Felhìvàsok

EXPO

logoExpo1

2015. május 1. és október 31. között rendezik a soros világkiállítást, az EXPO 2015 -öt Milánóban.
Az egész ország kiállításlázban ég, és “természetesen” nem hiányozhattak a botrányok: a szokásos beépülő maffia, ellopott és méregdrága közbeszerzések, nem folytatom, business as usual, Olaszországban vagyunk.
De most nem rontanék ünnepet, beszéljünk az EXPO-ról.

A kiállítás központi témája az étkezés, gasztronómia, a világ táplálkozása.
Nagyon eltalált téma, Olaszország talán a legnagyobb étkezési kultúrával rendelkező ország Európában, és mondhatjuk, hogy a világon is a legjobbak között van (sajnálom, hogy ezt kell mondjam, mert a francia konyháért is rajongok, de az olasz egészségesebb – köszönhetően a klímájának, a helyben megtermelhető termékeknek).

Ez az az olasz dolog, amit fenntartások nélkül és meggyőződéssel védek, mert sokminden van ebben az országban, ami nem vagy rosszul működik, de az étel, a gasztronómia elképesztő.
Nem, nem az az “olaszos” konyha, amit otthon, Magyarországon ismerünk, ez itt egészen más.
A tészta mindig durum, a pizzán nincsen ketchup (meg ananász sem :)), az átlagember által fogyasztott zöldségek típusa és mennyisége magasan ver sok más nemzetet, halak – tengeri herkentyűk, kiváló minőségű húsok….
Sok szakértő szerint az, hogy az olaszok a világ egyik leghosszabban (és leghosszabb ideig egészségesen) élő népe, az nagyban ennek az étkezési kultúrának köszönhető. (A japánokkal verseng az elsőségért, és hát igen, a japán konyha is magáért beszél…)

Mert az olasz konyha változatos – az északi kontinentális ételektől az arab hatásokat beépítő déliekig elképesztő a választék.
Mert az olasz konyha rengeteg zöldséget és gyümölcsöt használ. (Épp a napokban gondolkoztam el, hogy itt a téli zöldségek típusa hányszor több, mint mondjuk Mo-n. Napi szinten esszük az articsókát, radicchiot, rucola-t, pagodakarfiolt, édesköményt, 10 féle salátát, 5 féle káposztát, 3-4 féle hagymát, cikóriát, mángoldot, hogy a ritkább zöldségekről ne is beszéljek).
Mert itt a legszegényebbtől a gazdagig mindenki leül napi háromszor enni, és figyel arra, hogy mit.
Mert az átlagfogyasztó meglehetősen tudatos, megkeresi a legjobb minőséget, odafigyel arra, hogy jól egyen.

Szóval igen, ha ez az ország valami érvényeset mutathat a világnak, az az étkezés lesz.

És hogy a primér élvezetektől egy kicsit általánosabb felé evezzünk, a legtöbb jövőkutató közgazdász szerint a jó minőséget termelő mezőgazdaság lesz a jövő húzóágazata.
Ez meglátszik már most is, tendencia, hogy sok (a munka világából egyébként kiszorult) fiatal visszafordul az agrárium felé (nem könnyű, mert méregdrága a terület), és egyre többen biót, vagy valami speciális “résterméket” kezdenek termelni.

Két irányban lehet gondolkozni: egyrészt a gazdag nyugaton egyre fontosabb az étel minősége (nemhiába mennek naponta különrepülők egyes amerikai nagyvárosokba Pugliaból, hogy altamurai kenyeret, vagy burrata-t szállítsanak frissen a jó olasz vendéglőknek, és deli-knek). Ugyanakkor a túlnépesedő Afrikában, Ázsiában egyre nagyobb mennyiségű ételre (meg termelő technikára) lesz szükség.

Minderről szól majd az EXPO.
Jegyeket, akár elővételben, valamint a programot az EXPO honlapján találtok: http://www.expo2015.org/it
Én már tervezem a látogatást… 🙂

Advertisements

1 thought on “EXPO”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s