Étel - ital

Fogytán az olaj

olaj
Na nem a nyersolaj, hanem az olívaolaj.
2014. sokak szerint az emberemlékezet óta legrosszabb olívatermést hozó év volt, így most év elején már kezdenek fogyni a régebbi készletek.
Toszkána Olaszországon belül is kiemelkedő olívatermelő vidék.
15 millió olívafájával, 70 000, a szektorban dolgozó kisebb-nagyobb céggel, és 4 DOP (denominazione d’origine protetta) + 1 IGP (indicazione geografica protetta, mindkettő eredettvédett termékeket jelöl) márkával rendelkezik, most mégis máshonnan származó olajjal kell majd beérnie – legalábbis a következő szüretig.

Sok termelőterületen a 2014-es szüret (vagy egyenesen annak hiánya) akár 90%-kal kisebb termést hozott, mint egy átlagos évben.

A felmérések szerint a toszkán fogyasztók 53%-a már most bevásárolt és készletezett a régebbi évek vagy más olasz termőterületek olívaolajából. 25%-uk csökkenti a fogyasztását, és csak 16% mondta azt, hogy szívesen megvesz más (akár kevert forrásból származó olívabogyóból készült, külföldi eredetű) olajat.

Csak a fogyasztók 3%-a mondta, hogy hajlandó részlegesen más olajat használni (napraforgó, egyéb magvak stb).

Azért is kár, hogy pont ez az év ilyen olívaolajszegény, mert a nemsokára Milánóban induló EXPO az étkezést, gasztronómiát tette meg központi témájává, amelyben az olasz olívaolaj meglehetősen fontos helyet foglal el.

Mindenesetre mindenkinek azt ajánlják, hogy ellenőrizze az olaj és alapanyagának eredetét, mert a megszokott jó minőséget csak a helyi olajak tudják garantálni. És készüljünk fel, hogy az éves átlagos fejenkétni 7 liter olaj helyett idén jó, ha 3,25 liter jut majd a fogyasztóknak.

Forrás itt.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s