Infrastruktúra, Munka-tapasztalat, Vállalkozó - nõk

Nők-család-munka Olaszországban

(Az alábbi bejegyzés egy olasz nyelvű cikk alapján született.)

images

Az olasz jóléti állam nem segíti a nőket a gyerekvállalásban, -szülésben, nevelésben. Abban sem, hogy munkát találjanak. De ha véletlenül egy nőnek munkája is meg gyereke is van, csoda, hogy bírja az iramot segítség nélkül (állami, rendszerbeli illetve a partnere részvétele a család és lakás kezelésében).

Két tanulmány is megerősíti ezt a benyomásunkat, az egyiket az Osservatorio sull’imprenditoria femminile dell’Ufficio studi di Confartigianato készítette.

Ebből megtudjuk, hogy az olasz állam az olasz családokra 16,5 milliárd eurót költ, a GDP alig 1%-át. Ezzel az EU országok között a 22. a sorban, jóval az 1,7%-os EU-s átlag alatt. Bölcsődéket igen kevesen tudnak igénybe venni, a két éven aluli gyerekeknek csak 11,9%-a. Az okokat minden ittélő tudja: vagy eleve nincsen bölcsődei hely, vagy sokba kerül. Ahol jobb a helyzet, azok az északabbi régiók: Emilia Romagna (24,8%), Toscana (19,6%), Lazio (16,8%), Valle d’Aosta (16,7%).

Ahogy a tanulmány fogalmaz, “az olasz nők a jóléti állam összeomlásának határán egyensúlyoznak”. Az ország nem a dolgozó anyáknak van kitalálva. És még kevésbé a vállalkozó nőknek, akik még az alkalmazott nőknek járó jogokból is kizárattatnak. Ennek eredményeképp, válság és hiányzó családi szolgáltatások között a vállalkozónők száma 2005 és 2015 között 5,6%-kal csökkent.

Logikus, hogy mindez a megszületett gyerekek számára és a nők foglalkoztatottságára igen nagy hatással van. A 25-44 éves gyermektelen nők 82,1%-a dolgozik, szemben az ugyanilyen korú gyermekes nők 63%-val. Mert nem tudják összeegyeztetni a családot és a munkát. Így lesz az egyik legalacsonyabb az olasz születésszám az EU-ban.

Tudjuk, mi a helyzet: kitolódó munkaórák (az okostelefon nem lehet otthon sem kikapcsolni), otthon – család és háztartás, idős szülők… a statisztikák szerint úgy, hogy abban az olasz férfiak nagy része nem vesz igazán részt (ebben igen hasonló a magyar és az olasz mentalitás).

A dolgozó családos nők kétszer olyan gyakran tapasztalnak stresszt, stresszet okozó helyzetet, mint a férfiak.

Az állam nem nagyon veszi észre a problémát, nem látunk módszeres, hosszútávú stratégiákat arra, hogy legalább a rendszer segítse a családokat.

Mire gondolok?

 • bölcsődei helyek, vagy más rendszerszintű segítség a 0-3 éves gyerekek ellátásában
 • olyan óvodai / iskolai időbeosztás és szolgáltatás, amely figyelembe veszi, hogy a szülők teljes munkaidőben dolgoznak (mondjuk nem du. 3-kor kell a gyerekért menni, nincsenek váratlanul beugró szabadnapok, és nem 3 hónap a nyári vakáció – vagy olyankor is elérhetőek a felvigyázó szolgáltatások, nem horribilis áron)
 • az anyák munkábaállását segíteni (nyilván a munkaadónak adott kedvezményekkel)
 • csak a férfiak által igénybevehető gyes (paternitá) – hogy ne csak az anyák sara legyen, hogy a gyerekkel otthonmarad
 • általános szemléletformálás, hogy az otthoni végtelen ingyenmunkát sem csak a nők végezzék.

“A valódi Olaszországról” sorozat: Első, Második, Harmadik, Negyedik, Ötödik, Hatodik része)

5 című bejegyzés “Nők-család-munka Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Mindehhez hozzájön, hogy nagyon sok nő több (3-5) gyerek mellett kénytelen valami megalázó munkát elvállalni, mert az apuka kiszáll a mókuskerékből…. Legalábbis itt nem egyet ismerek. (Van néhány, aki adott esetben az öngyilkosság gondolatától sem riad vissza…, ami azért riasztó).

  A másik, hogy manapság egyre többször hallom, hogy a kis és nagyobb gyerekes (dolgozó vagy nem dolgozó, de olasz állampolgár vagy olasz állampolgárral házasodott) anyukáknak nem tetszik, hogy míg nekik mindenért horribilis összeget kell fizetni (lakhatás, óvoda, iskola, menza, iskolai takönyvek és iskolaszerek, egészségügyi ellátás), addig a nem dolgozó (mert nem képzett vagy a nyelvet nem beszélő, vagy egyszrűen csak tradizionálisan otthon maradó) arab anyáknak szociális alapon mindeningyen, vagy nevetséges összegért (casa popolare 30 euro/hó) jár, hiszen ezekben a családokban a férfi sem keres hatalmas összegeket – gyakran maguk sem dolgoznak -, viszont gyermekáldás van bőségesen. Sok ismerősöm maga ismerte el, hogy ha őket is megilletnék ezek a kedvezmények (vagy akár egy részük) akkor ők is sokkal több gyermeket vállalnának.
  Sőt viccesen már hallottam olyat is, hogy elhyják Olaszországot, hogy aztán a menekültekkel telt hajókon papírok nélkül hazatérjenek, megjátszva, az oalsuózul nem beszélő rászoruló külföldit….

  1. Hát mondjuk azért megnézném, hogy ha az ember a segélyekért szül több gyereket, hogy meglepődne, milyen nehezen élnének meg belőle… (ez tök szépen hangzik, hogy “sok a segély” stb, de mondjuk 600 euróból 5-en megélni egy hónapig, saját lakás nélkül, na azért az nem olyan happy. Meg mondjuk errefelé ezek a szoclakások is olyanok, hogy ha fizetnének se szívesen laknék benne. Olyan minőséget meg a piacon is kapsz kevésért).
   A szakirodalom ezt hívja egyébként a guerra dei poveri-nek, azaz amikor a szegény és még szegényebb egymásnak megy az igen kevés erőforrásért… addig sem foglalkoznak a rendszerszintű okokkal.
   Egyébként igen, ezért is kell a nevelés, nőnevelés (különösen a nőket háttérbe szorító kultórákban), hogy ne kerüljenek a nők ilyen helyzetbe, hogy ne csak a gyerekszülés legyen az egyetlen perspektvájuk. Igenis akarjanak dolgozni, ne a férjhezmenés, gyerekszülés határozza meg az életüket, és hát persze ne vállalják magukra az összes fizetetlen otthoni munkát (gyerek, lakás stb). Mert ahogy a nőnek is van szabad(abb) választása, életkilátásai, mindjárt nem szülnek ám annyi gyereket (ld. nyugati társadalmak :).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s