Étel - ital

Édes húsvétot!

Szép húsvétot  mindenkinek!

Néhány hagyományos ételről írtam már (katt ide), most írok kicsit a készen vehető húsvéti édességekről.

A hagyományos húsvéti sütemény a colomba, azaz galamb – ilyen formája van. Szerintem nagyjából ugyanaz, mint a karácsonyi panettone, csak a formája más. Kelt kalácsról van szó, amelybe kandírozott gyümölcsöket ls  mazsolát tesznek. Ez eddig logikus, Magyarországon is a karácsonyi és húsvéti kalács volt AZ édesség régebben a földműves társadalmak konyháján, annak összetevőit mindenhol meg lehetett találni (mandula, dió, liszt, cukor, élesztő).

A most ismert és elterjedt colomba-t a Motta találta ki az 1930-as években Milánóban, és azóta a tipikus olasz ételek között előkelő helyet foglal el.

Az alap kalácsot fejlesztették sokféle egyéb apróság hozzáadásával azzá a mai colomba-vá, amit ismerünk.

Manapság szinte már senki sem süt otthon ilyen kalácsot (kivéve a  kenyérsütés fanatikusait :)), de a colomba minden elképzelhető ízben megtalálható a boltok pocain. Az ára a 3-4 eurós ipari kivitelűtől a 30 eurós kézzel készített colombáig nagy szórást mutat.

Ez lenne az alap:

colomba

Lehet persze olyat kapni, ami épp így néz ki, csak nincsen benne kandírozott gyümölcs, vagy mazsola. Van olyan, ami csokibevonatú, vagy csokikrémes, esetleg citromos, áfonyás és vaníliás.

Ha Gombóc Artúr csoki helyett colombaban utazna, lenne miben tobzódnia….

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Én néhányat kóstoltam ezek közül az ipari édességek közül, és hát azért nem mindig voltam elragadtatva az ízüktől.

Hogy kicsit finomabb legyen, és mégis saját készítés, simán megcsinálhatjuk mi magunk otthon a töltést. Veszünk egy colomba-t (sütési idő megspórolva), és csak a krémet készítjük el mi. Mascarpone krém, vagy csokimousse, bármi mehet bele (ami nem túl folyós).

Ilyesmi lesz (persze gyakorlattól függ, mennyire szabályos).

És persze el ne feledkezzünk a hatalmas (és csak Olaszországban szokásos) csokitojásokról.

Ezek mindegyike ajándékot is tartalmaz, a csomagoláson lehet megnézni, hogy melyik célcsoportnak (felnőtt nő, vagy férfi pl.). Gyerekeknek természetesen az éppen divatos (korosztálynak megfelelő) mesefigura ihlette az ajándékot.

Colombával, vagy csokitojással, de élvezzétek a szabit 🙂

Advertisements

8 thoughts on “Édes húsvétot!”

    1. Igen, ebben a formajaban. De az edes kalacs mar regen is az unnepi asztal resze volt, amit persze otthon sutottek.

  1. Nálunk vita van a colomba körül. Én inkább sütök fonott kalácsot, vagy akármi mást, és nem rajongok az előre csomagolt colomba-ért, panettone -ért. Mindig érzem a tartósítószer kesernyés utóízét. A férjem viszont él-hal érte, és szerinte ne töltsem ezzel az időt. Kérdeztem, hogy az anyja hogyan sütötte ezeket az édességeket ott délen, amikor kicsit volt…. Vették, már akkor is 😦

    1. En egyeterek Veled, nem nagyon szeretem ezeket az ipari cuccokat (tul edesek is). Ha hasznalom, akkor kremekkel (mascarponeval). Egyebkent is, unnepi asztalra kremesebb suti illik nekem. De pl. a mi olasz csaladunkban senkit nem erdekel az edesseg, max ezek az egyszerubb, szarazabb dolgok. Nem ugrottak a csokitortara, a mezeskremesre, igy egyek csak az ipari cuccost 😉

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s