Firenze, Mindennapok

Firenze meg az autósok

Firenzében minden 1000 lakosra 833 autó jut, és ezzel Olaszországban a 3. helyen vagyunk az autósűrűséggel. Az országos átlag 768 autó 1000 főre, és a firenzeinél több autó csak Rómában (955) és Torinoban (850) van.

parcheggio-firenze

Azon túl, hogy az olaszok imádják az autót, ebben az is szerepet játszik, hogy a tömegközlekedés nem túl jól szervezett, sokaknak egyszerűen megoldhatatlan, hogy adott idő alatt adott munkát/programot össze tudjanak szervezni autó nélkül. Különösen a családoknál, ahol a gyerekek különprogramjait összeegyeztetni két dolgozó szülő munkájával autó nélkül gyakorlatilag lehetetlen.

Sokan ugyan területileg Firenzében élnek, de olyan részeken, ahová semmilyen tömegközlekedés nem megy, vagy nem elég gyakran megy – ez különösen a dombvidékre jellemző, ahol sokszor olyan kicsik az utcák, hogy egyszerűen el sem férne egy busz, vagy ha van is minibusz napi kétszer, ahhoz igazodni nagyon nehéz.

Pedig tudjuk,hogy az autó fenntartása nem olcsó mulatság, és azt is, mennyivel jobb lenne, ha kevesebb autó lenne a városban, és a parkolóhelyeken is. A város szerkezete és az épületek (a belvárosban) olyanok, hogy az utcák nagyon szűkek, parkoló pedig nincsen (mert mondjuk a 19. században épült háztömbök alatt egyáltalán nincsen garázs). Ezért nagy érték egy garázs/parkolóhely (sokszor egy budapesti közepes lakás áráért kapható), és  nem véletlen a sok egyirányú utca sem, amivel a parkoláshoz rendelkezésreálló helyek számát szeretnék bővíteni.

Ízelítőül a kocsihoz köthető kiadásokról: 

  • Egy óra parkolás a központban egy parkolóházban: 2,50-3,50 euró
  • Egy óra parkolás kicsit kintebbi parkolóhelyen: 1,50-2,50 euró
  • Éves autóbiztosítás (nagyban függ a kocsitól, a tulajdonostól, mint Mo-n is): kb. 500-1500 euró
  • Vizsga ára (kétévente), ha minden rendben van a kocsival: kb. 100-150 euró.
  • Súlyadó: kb. 100 euró/évtől felfelé

bolloÉs persze ne feledkezzünk meg Európa egyik legdrágább benzinjéről sem…

Aki mégis lemond az autóról, annak a car sharinges megoldások (pl. ez és ez is) lehetnek alternatívák, meg a méregdrága taxi.

TariffarioTaxi

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s