Kultúra

Kezdődik az iskola

genitorivainsegnanti

Olaszországban csak a napokban kezdődik az iskola. Nem is egyszerre, régiótól függ, hogy pontosan melyik nap kezdik.

Mivel itt szombatonként is van tanítás, rövidebb a tanév – a dolgozó szülők nagy bánatára, mert a gyerekfelügyelet többhónapos megoldása itt is a nagyszülők rendelkezésreállása és pénz kérdése.

Nekem nincsen közvetlen tapasztalatom erről az egész olaszos iskolázásról, csak a barátnőimet hallom erről-arról panaszkodni.

Hogy pl. az első napokban csak félnapos a suli, esetleg menza sincs még, mert “fel kell készülniük”. (Vajon mit csináltak 3,5 hónapig?). Ezeken a menza nélküli napokon megkérik a szülőket, hogy fáradjanak oda ebédszünetben és vagy vigyenek a gyerekeknek ebédet, vagy vigyék őket haza ebédelni – el tudjátok képzelni, amikor a szülők egész nap dolgoznak, ez mivel jár?)

Hogy a tanerők van, hogy napokra – hetekre eltűnnek, mert ha pl. beteg családtagjuk van, akinek hivatalosan az ellátói, akkor szabadnapokat vehetnek ki, akár tömbösítve is, amivel sok déli munkaerő nagyon szívesen és rendszeresen él.

Hogy a kedves déli tanerő még az olaszt sem beszéli rendesen, a tanításhoz, mint szakmához meg köze nincsen.

Annál is inkább, mert a tanítás, mint olyan, nem egy elismert szakma errefelé, ahhoz, hogy valaki tanár legyen, nem kell szakirányú tanári diploma, elég egy bármilyen minimálisan kapcsolódó  diploma (pl. építészként technikatanár, néprajzot végezvén irodalom és történelemtanár lehet bárki). Nyelvet pedig olyan ember is taníthat, aki az ún. “lingue” szakon végzett (hogy ez mit takar, az megint egy másik kérdés).

Hát, olyan is a minőség (erről már írtam régebben).

Nincsen viszont évnyitó, évzáró, az év végén megadott napokon a szülő bemehet és elhozhatja a gyerekei bizonyítványát.

Fogadóórák vannak, az év folyamán adott alkalmakkal, amikor a szülőknek illik végiglátogatni a tanárokat, akkor is, ha egyébként nincsen gond a gyerekkel.

 

De meséljetek Ti, itt élő magyar szülők, ha van kedvetek

4 című bejegyzés “Kezdődik az iskola” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Mi òvatosan vàlasztottuk a sulit (most “kezdtuk” a màsodik osztàlyt),az ovis tapasztalatok alapjàn,ezèrt -egyenlore- kevès panaszkodni valònk van. Ami a gondokat szulte nàluk,mèg az oviban,hogy màr kiscsoportban, kb 7 òvòn”o volt veluk (a 4 ugyeletesen kìvul,aki a tobbi csoportokbòl is àt-àtmehetett,volt mèg egy tornatanàr,zenetanàr,ès a mesèl”o òvòn”o). A suliban ,legalàbbis a mienkben,valamivel jobb a helyzet,bàr tavaly vagyis az elsos osztàllyal megtortènt,hogy november vègèig 3 matematika tanàr cserèl”odott (akiket mi szulok egyszer nem làttunk,vagyis be sem lettek mutatva,hisz “ùgyis elhùznak”). Zavar,hogy nincs kèzhez kapott òrarend (“hisz mèg olyan kicsik”),mikozben biztos van,mert kulonben ,hogyan tudja maga a tanàr ,mikor melyik osztàlyba menjen. Zavar,hogy az ènekfuzet egy kockàs matematika fuzet,amibe egèsz èvben 4 rajz kerult .Ezek utàn nem csoda,hogy a szulo kulonòràra jàratja a gyereket. Zavar,hogy hèbe-hòba van tornaòra. Ezek utàn nem csoda,hogy a szulo beiratja v,alamilyen sportra dèlutàn. Zavar,hogy angolòràn olasz rajzfilmet nèznek.. Ezek utàn nem csoda ,hogy a szulo kulon angolra jàratja. Zavar,hogy màskor is nèznek rajzfilmet,nem tananyaghoz kot”od”ot,pl. Pokemon.Zavar,hogy ,(annak ellenère ,hogy tavaly ilyenkor a szuloi èrtekezleten felszòlaltam a dolog ellen ès igazat is kaptam),napi szinten cukrot osztogatnak a gyerekeknek. Zavar,hogy 120 percesek az òràk ès ennek ellenère az az egy szunet elèg rovid. Viszont “orulok,hogy a tanàrok flexibilisek ès jò ido esetèn hagyjàk oket jàtszani a szabadban;hogy keresik a szulok kozremukodèsèt (nem pusztàn a sajàt kènyelmuk èrdekèben);hogy kicsi iskola lèvèn a nagyok egyutt lehetnek a kisebbekkel ès segìtik “oket; hogy minden reggel az osszes tanulò egyutt èneklèssel kezdi a napot. Hirtelen ennyi jutott eszembe…..

    1. Koszi, első kézből infó! Nem csodálom, hogy zavar, ami zavar… miközben annak is örülni kell, hogy hagyják őket kimenni…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s