Étel - ital

Mindennapi élelmiszerek ára és minősége

Sokféle ételről beszéltem az eddigiekben, de az élelmiszerekről általában még nem. Mivel itt a nyaralások ideje és sokan nekivágnak Olaszországnak, érdemes erről is pár szót szólni.

Nagy általánosságban az olaszországi élelmiszerárak egy jobbfajta budapesti csemegeüzlet árainak felelnek meg. Néhány magyar ismerősöm azon csodálkozik, hogy itt sem kerül többe egy bevásárlás, mint otthon, mások viszont szörnyülködnek, hogy milyen drága minden. Biztos, hogy egy magyarországi Tesco olcsóbb árakkal dolgozik, de az is biztos, hogy az ottani minőségű árukat itt a polcra sem lehetne kitenni.

Mi általában odafigyelünk, hogy jó minőségű, lehetőleg mesterséges adalékok (tartósító, színezék, glutamát – ízfokozó) nélküli, friss és legalább országon belülről származó élelmiszereket vegyünk (persze banánból, ananászból nehéz lenne olaszt venni, és persze ettől függetlenül néha azt is fogyasztunk, de igyekszünk a helyi termékeket előnyben részesíteni). És általában kihasználjuk a különböző akciókat, amelyekkel tényleg jelentősen olcsóbban lehet beszerezni az élelmiszereket.

De haladjunk termékfajtánként:

hús, felvágott: persze a baromfi a legolcsóbb (6-8 euró/kiló), de a jó minőségű marhahús (amit itt sokkal nagyobb arányban fogyasztanak, mint otthon) sem drágább az azonos minőségű otthonitól (már ha sikerült egyáltalán ezt a minőséget otthon fellelni), sőt, egészen biztos, hogy ezért az árért nem rágós, jól vágott húst kapunk (10-20 euró / kiló között).

Nagy a választék a sonkákból, méghozzá a nagyon jó sonkákból, piacon 20-25 euró / kilótól már nagyon jó érlelt sonkát lehet kapni. Ezt semmiképp ne hagyja ki senki, mert az egészen vékonyra szelt, természetesen (azaz nem adalékokkal pár hét alatt) érlelt sonkáknak nincs párja.

Visszatérve a húshoz, nekem pl. ízlik a bistecca di maiale – disznóbifsztek (kilónként kb. 10 euró), ami nagyon olcsó, és kb 5 perc alatt megsül olaj és minden nélkül egy serpenyőben.

A kolbászok, szalámik régiótól függően különbözőek, de akárhol is vagyunk, érdemes a helyi specialitásokat megkóstolni. Itt találtok egy részletesebb bejegyzést erről. 

Sajtok, tejtermék: itt lehet aztán tobzódni. A gorgonzolától a parmezánig, a kecskesajtokon át, hihetetlen választékban és minőségben. A tej litere 80 centtől megy felfelé, de legalább igazi tej íze van. A joghurtok ára is az otthoninak felel meg (illetve felfelé az ár növekedésével együtt jönnek a változatok: bio, aloe veras, vitaminos stb, stb), és elég nagy a választék (különlegességekkel, mint a gyümölcs+virág ízesítés, pl. alma+bodzavirág – ezek finomak, bár nem mindig teljesen természetesek). El lehet felejteni viszont a tejfölt, kefírt és a túrót. Ez utóbbi helyettesítésére esetleg a ricotta használható, de az sokkal édesebb és zsírosabb, mint a túró. A tejfölnek még leginkább megfelelő görög joghurt viszont veszett drága: másfél-két euróba is kerülhet két deci. Nagyobb áruházakban lehet tejfölt találni, általában német származásút és hosszan eltarthatót, de legalább 1 euró egy doboz.

A sajtok ára nagyon változó, a keményebb sajtok 12-15 euró körül vannak, a mozzarella 3-as kiszerelésben 2 euró körül (nem a legolcsóbb saját márkás termékeket veszem alapul).

Íme néhány sajt, amit jó szívvel ajánlok (kipróbálni is) elsőre.

Keményebb fajták: parmezán,  grana padano,  pecorino (toscano, romano…)

Félkemények: asiago, bra, cacciocavallo, fontina, montasio

Puhák: gorgonzola, mozzarella, burrata (egy nagyon krémes mozzarella fajta, Pugliaban jellemző), robiola (kenhető), toma piemontese (elég erős), ricotta.

Kenyér: ez egészen biztosan drágább, mint otthon. A félkilós fehérkenyér kb. 1,50 euróba kerül, de persze a választék hatalmas (és ezt a legolcsóbbat a legnehezebb megtalálni). Az alapár 2,50-3 euró/kiló, de a jó, ízes kenyér kilója 4-5 eurót is eléri. Amire érdemes figyelni, ha turistaként érkezünk: sok helyen (Toszkánában is) a kenyér sótlan. Keresni kell, ha hagyományos sós kenyeret akarunk. Másik jellegzetesség, hogy a friss, ropogós kenyér a legtöbb esetben másnap már ehetetlen. Mi az altamura típusú kenyeret keressük általában, mert durumlisztből készül és pár napig eltartható és jó íze is van (pane di grano duro).

Zöldség, gyümölcs: ebben összehasonlíthatatlanul jobb a választék, mint otthon. Lévén az ország déli része melegebb klímájú, már tavasztól lehet jóízű paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, zöldbabot, ezerféle salátát venni. A zöldségek nem is drágábbak, mint otthon (nyáron a cukkini, padlizsán és paradicsom kilója 70-80 cent körül van).

Ellenben egyes gyümölcsök logikátlanul drágák, most épp a cseresznye ilyen (pedig már szezonja van, mégis 6-7 eurónál kezdődik kilója), de az alma, a narancs szinte egész évben baráti áron elérhető. Mi nagyon figyelünk, hogy ne spanyol termékeket vegyünk, mert az olasz élelmiszeripari szabályok sokkal szigorúbbak, ezért bár drágább, de valószínűleg biztonságosabb helyi élelmiszert venni.

Érdekesség, hogy a salátát, petrezselyemzöldet kilóra árulják. Apropó saláta, turisták mindenképp tobzódjanak a sokféle salátában (radicchio, riccia, romana….), mert ezekhez otthon csak ritkán és drágán lehet hozzájutni.

A zöldségespultnál minden esetben kesztyűt kell húzni (a zacskók mellett találhatóak az eldobható kesztyűk) és úgy válogatni.

Tészta: ebben is lehet tobzódni… olcsón és ezerféle formájú tésztát lehet szinte bárhol venni (kilója 1,50 eurótól felfelé. Fél kiló tagliatelle kb 1 euró körül van). A friss tészta is nagyon finom, raviolik, lasagne tészta, tagliatelle, strozzapreti… (fél kiló raviolo 2 euró körül) . Nem érdemes a szószokat túlbonyolítani, egy gyors paradicsomszósz is nagyon finom tud lenni. Vagy  a ricottas-spenótos ravioli zsályával olvasztott vajjal meglocsolva. 

– Előre elkészített szószok: akár frissek a hűtőpultban, akár konzervben (üvegben) vannak, finomak és nagyon megkönnyítik a napi főzést. Mi a Gran ragu-t kedveljük, mindenféle változatban. Két személyre elegendő tésztára általában egy dobozt teszünk (a raguból), ennek ára kb 1 euró körül van. De ha üvegben vesszük, akkor 4 főre 1,50- 2,50 euró lehet.

Hal és tenger gyümölcsei: ezek a várakozásaimmal ellentétben sajnos elég drágák. Ezért aztán sokan a fagyasztott változatot veszik, de ott érdemes figyelni, hogy ne valami messzi tengeren halászott rákocskákat, vagy túlpanírozott (így kilóra méregdrága) halakat vegyünk. A legegyszerűbb friss halak is nagyon finomak (pl. pesce azzurro, bronzino), ezeket két-három darabos csomagolásban találjuk, hamar elkészíthetők, és nagyon finomak. Áruk vetekszik a húsokéval (12-15 eurò/kilò), de szerintem megéri kipróbálni, főleg, mert otthon ezekhez frissen lehetetlen hozzájutni.

– Nagy választékban találunk merenda-kat, azaz mindenféle ízű és színű reggeliket (briós, croissant, tejszelet, csoki, krémes, lekváros; töltött, töltetlen, mázas….), ezekből 6-10 darab 1,5-2 euró körül mozog.

Vannak aztán a kekszek (szintén reggelihez), mindenféle kivitelben. Van kimondottam mártogatás-álló (le macine), gluténmentes, cukormentes, vitaminozott, liszt helyett mással készített, meg ami szem-szájnak ingere. Áruk 1,50 eurótól felfelé – de akkor legalább 500g-os a kiszerelés).  Itt is érdemes a jobb minőséget megfizetni, én pl. még a Mulino bianco termékekkel sosem maradtam hoppon…

Érdemes körülnézni a piacokon, a szaküzletekben (hentes, zöldséges), bár a nagyobb szupermarketekben is általában garantáltan jó minőséget kapunk. Ami egészen biztos: az olasz termékeket Magyarországon hihetetlen drágán és általában nem a legjobb minőségben találjuk (túlsózott, rágós sonka kilónként 7000 ft-ért), tehát ahhoz képest itt mindenképp jól fogunk járni…

Laktóz- és gluténmentes termékekről itt írtam- azóta még nagyobb a választék….

Reklámok

29 thoughts on “Mindennapi élelmiszerek ára és minősége”

  1. En Firenzeben talaltam tejfolt tobb Coop-ban is. zold-feher a doboza es a teteje is zold. Rolatte a markaja es panna agra da cucina a neve, Nemeto.ban gyartjak. jo tomeny, 24%-os. az egyetlen dolog amit nem ertek hogy nagyon hosszu a szavatossaga, ami felo hogy tartositoszer tartalmat jelent, bar ez nincs jelezve a dobozan.

    1. Igen, en a roman termekeket arusito boltban, meg nehany nagyobb hipermarketben talaltam nemet gyartmanyu tejfolt, (2 dl kb. egy eurò), de az is ilyen hosszan eltarthato, es nekem is ezek a ketsegeim… Persze jobb hijan…:)

  2. A roman bolt a Viale Redi es Via Doni sarkan van, kicsi es eddig leginkabb tejtermekeket vettem benne. De ha jol emlekszem, van pl savanyukaposzta is (konzerv).
    Aztan tejfolt lattam meg a Gigli-ben levo PAM-ban is, illetve mas hipermarketekben.

    1. koszi! meg is neztem a google maps-en a street wiew-vel :)) kar hogy nincs ilyen magyar valtozatban is. jo kis turo rudikkal meg miegymassal… egyszer benezek a savanyu kaposzta nagyon erdekel!

      1. Meg egy otlet sajat vallakozasba kezdoknek: nyissatok magyar termekeket arusito boltot :))))

  3. Haha, nem is lenne rossz òtlet! Jò kis gyulai szàrazkolbàaszokkal, pirospaprika, vegeta, stb..

  4. Megjegyeznèm ròviden, hogy szemèlyes (ès nem csak az èn) tapasztalatom szerint a magyar hùstermèkek minòsègèt, ìzèt òssze sem lehet hasonlìtani az olaszèval. It a hùsoknak nincsen ìze, vagyis nagyon eltèr az otthonitòl. A karajszelet is sùtès kòzben felère òsszesik, ùgyhogy èg ès fòld.
    A zòldsègekkel szintèn ez a helyzet ìz terèn.

    1. Szia Edit,
      ebben ellentmondanek neked, mert nekem meg az a tapasztalatom, hogy sokkal jobb itt a minoseg, mint otthon (sokszor ugyanazert az arert). Igaz, hogy mi kimondottan keressuk a jo minosegu arukat, es nem sajnaljuk ra a valamivel tobb penzt sem (“inkabb kevesebbet, de jot” alapon :). Kimondottan olasz (ahogy irtam, nem vesszuk meg az olcso spanyol zoldseget) es idenytermekeket keresunk, es akar a piacra vagy szakboltba is elmegyunk erte. A jo marhahust otthon meg hirbol sem ismerik (en is kerestem sokaig otthon, sokat is fizettem erte, megsem sikerult sosem egy rendes bistecca-t beszerezni Mo-n:). A sajtvalasztek – azt inkabb hagyjuk (pedig ugye mennyi tejet termelunk!). A zoldseg meg meg nyaron is olyan izetlen, hogy szinten azt kerdezem: hol a rengeteg magyar termelo jo termeke???

    2. A szüleim meg pont azt mondták, hogy itt a karaj sokkal szebb és hogy milyen szép vékonyra felvágják, panírozás előtt nem is kellett kiklopfolni 🙂 A marhahús verhetetlen Olaszországban.

      A bolti zöldségek tényleg ízetlenek; szerencsére én apósom konyhakertjéből kapom a paradicsomot, répát, padlizsánt, cukkinit, zöldségzöldjét, hagymát, krumplit, sárga-görögdinnyét, barackot, cserecsnyét, fügét, és jelentem, hogy ISTENIEK, Magyarországon sem ettem jobbat, pedig én is az Alföldről jövök, ahol tényleg isteni a zöldség-gyümölcs. Apósom kertjében az a különbség, hogy minden kisebbre nő meg.

      Az olasz szalámiért szüleim rajonganak, már nem is kell nekik a Pick-szalámi (főleg ha háziszalámihoz jutunk, hát az verhetetlen):-)

      Tejfölt lehet kapni az Auchan-ban is, lila-fehér a doboza, 500 grammos (de asszem van más színben is), a neve Isigny Ste Mère Fromage Frais Allègè. És érdekes módon a sajtok mellett kell keresni!

      1. a hus szerintem is verhetetlen… otthon barmennyit fizetek erte, nincs meg ez a minoseg (hanyszor vettem Bp-en meregdragan marhahust tatarbifsztekhez, ami aztan egyenesen ment a szemetbe…). A zoldseggel sincs gondom, ha a rendes termesi idejeben veszem. Akar a szupermarketben is. Igaz, hogy sosem veszek spanyol termeket, sem mindenfele holland es egyeb lampa alatt neveltet, csakis rendes olasz termest. A tejfol az auchanban azert van, mert a franciaknal is letezik. De pl Toscanaban nincs auchan.. szoval keresni kell a megfelelo helyettesitot.

  5. Elkèpzelhetònek tartom, hogy màs vidèkròl jòvùnk, èn otthon az Alfòldòn laktam. Ott ugyebàr a napsùtèses òràk szàma miatt is, meg nem tudom milyen màs tènyezò miatt, a gyùmòlcs-zòldsèg isteni! Nemhiàba hìvtàk Magyarorszàgot Euròpa gyùmòlcsòskertjènek, amit aztàn kedves politikusaink igyekeznek a mai napig tònkrevàgni..
    A hùst otthon sem Tescoban, Auchanban vàsàrolom, hanem eredeti magyar termelònèl, vagy piacon, csarnokban. Az olasz hùs, mègha eredeti olasz is, nyomàba sem èrhet.
    Fèrjem olasz baràtai is dicsèrik az èttermi fogàsokat, szalàmikat,
    gyakran vinni is kell nekik.
    Olaszok nagyon jòk a sajtokban, tèsztàkban, pizzàban.Tengeri herkentyùkban, fagyikban, ès mèg lehetne sorolni.A boraik, ùgy-ahogy.A sòr, meg sehogy. :))

  6. sziasztok! egy kis segítség kéne: a lányomék amikor összejöttek, azt mondták, h. Velencébe mennek az 5. évfordulón – nos ez az idő eljött:) – diákok,, tehát úgy döntöttek, ha 1 napra is, de elmennek! viszont szeretnének étterembe is menni… A kérdés, milyen éttermet ajánlotok, ami a pénztárcájuknak is megfelel, és mégsem vac.McD? köszi:))

    1. Szia, hat eloszor is jo utat nekik 🙂 Masodszor: Velenceben olyan ettermet talalni, ami a helyieknek szol, valoszinuleg lehetetlen (turistavaros, ezer szazalekosan). En nem ismerem annyira Velencet, hogy ajanljak, de hatha van az olvasok kozott, aki megteszi. Viszont: ne feledjetek, hogy ha beulnek barhova, fejenkent 1,5-2 eurot fel fognak szamolni a teritesert, kiszolgalasert (az etel aran felul), ezen ne lepodjenek meg.

  7. Hát Én Ostra varoskában,Ancona provinciaban élek.Az én személyes tapasztalatom az Olasz kajával hogy íztelen,sem fűszert sem sót nem ismernek,de a maga nemében,jó!
    A Pizzáról meg annyit hogy Otthon Alföldön,finomabb,gazdagabb az íz világ! Kenyeret ne vegyetek ,nagyon rossz sótlan és DRÁGA!Én megveszem inkább az Americai toost kenyeret(0.80-1.1€)Kicsit édeskés-sós de fincsi.A Tej termék elég jó árban van ,elfogadható és minőséget veszel!Az éterem,hát az igen,ott van No.1 között. 1-6€ már ott is hagytál és még nem ettél,ha eszel is 45-80€/fő+terítés.A sör drága ha Caffeteria -ban veszed,1.6-4.2€/6.6dl sör.Ha elmész szuper marketbe Pl Euro Spa,lidl stb ott 0.36-0.80€-ig. lehet kapni és jó.Egy tanács ne vegyetek olyan sört ,ha nem akartok berúgni mint a Csacsi 3 percallat amire azvan írva hogy STRONG 11.4 % az alkohol és nagy vág!:) Üdv remélem segíthettem,Ciao!

    1. Én is itt “kaptam rá” az amerikai toast kenyérre! 🙂 Tartósított vacak, de még ez a legjobb!
      A zöldség-gyümölcsről annyit, hogy szerintem a szupermarketes termékek itt is, ott is sokszor “felfújtak”, íztelenek, a kis zöldségesnél viszont finomak, otthon (BP) is.
      Marhahúst meg még soha életemben nem vettem 😀 A kolbászunk meg verhetetlen, az biztos. 🙂

    2. Hmmmm, ez fura! Még senkitől sem hallottam, hogy a magyar pizza jobb lenne, mint az olasz (főleg, hogy a pizza szülőhazája Olaszország). Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy Olaszországban finomabb a gulyásleves :O :O Ja, és én is az Alföldről jöttem…. 🙂

      A kenyérről meg annyit, hogy szerintem igenis nagyon finom az olasz kenyér; ezernyi változata van, csak végig kell kóstolni őket, és szerintem mindenki megtalálja az ő szájízének valót. Ha valaki pedig cipószerű kenyeret szeretne, ott a puliese, ami 3-4 napig eláll. Az igaz, hogy drága, de inkább költök egy kicsit többet tartósítószer-és adalékanyagmentes kenyérre, mint egy agyontartósított zacskós kenyérre. Ja meg hát ugye nem is eszünk minden nap kenyeret.

      Az éttermi árak meg attól függnek, hogy hova mész. Nem kell feltétlenül 80 euró/fő elköltened ahhoz, hogy jót egyél.

      A sörről csak meg annyit, hogy én eleve nem járok Lidl-be, sem Eurospa-ba, én inkább kicsit többet költök a kajára-italra, ugyanis: AZ VAGY, AMIT MEGESZEL. Ugyanez áll a borra is: hányszor fordult már elő, hogy a bolti bort kiöntöttem, mert annyira rossz volt 😛

  8. én Pugliaban èlek, ès isteni a kenyèr, a pizza szerencsère nem olyan zsìros mint otthon, vèkony ès ìzletes. de az is igaz, hogy Puglia a legjobb hely, ha jòt szeretnèl enni gyumolcsbol, kenyèrbol halakbòl, marha hùsbòl na ès a mozzarella…. èn sose veszek lidlben gyumolcsot, zoldsèget, nem mèg sajtot, helyette elmegyek a zoldsèges bàcsihoz a paradicsomèrt ès az kedvecemèrt a friss, èdes fugèèrt. ès sorolhatnàm sajtbolt, tèsztabolt, hùsbolt, halas… egyèb termèkekre meg marad a supermarket. :):) Olaszorszàgban enni egy èlvezet, sok mindenre lehet panaszkodni, de az ètelek minosègère nem!! Halacska teljesen igazad van az vagy, amit megeszel. :):):) na de az is igaz, h mikor hazamentem làtogatòba, akkor kulon megkèrt a sògorom, nem johetek vissza Pick szalàmi nèlkul. :):):)

  9. egyèbkènt tènyleg, èn sokat szìdom itt a “rendszert”, de a kaja..nos az tènyleg jò.
    egyèbkènt itt lazioban a rosetta megy nagyon, belul ures viràg formàjù “zsemle”.

  10. Szerintem az otthoni felvágottakat, kolbászokat nem lehet összehasonlítani az itteni ízetlenekkel. Mi kenyeret nem sokat eszünk, de abból is a Mulino Bianco-t vesszük. Ha néha vesszünk normál kenyeret vagy kenyér félét nekem nincs gondom belőle, nagyon finom. A pizza szuper! Szerintem otthon is lehet nagyon jó minőségű húsokat venni, csak tudni kell hova menjen az ember. Én is alföldi ember vagyok és számomra az otthoni gyümölcsnek és zöldségnek nincs párja. Amikor hazamegyünk mindig nézem és összehasonlítom az olasz termékek árát. Van amelyik egy kicsit drágább otthon, de általában hasonló árban vannak. Ami viszont számomra furcsa, hogy bioboltba kell elmenni néhány dologért amit otthon egy normál élelmiszeüzletben is meg tudsz venni. Persze az árát meg megkérik itt rendesen!

  11. Sziasztok, nem reg koltoztem Olaszorszagba, az eteleiket imadom… De az otthoni izek hianyoznak 🙂 lehet valahol magyar termekeket vasarolni? Teliszalami, kolbasz, bor? Pont amik fent szobakerultek..
    Koszi!! J

    1. Szia, udv a blogon.
      En nem tudok rola, hogy valahol lehet magzar termekeket kapni. Esteleg nagyobb varosokban, Milano, Roma? Tudja valaki?

  12. Elnézve a felsorolást leszögezhetjük hogy egy átlag magyarnak minden piszok drága ráadásul ha nem szereti annyira az olasz ízvilágot érdemes egyheti hideg élelemmel élindulni. A paradicsom nem drága 240ft ért nyáron? Nevetséges

    1. Haat, otthon a rendes minosegu (hallo, RENDES minosegu!!) paradicsom ennel tobbe kerul, a nyar kozepen… Altalaban azt lehet mondani, hogy ez a minoseg otthon sokkal tobbe kerul. Persze ha a tesco gazdasagossal veted ossze, akkor arban ok jonnek ki jobban. Csak hat mit adnak azert az arert…

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.