Ügyintézés, Mindennapok

Visszatérítés áramkimaradás esetén

A napokban a nagy meleg miatt megnőtt áramfogyasztás áramkimaradásokat okozott Olaszországban. Ez egyébként is elő szokott fordulni nemcsak a meleg, hanem pl. viharok, nagy esők idején is.

Ilyenkor az áramszolgáltató visszatérítésre kötelezhető, ha 8 órát meghaladja a kimaradás időtartama. Akár előre bejelentett áramkimaradásról van szó (pl. karbantartás, felújítási munkák miatt), akár spontán fordul elő időjárási események miatt.

Nagyvárosban a 8 órai áramkimaradás 30 eurót kóstál a szolgáltatónak (ez az minimális kimaradási időtartam 5000 lakos alatt 16 óra, 5000-50.000 lakosú teleplüléseken 12 óra). Innen minden további 4 órás áramkimaradás 15 euró kártérítést  jelent, de összesen max. 300 eurót lehet így visszakapni.

A visszajáró pénzt a kimaradás utáni áramszámlákból vonják le automatikusan (akár többől is, ha nagy az összeg). A március eleji toszkánai tornádó miatt mi 36 órát maradtunk áram nélkül, amit a júliusi számlában kezdtek el visszatéríteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy júliusban 0 eurós számlát küldtek, magyarázattal, és a továbbiakban még visszatérítendő összeg megnevezésével.

Ha ez nem történne meg, érdemes reklamálni a szolgáltatónál.

Info a szabályokról itt.

Contatore-luce-e-gas

2 című bejegyzés “Visszatérítés áramkimaradás esetén” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nálunk kb. két hete a következő történt meg:
  egyszer csak nem volt áram…
  Rögtön lekapcsoltam mindent, amit lehetett és rohantam villanyórát felkapcsolni, mert ugye ha véletlenül, én a feledékeny magyar eggyel több elektromos eszközt szeretnék működtetni, akkor a villanyóra “lecsap”.
  De a villanyóra most nem kapcsolt vissza.

  Na, mi történt?

  A férjem nevén két szerződés volt: a báré, amit ugye bezártunk és a lakásé.
  És lemondtuk a bár szolgáltatását, minek, ha úgysem vagyunk ott, ráadásul csak akkor lehet a szemétszállítást is lemondani, ha egyéb szolgáltatások sincsenek, különben nem hiszik el, hogy valóban nem üzemel a bolt.

  Az áramszolgáltató viszont biztos nagyon gyorsan dolgozott, és a bár helyett a lakásunk áram szolgáltatását kapcsolta le.
  Gyors telefon, hogy akkor legyenek szívesek rendezni a félreértést, és azonnal visszaállítani az áramot, mert ebben a nagy melegben – meg különben sem – jó áram nélkül lenni.
  A válasz: arra 4-5 napot várni kell….

  A férjem itt vette a nyakába a várost és elrohant egy új szolgáltatóval szerződést kötni, hogy lehetőleg estig azért újra legyen áramunk….

  A másik, hibázó szolgáltató természetesen nem kért elnézést és a bár elektromos szolgáltatását is csak napok múlva szüntették meg…

  Olaszország, én így szeretlek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s