Firenze

Firenze romlása

Akik Firenzében laknak, vagy gyakran járnak ott, évről évre többet panaszkodnak, hogy mennyire “romlik” a város.

Közkútban lábat mosó bevándorló, reggelente a templomok lépcsőin rengeteg üres sörösüveg, ürítetlen kukák, esténként kábítószerező emberek a sötétebb zugokban, műemlékekre felmászó turisták, a sor hosszan folytatható. Éjjel, nappal, a város közepén…

Ehhez hozzájön még  a városkép drasztikus változása, a hagyományos kézművesboltok helyett egyre több a kínai mütyűröket áruló, gagyitelefonos boltok, turistalehúzó bárok és éttermek.

A helyieknek elegük van, a turisták sem boldogok, nem ezt várják a várostól. Persze a gondok egy része éppen a turistákhoz kötődik, mert amíg nem volt ez a sok low cost járat, kevesebb és általában műveltebb/jobb módú turista ért el idáig, ezzel szemben ma jöhet mindenki, az is, akinek a viselkedési kultúrája  mondjuk,hogy nem megfelelő.

Ugyanakkor a város a turizmusból igen nagy bevételre tesz szert, már akkor is, ha csak az idegenforgalmi adót nézzük (naponta és éjszakánként 3,5 euró egy 3*-os szállodában), akkor miért nem tesz meg mindent (de mindent) hogy legyen ellenőrzés és takarítás. Mindig, mindenhol.

Az UNESCO is megunta, hogy a 2006-os figylemeztetése ellenére a folyamat nem állt meg, és ismét megfenyegette a várost, hogy ha nem lesz javulás, leveszi a világörökségi helyek listájáról.

Most persze nagyon fogadkozik a polgármester, hogy azonnal lesz változás. Meglátjuk. Jó lenne…

Cikk olaszul itt. 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s