Felhìvàsok

Ház egy euróért

casa1euro

Olaszországban rengeteg elhagyatott hely van, annak ellenére, hogy az ország sűrűn lakott és nagyon urbanizált.

Egész borgo-k ürültek ki a múlt évszázadban azért, mert a helyiek nagyobb városokba (esetleg más földrészre) költöztek a munka miatt (a szegénység elől), vagy mert bizonyos szolgáltatások vidéken nem voltak elérhetőek.

Ebből is látszik, hogy ezek a helyek általában nem túl vonzóak, és nehezen tudják a fiatalokat, befektetőket meggyőzni arról, hogy ott telepedjenek le.

Néhány ilyen település most csatlakozott egy akcióhoz, amelynek keretében egy euróért árulják az elhagyatott házakat, amennyiben a vevő vállalja a felújításukat. 

Salemi (Trapani megye, Szicília), Gangi (Palermo megye, Szicília) és Carrega Ligure (Alessandria megye, Genova környéke) ezt ajánlják a kalandot keresőknek.

Magántulajdonról van szó minden esetben, ahol a tulajdonos megkérte a polgármesteri hivatalt, hogy közvetítőként intézze az eladást.

Mielőtt nagyon belelkesedne az ember, hogy mondjuk Szicíliába költözik, nem árt végiggondolni, hogy a felújítás meglehetősen sok pénzbe kerül (nem beszélve az engedélyek stb. beszerzésének közmondásosan idegőrlő procedúrájáról). A képek alapján gyakorlatilag nem felújítani, hanem újjáépíteni kell a házakat, és minthogy gyakran műemlékvédelmi szabályozás vonatkozik rájuk, precízen meg van határozva, hogy hogyan lehet az eredetihez legjobban hasonlító állapotba hozni.

Gangi településen “kastélyszerkezetű házakat” kínálnak, ahogy a helyiek nevezik az a többszintes épületeket. A felújítás munkaköltségeit itt 20-25.000 euróra becsülik.

Carrega Ligure-ban az elnéptelenedés probléma, az eredeti 3000 lakosból most már csak 98 maradt (egyébként hegyi településről va szó, tehát eleve speciális a helyzete). 

Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy nincsenek szolgáltatások (bolt, posta, iskola, orvos stb).

A vállalkozókedvűeknek ezt is érdemes számításba venni, mert ha lesz is hol lakni, a munka, és egyéb tevékenységek nem lesznek egyszerűen megoldhatók.

Ha valaki turizmusban gondolkozik, ne feledje, nagyon erős marketingtevékenység kell majd, hogy odavonzza a turistákat.

Bárki vállalkozhat a vásárlásra, ha 365 napon belül vállalja a felújítást. És persze az egy euró sem egy, mert a jegyző költségei, a földhivatali bejegyzés ára és az engedélyek is őt terhelik.

Ha mindennek ellenére érdekelne a dolog, itt tudsz érdeklődni:

Gangi – klikk ide;

Salemi- klikk ide.

És nem árt, ha tudsz olaszul, hogy a helyi hatóságokkal felvedd a kapcsolatot.

5 című bejegyzés “Ház egy euróért” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Üdv

  Engem komolyabban is érdekelne ez a ház vásárlás de nem a szicíliai régió. Tudnál esetleg ajánlani egy kontaktot aki érdemben tudna engem tájékoztatni és magyarul is beszél!

  Szép napot Sophia

  1. Csak a megjelolt varosokban lehetseges ez az egy eurós vásárlás. Egyebkent mashol barhol vehetsz, helyi piaci aron. Ugynokseghez fordulhatsz magyar tolmaccsal (angolul sok ugynokseg tud). Vagy ha van olaszul tudó (itt élő) valaki, aki vállalja a tolmácsolást, érdeklődést stb, akkor persze őt is meg lehet fizetni, az is megoldás.

   1. Udv
    Értem,köszönöm a jó tanácsokat. Esetleg te tudnál Vkit ajánlani tolmácsolni magyart aki kint el és beszél olaszul.
    Szép napot
    Sophia

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s