Mindennapok

Mele ambrosia

Jön a tél, az alma, narancs, banán ideje (bár amilyen az időjárás, lassan virágzik az összes gyümölcsfa).

Mivel gyerekkoromban iskolába menet minden nap kaptam a szendvicsem mellé egy almát, ami február – március környékén már igencsak ráncos, fonnyadt volt, nem voltam egy nagy almafan. Sütikben rendben, meg a friss golden vagy mucu is jöhet bármikor, de ezek sem jól tűrik a tárolást.

Amióta viszont felfedeztem az ambrosia almát, azóta megint minden téli nap eszem egyet.

Az ambrosia-t Kanadában nemesítették (illetve jött létre véletlen) a ’80-as évek végén, három másik almafajtát keresztezve (Red Delicious, Gold Delicious és a Jonagold).

Egy közepes méretű piros-sárga alma lett belőle, amelynek nagyon jók a tulajdonságai:

  • jó cukortartalom (16/17%-a cukor)
  • alacsony savasság (kb 4/5%)
  • közepes méret  (220-280 g)
  • nagyon lédús, ropogós (ez benne a legjobb :), erős aroma
  • jó illat
  • nagyon lassan “öregszik”, és jól tárolható hosszabb távon is.

(A nemesítők)

Az esselungában kapható ősszel és télen, nem a legolcsóbb (2,50-2,80 euró kilója), de igazán finom.

Reklámok

1 című bejegyzés “Mele ambrosia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s