, sem a stadionban nem voltak megfelelő higiéniai körülmények (wc, mosdó) és nehezen ment az étkezések és a vízellátás megszervezése. Eközben – napokig – az albánok a tűző napon várták, hogyan tovább. Legtöbbjüknek sem iratai nem voltak, sem rendes ruházata (a filmeken a legtöbb férfi félmeztelen, sokan alsóneműben vannak).

 

A bevándorlók természetesen nem mind békés, kedves emberek voltak, a hetekig tartó stadionbéli tartózkodás alatt csoportok alakultak, fordultak egymás ellen, szítottak verekedéseket, lopták el egymástól az élelmet vagy a vizet.

Az élelmezés ellátása nehezen ment, az élelemmel érkező olasz rendfenntartktat szó szerint lerohanták, és megverekedtek az élelemért. Az első napok káosza miatt végül helikopterről dobtak be élelemcsomagokat a stadionba.

 

Ahogy a helyi olaszok visszaemlékeznek, elképesztő volt a rengeteg “70-es évek stílusában öltözött amber, akik elképedve nézték a boltok kirakatait”.

Sokaknak sikerült elszökni a mólóról vagy a stadionból, és a környékbeli családok fogadták be őket. A filmeken is látszik, ahogy a stadionból szépen lassan szivárognak el az emberek.

 

Eközben Rómában megszületett a döntés: mindenkit haza kell toloncolni Albániába, és míg ez megtörténik, benntartani a stadionban. Szinte lehetetlen küldetés, amivel a helyi rendfenntartó erők szembesültek.

Volt több összecsapás a rendőrök, katonák és az albánok között, többször bedeszkázták a stadion kijáratait, de a vakmerőbbek a falakról ugráltak le, hogy elszökhessenek.

 

Végkifejlet

vlora-setteNapok elteltével sok albán saját maga is haza akart menni, néhányan elfogadták a felajánlott pénzt (50.000 líra fejenként), sokan pedig abban a reményben szálltak fel az Albániába induló repülőkre / hajókra, hogy valamelyik másik olasz városba fogják őket átszállítani.

Végük néhány ezren maradhattak Olaszországban, azok, akik még időben kiszöktek a stadionból és akiket a helyiek befogadtak, elláttak, munkát adtak nekik. Egy részük aztán továbbment más országokba (Amerika), a többieket az utána következő években több menetben “regolarizáltak”, azaz iratokkal látták el stb.

Én úgy hallottam először erről a történetről, hogy megismertem egy kb. 40 éves albán férfit, aki így érkezett Bariba és aki máig nem szűnő hálával emlegeti a befogadó olasz családot. Ő aztán északabbra vándorolt, olasz felesége lett, és ma már kétgyerekes apa.

 

Egyébként 1991-ben kb. 21.000 albánt regisztráltak bevándorlóként, aminek nagy része már márciusban megérkezett – 1990 és 1991 volt a két legerősebb év az albán bevándorlás történetében.

uno

Amit érdekes még megemlíteni: 1991-ben 20.000 bevándorló egy hajón valóban megrendítő látvány lehetett, de azóta sokat változott a világ. Tavaly csak az év első 3 hónapjában érkezett kb. 20.000 illlegális bevándorló délről, a tenger felől. Ezzel nap mint nap szembesülnek a szigetek és a déli tartományok hivatalai, rendfenntartói.

550d4948377bf6f7b418a7e39b30d860_XL

 

 

Reklámok

4 című bejegyzés “Bevándorlás 1.0 – albánok, Olaszország, 1991.” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s