Kultúra

Karácsonyi szokások

Ha valahol, akkor itt Olaszországban valóban érvényes a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, vagy inkább ahány régió, annyi szokás karácsonytájt.

A kérdésre, hogy ki hogyan ünnepel, mi lesz a karácsonyi menü, nincs két egyforma válasz.

Az körülbelül tudható, hogy a faállítás északon dívik, délen inkább Betlehemet (Presepe) alakítanak ki. Persze sok családnál meg van mindkettő. A betlehembe 25-én beteszik a Jézust szimbolizáló babafigurát (addig üres a bölcső), január 6-án pedig a három bölcset (i tre magi). Van, aki minden évben ellátogat a figurákat árusító helyekre (vásárok, de akár boltok is), és újabb figurákkal frissíti a készletét.

presepe-di-natale-2011-11-1

Az étkezéseknél megint zavar van, mert délen sokan már 24-én este ajándékoznak és  ünnepi vacsorát tartanak – ilyenkor még halételekkel. Északon pedig csak 25-én reggel adják át az ajándékokat, és az aznapi ebéd az igazi családi összejövetel.

vacsora

Általános ünnepi menü nincs, északon még leginkább az emilia romagna-i ételsor a legelterjedtebb. Ez gazdag húslevesben főtt tortelliniből és a leveshúsból áll (bár olyan kórházasan hangzik, állítják, hogy nagyon finom a hús. Cremonában a helyi mustárt eszik hozzá.) Azért azt a legtöbb ismerősöm hozzátette, hogy ők egyéb sültekkel is gazdagítják a szokásos menüt. Édességnek meg jöhet a pandoro és a panettone.

Ha már az ételeknél tartunk, a szilveszter érdekesebbnek tűnik: ilyenkor jöhet a cotechino, ami kolbásszal töltött sült lábszár, mellé lencsesalátát tálalnak.

Jellemző, hogy a családok akár december 25-én, akár szilveszter este étterembe mennek. Általában fix menüt lehet előre kérni, asztalt érdemes előre foglalni.

Íme egy egészen kis falu éttermének karácsonyi menüje:

menu1

Néhol január 1-jén még dívik a strenna natalizia szokása: egymásnak kis ajándékokat adnak.

És hát ha a december 6-át ki is hagyják, azért január 6-án jön a Befana, és a jóknak édességeket, a rosszaknak szenet (természetesen létezik csokiszén is) hoz a zoknijába. 

Ami az ajándékozást illeti, ugyanaz a fékezhetetlen vásárlási láz van itt is az embereken, mint otthon, és ahogy közeledik az ünnep, úgy lesznek egyre fékezhetetlenebbek a városszerte kétségbeesetten vásárolni próbáló olaszok. Azt hiszem, ez a „szokás” a gazdag társadalmakban egyetemes…

 firenze_albero_natale_duomo

Boldog karácsonyt! J Auguri J

7 című bejegyzés “Karácsonyi szokások” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Perugiaban van presepe is meg albero is, legalabbis nalunk. Maradek panettone? Az mi? 🙂
    A kaja cappelletti huslevesben meg vmi sult, kappan vagy hal vagy amire eppen kedvuk van, ez egy modern csalad. Mindig van torciglione, ami mandulaliszt, cukor es tojasfeherje kigyoformaban, kaveszem szemmel es olloval kicakkozva.

    En max 2x jovok evente, de most feltunt, h mindenhol arulnak fekete kenyeret. Mmint szennel szinezettet, sztem rettenet. Volt a repteren a bufeben, az autopalyan a kavezoban es az amugy igen hagyomanyos es nagyon posh helyi pek is arulja mar. Ez mi ez az orulet?

    1. Amikor még nem itt laktam, nagyon oda voltam a panettone-ert, de most mar evek ota meg sem kóstoltam, tul édes, tul ‘sok’. Ezért nalunk mindig van maradék… arról nem is beszelve, hogy egy euroert vesztegetik rogton karácsony után, elkerülhetetlen, hogy maradjon 🙂 Koszi a cotechino-t, javítottam, nem tudom, hogy kerult bele a marha szó. A torciglione-t nem ismertem, utánanézek!! 🙂

  2. A cotechinoban semmi marha nincs. Belbe toltott kolbaszhus, abban kulonbozik a zamponetol, h azt sertescsulokbe toltik, a korom is rajta marad.

    Nem irtal a piros alsonemurol 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s