Étel - ital, Mindennapok

Történelmi ételek

 

Tudtátok, hogy jó néhány olyan olasz étel van, amit már az ókori rómaiak, vagy akár etruszkok is fogyasztottak?

Létezett a lampascioni (muscari néven), amely basilicata régióban jellemző, olajban, ecetben, főszerekkel elkészített hagymát jelent. A Porchetta-ról se felejtkezzünk el (porcellum elixum farsi lem), ízesítésre pedig a balzsamecet (oxyporium) és a colatura degli alici (garum) is jó szolgálatot tett már az ókori Rómában is.

 

Egy szót az édességekről is

A struffoli napoletani-t (basynias) szintén készítették, amely egy egyszerű lisztes tészta, olajban kisütve, ahogy azt már az athéni Deipnosophistai is megírta.

Innivalóként Julius Caesar is előszeretettel fogyasztott almabort, és nem vetették meg a Cesanese bort sem. Nemhiába jeleskedtek a rómaiak a szőlőkultúra elterjesztésében…

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s