Országjárás

Comacchio, a Pó deltája

cartina A Pó Észak-Olaszország legnagyobb folyója, amely Ravennától nem messze érkezik az Adriai-tengerbe, Velencétől 145 km-re délre.

Remek egynapos program azoknak, akik Jesoló és Rimini között a tengerparton töltik a szabadságukat, de a nagy természetrajongóknak egy napnál többet is érdemes itt eltölteni.

A Pó-delta egy hatalmas, üledéses terület, amelyet a folyó évezredek alatt töltött fel, és tölt fel még ma is apródonként. A tájvédelmi körzetben nagyon gazdag az állat- és növényvilág, és jó kis kirándulásokat lehet tenni (a programokról itt tájékozódhattok), de nem árt felkészülni a szúnyogokra: a nagy vízfelületek miatt rengeteg van belőlük nyaranta (mi most május elején még nem találkoztunk velük).

A táj gasztronómiai jellegzetessége, hogy mind az édes-, mind a sósvízi élőlényeket halásszák és eszik, így találkozhatunk angolnával csakúgy, mint frittura-val (palacsintatésztába mártott, olajban kisütött  tengeri herkentyűk).

A halászatnak nagy hagyománya van errefelé, a kíváncsi turista ilyen programokon is részt vehet.

Reti-da-pesca-e-pescherecci-di-Porto-Garibaldi

Ha csak egy napra látogatunk el ide, akkor a környék központját, Comacchio-t érdemes megnézni. A ma 22000 lakosú városka 2000 éve létezik, a rómaiak óta minden fontos környékbeli hatalom fennhatósága alatt állt már (Velence, Ferrara, Ravenna), de töretlenül őrzi hagyományait.

Hangulatos halászfaluról van szó, amelyet velencei mintára csatornák szelnek keresztbe-kasul, amelyen kis hidak vezetnek át egyik oldalról a másikra. Gondolások itt is vannak, és a csatornák mentén nagyon jó kis éttermek.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A legfontosabb műemléke a Ponte dei Trepponti, vagy Ponte Pallotta, egy hármashíd, amely minden nagyobb építészeti könyvben szerepel.

A Pallotta csatornán található, amely a tenger felől a város erődített kapuja volt. 1638-ban építette Pallotta bíboros kérésére Luca Danese ravennai építész.

Öt lépcsősorról lehet megközelíteni, és olyan, mintha három hídat futtattak volna egy pontban össze, amelyet alulról egy árkádos alapzat tart. A ma látható két tornyát később építették hozzá.

Comacchio-Trepponti-IMG_0231-ter

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s