Mindennapok

Olaszország, 6 év válság után

Szegényebb. Öregebb. Erőszakosabb. És – feleslegesen – képzettebb. Ez a kép rajzolódik ki 6 évnyi gazdasági válság után Olaszországról.

 Az elmúlt hat év alatt rengeteg ember került a szegénység és társadalmi leszakadás által veszélyeztetetettek csoportjába. E pillanatban 18 millióan vannak, 3 millióval többen, mint 2007-ben. Azokról az emberekről beszélünk, akik az átlagbevétel 60%-nál kisebb jövedelmű családokban élnek, akik nem étkeznek megfelelően, és ha dolgoznak is, csak (nem önkéntes) részmunkaidőben teszik.

Az EU-ban Olaszországnál rosszabb helyzetben csak Görögország és a volt kommunista országok vannak. 2007 óta a váratlan kiadásokat kifizetni nem tudó, számlákat halasztgató, fűtést fizetni nem képes emberek aránya 6,8%-ról 14,5%-ra emelkedett. És még egy aggodalomra okot adó adat: 2012-ben a bérleti díj nem fizetése miatt kilakoltatott családok száma 60.000 volt.

2007 és 2012 között a bűnesetek száma 8,7%-kal nőtt, a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, rablás) egyharmaddal emelkedtek, a termékhamisítás (az olcsóbbat kereső vevőknek eladott hamis márkák) megnégyszereződtek, és a személy elleni bűncselekmények is gyakrabban előfordulnak.

A gazdasági bizonytalanság lehet az okozója annak is,hogy kevés gyerek születik. Az ezer főre eső 9,7 gyermek születése a válság évei alatt 8,9-re esett. Az átlagéletkor tehát nőtt, öregszik a társadalom: a 65 évnél idősebbek másfélszer annyian vannak, mint a 15 évesnél fiatalabbak, és a munkaképes korú lakosság egyharmadát teszik ki (Európában a legmagasabb szám).

Ugyanakkor, pont azért is, mert munka nincs, a fiatalok tanulnak. 2007 és 2013 között nőtt a lakosság képzettségi szintje. A diplomások száma 2007-hez képest 23,9%-kal nőtt, a középiskolát végzetteké 11,9%-kal. De a végzettség nem garantálja a munkát, sőt! Míg a válság előtt minél jobban kpzett volt valaki, annál könnyebben talált munkát, most a diplomások és középiskolát végzettek esélye a munkára pont akkora, mint az általános iskolát végzetteké (licenza media, az olasz rendszer más, mint a magyar, csak kb. tudjuk megfeleltetni az otthoni végzettségeknek).

Így a NEET (nem dolgozik, nem is tanul) fiatalok száma a 2007-es 750.000-ről 3,6 millióra nőtt 2014-re. 27,3%-uk középiskolát végzett, 21,7%-uk diplomás.

(Centro Studi della CNA kutatása)

3 című bejegyzés “Olaszország, 6 év válság után” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Gabi, arra meg lehet kérni, hogy ha van rá kapacitásod, írnál valami összegzést arról, hogy az olasz politika, a sajtó és az olasz emberek a mindennapi életükben hogy viszonyulnak az egyre növekvő migrációhoz? Köszi előre is!

  2. Még jó, hogy Renzi éppen ma beszélt lelkesen a tv-ben, a cikkben írtak ellenkezőjéről próbálva meggyőzni az embereket. Nekem ő a tipikus “tanto fumo, poco arrosto”…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s