Országjárás

Még mindig a tengerpartokról

A múltkor arról írtam, hol milyen minőségű a víz. Most viszont egy kis szubjektív tengerológia következik.

Két helyről írok, mert ezeket ismerem jobban, és tulajdonképpen ezek viszonylag közel vannak Mo-hoz, azaz nagyobb az esélye, hogy ide eljutnak a magyar turisták.

A Tirrén-tengerpart (Toszkána) és a Riviera Romagnola adriai tengerpartja (Rimini, Riccione vonal) között nehéz igazságot tenni, mert mindenki arra esküszik, amihez gyerekkorában hozzászoktatták, vagy ahova gyakrabban jár azóta is.

A toszkánok persze imádják Versilia-a, vagy az Etruszk-partot (erről írtam itt és itt), aki viszont az adriai szolgáltatásokhoz szokott, nagyon nem érti, miért.

Vegyük sorba a pozitív és negatív tulajdonságokat.

TOSZKÁNA – Versilia (Viareggio, Lido di Camaiore)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Széles homokos strandokat fed, rengeteg bagno-val, amelyek több sorban kínálják a napernyőiket.

Víz: lassan mélyülő, sötét nem áttetsző víz, sokszor felkavart homokos hullámokkal.

Szolgáltatások: nagyon kevés a szabadstrand, ami van általában elég piszkos és egymás hegyén-hátán vannak az emberek. A tengerparti sétány – lungomare – szép, bár nem nagyon hosszú, sok bolttal, este kellemes hangulattal. A boltok viszonylag drágák, sok a luxusmárka.

Étel-ital: rengeteg étterem, viszonylag magas árakkal (frittura 18-20 euró, tészta- 10-15 euró minimum).

A napernyő és két napágy bérlése naponta minimum 25 euró, de a 70 eurón sem kell megbotránkozni.

A bagno-k szépek, mosdó, étterem szokott lenni mindig, ellenben nem mindenhol van elég felszerelt játszótér, egyéb szolgáltatás. A medencék használatáért sokszor külön kell fizetni.

TOSZKÁNA – Costa degli Etruschi

A Versilia alatti rész, nagyon különböző strandokkal. Jellemzően szűk a tengerparti sáv (mert pl. Pineta – tengerifenyős erdő – , vagy épületek, vagy tájvédelmi körzet van rögtön a tengerparthoz közel).

Több helyen apró kavicsos, vagy sziklás a part. A bagno-k minősége, a szolgáltatások változóak.

Castiglioncello és Rosignano szerintem a teljes őrület, nagyon keskeny földsávra szorítanak be rengeteg napágyat, a kis öblökben egymást érik a fürdőzők, és a közvetlen tengerparti kicsi utakon egymást kerülgetve kell haladni. Lungomare, mint olyan nincsen. Viszont jó magasak az árak.

20150718_191922

Rosignano Solvay-ban és Vada-ban van egy 4 km-es hófehér homokos partrész (szabadstrand), ami nagyon jól mutat a fotókon de sajnos még mindig meglehetősen szennyezett. A Solvay szódagyár eredetileg ide engedte be a használt vizeit, amitől kifehéredett a partszakasz. A mai napig van itt ólom, kadmium, és egyéb nehézfémek, pedig a gyár már évek óta szűri a vizet. Ha a tenger felé nézünk, akkor a hátunk mögötti hatalmas vegyipari komplexumot sem látjuk. Viszont a szabadstrand meglehetősen piszkos tud lenni…

Cecina kedves kisváros, de egy évtizede elmosta a partját egy nagy hullámzás, és fekete homokkal töltötték fel.

San Vincenzo viszont jó. A városban sok a strand, kb. 25 euró a két nyugágy és a napernyő bérlése naponta. Kicsit délebbre indulva van egy hosszabb szabadstrand is (Torraccia). A víz szép, a rendes strandokon sokan, a szabadstrandon kevesen vannak általában, a víz hamar mélyül. Ha hozunk magunknak napernyőt, ideális a hely szabadstrand (de persze itt nincsen mosdó, bár, étterem, illetve van, csak ritkán).

20130713_130247

Populonia, Golfo di Baratti – kis öböl, alacsony vízzel, viszont a pineta árnyat ad (ami ritka errefelé). Éttermek is vannak, és hatalmas tömeg.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

ADRIA, Rimini, Riccione

A legfőbb kifogás az szokott lenni az Adriával kapcsolatban, hogy alacsony a víz és sokat kell gyalogolni, míg úszni lehet (ennyiben nagyon hasonló Versiliahoz). Ez gyerekes családoknál viszont épp előny. Kb. mint a Balaton déli partján. A víz sem mindig áttetsző, kristálytiszta.

Ugyanakkor széles (többsoros) homokos strandok vannak, a nyugágyak egymástól megfelelő távolságra. Az ára kb. 15 euró / nap két napágyért és egy napernyőért, de lehet alkudni is (fizettünk mi már 10 eurót is).

Rimini olcsóbb, mint Riccione, amely felkapottabb és elegánsabb.

Ezért az árért viszont sokkal több szolgáltatás jár, mint Toszkánában: Egyrészt nagyon tiszta minden, a homokot állandóan tisztítják. A szolgáltatások évről évre egyre bővülnek, a játszótér, tenisz- vagy lábteniszpályák ingyenesek. A vendégeknek több nyelven újságok vannak kitéve, amit szabadon elvihetünk olvasni. Délutánonként egyre több helyen osztanak gyümölcsöt (ingyen), pl, dinnyét, barackot. Tavaly óta sok bagno-ban van edzősarok, fitness gépekkel, szintén ingyen.

Ha van külön medence, azt is szabadon lehet használni (főleg gyerekeknek), előfordul, hogy animátorok fogadják a gyerekeket külön programokra. Napi kétszer az animátorok zenés vizigimnasztikát tartanak a partszakaszokon, és egyre több helyen van ingyen wifi is.  (Ez itt egy tornatízperc, csak a nyugágyaktól nem látszik. De ahol a tömeg van, ott tornáznak a vízben):

20130802_174234

Mindenhol van bár, étterem, de egyébként is elég kimenni a bagno-ból, az utcákon is nagyon sok az étkezési lehetőség.

A parton kívül szinte folyamatos a lungomare, ahol majd’ 24/24 lehet nézelődni, vásárolni (olcsóbban, mint Toszkánában), sétálni, biciklizni.

Mindent összevéve, nekem az Adria sokkal jobban tetszik, mint  a Toszkán tengerpart. Mindig olyan benyomásom van, hogy a toszkánoknak teher ez a sok turista. Míg az Adrián minden megtesznek a vendégért, sokkal olcsóbban. És a feeling is inkább tengerparti, míg Toszkánában változatosabb a tengerpart képe és a fürdési lehetőségek is.

Persze legjobb, ha mindent kipróbáltok és döntötök, mi a fontosabb, jobb, kényelmesebb.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s