Étel - ital, Országjárás

Hol együnk Bologna-ban

Idén a wizzair járatot indított Bolognaba.

Ugyan sokan nem ismerik Magyarországon, de egy nagyon szép városról van szó, ahol a világ első egyetemét alapították, csodás épületeket találunk, és eső esetén szinte szárazon megússzuk a városlátogatást az árkádok alatt.

Ilyesmiket láthattok, ha ellátogattok Bolognaba:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Bologna a ragus tagliatelle, a húslevesben tálalt töltött tészták és a lasagne hazája, nem beszélve a jó kis felvágottakról (mortadella), krémes sajtokról (scquaquerone, stracchino) és a crescentine-ről (rokon a mi lángosunkkal). Mivel Pármával egy régióban található, a parmezán és a pármai sonka is biztosan előkerül.  Az olaszok maguk is úgy ismerik Emilia-t (Bologna régióját), mint a jó és kiadós étkezések hazáját, amihez jókedély és barátságos modor társul. A bolognaiak szeretnek élni, na…

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szóval, ha elfáradtunk a városnézésben, hol együnk?

Bologna messze nem olyan felkapott (turizmus szempontjából), mint Firenze, tehat nagyobb az esélye, hogy olyan helyet találjunk, ahová a helyiek is járnak. Ugyanakkor elég drága az élet errefelé, ezért most két jó helyet ajánlok,ahol jó áron jót lehet enni. És a hangulatuk is olyan Bolognas…

Nagyon hangulatos a Piazza Maggiore mögötti piac, a Mercato di Mezzo (2 via Pescherie vecchie). A középkorban lett ilyen nyüzsgő és hangulatos a kézművesekkel, halárusokkal, aranyművesekkel és bőrkikészítőkkel, és azóta is töretlenül őrzi funkcióját. Az ember azt sem érzékeli, hogy az utcán van, vagy a piacon, egy nagy forgatag az egész.

Rögtön itt mellette található a Tamburini (via Caprarie 1), amely egyrészt e vegyesüzlet  – méregdrága, csak bolognai specialitásokat árul. Mégis érdemes betérni, mert a hátsó traktusban ebéd és vacsoraidőben önkiszolgáló étterem működik. Helyi specialitásokat ehet az ember, akár féladagban is. Érdemes kicsivel egy óra előtt érkezni, ha nem akar az ember fél órát sorbanállni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Újabb piac, nem messze innen, a Mercato Coperto di Via Ugo Bassi vagy Mercato delle Erbe. Itt van kimondottan éttermeknek, bároknak fenntartott hall, ahol le is lehet ülni, és inkább a helyiek járnak ide, kevésbé a turisták.

Két termében is lehet enni, van egy kimondottan csak halas étteremrész, és egy másik, ahol minden más kapható, illetve csak kávézni is hangulatos.

Esténként és hétvégéken aperitivo-k, koncertek is vannak, érdemes körülnézni a programok között.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Menjetek Bolognaba, megéri (de én elfogult vagyok :))

3 című bejegyzés “Hol együnk Bologna-ban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Pár éve jártam Bolognában és imádtam én is, október elején pedig viszem a szüleimet, úgyhogy a legjobbkor jött ez a bejegyzés, ki fogjuk próbálni a helyeket. Egyébként ha vannak ilyen tuti gasztró tippeid, akkor annak én speciel nagyon örülök Szicíliától Lombardiáig bármikor, bárhol.

  2. Legjobbkor jött ez a bejegyzés, október elején viszem a szüleimet pár napra Bolognába, ki fogjuk próbálni a helyeket! Én már voltam korábban és imádtam én is ezt a várost, plusz ilyen gasztró tippeknek bármikor nagyon örülök bármelyik régióban! 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s