Kultúra

Karnevál – farsang

carnevale1

Többen kérdezték már tőlem, hogy karnevál máshol is van Olaszországban, vagy csak Velencében. Jelentem, mindenhol van 🙂 a farsangról van szó, olaszul carnevale, ami eredetileg egyházi ünnep, és mindenhol megtartják (már katolikus vidékeken, és Oo. pont az).

Egy kis gyorstalpaló a nem vallásosoknak: a Carnevale (farsang) a keresztény országokban elterjedt ünnep volt, méghozzá azt az időszakot jelenti, amikor nem eszünk húst. A “carnem levare” (húst elhagyni) latin kifejezésből jön, és a böjtöt jelenti, ami a húsvéti (hús vétele, ugyebár :)) ünnepek előtt tartandó. Ma már persze az emberek nagy része, a katolikusok sem tartják a böjtöt, ettől függetlenül farsangolnak, a tavaszt várván. (Hogy bezárjuk a kört, valószínűleg eredetileg, még a keresztények előtt ez is pogány tavaszváró ünnep lehetett, amit a keresztények nagy bölcsen beépítettek a hagyományukba, ahogy a többi pogány ünneppel is tették. Elvégre az embereknek néha kell valami kikapcsolódás, és a régi szokásokat kiírtani nehezebb lett volna mint keresztény irányultságot / magyarázatot adni nekik).

carnevale2

A farsangi nagyböjt előtti még húsevős nap volt a martedí grasso (mardi gras franciául is), magyarul húshagyó kedd. Mivel ezután 40 nap böjt és vezeklés jött, az emberek még utoljára jól kibulizták és teleették magukat.

A farsang kezdete a húsvét idejétől függ, ami évente változó. Ma ilyen fárasztó leszek, és azért is elmesélem, hogy húsvét mikor van. A 325-ben tartott Niceai Zsinaton vésték kőbe, hogy a húsvét a tavaszi napéjegyenlőség utáni első teliholdat követő vasárnap. Így lesz változó a pontos napja, de mindenképp március 22. és április 25. közötti időszakra esik.

A farsang viszont a húsvétot megelőző 40 nap, azaz itt visszaszámolva megkapjuk a farsang keddjét (meg hozzácsapjuk a megelőző vasárnapot, hogy legyen idő a festa-ra).

Most, hogy túlvagyunk a napi matematikán és asztronómián, jöhet a farsang bulis része.

A hagyomány szerint a farsang tehát 1 nap lenne – meg esetleg az előtte levő vasárnap, de a marketingszempontok és a vallás háttérbe szorulása miatt mostanság a farsangi felvonulásokat több héten keresztül tartják (bőven benne a nagyböjtben).

viareggio 3

A farsangi felvonulás eredetileg télijesztő /tavaszhívó volt, azaz az emberek beöltöztek vagy félelmetes maskarákba (Mohács), vagy egyszerűen csak érdekes, más ruhákba, kihasználva, hogy végre valaki más bőrébe bújhatnak, kikapcsolhatnak az életükből.

A legismertebb farsangi felvonulások Velencében vannak, ez az, miről mindenki látott már képet. Olaszországban nagyon keresett és kedvelt a viareggio-i  carnevale, ahol szintén 4 hétvégén keresztül felvonulnak a hatalmas autocarro-kra készített papírmasé figurák, reklámozva egyébként a helyi ipart is (papírgyártás). Egy ideje már a politikai, közéleti aktualitások is témaként szerepelnek a bemutatott  jelentekben, ezzel is világiasabb lett a felvonulás.

Carnevale-di-Viareggio-2.jpg

Annyira kedvelt esemény a carnevale, hogy ilyenkor az utcákon (minden városban és faluban) rengeteg beöltözött gyereket látunk, akik boldogan sétálnak a színes, vicces ruháikban.

Az első farsangi hétvége itt már lement, de a kedvelt helyeken lesz még 3 hétvége, akinek forgataghoz van kedve, rajta, lehet készíteni a maskarákat.

viareggio

Itt egy régi, 2009-es cikk a viareggioi élményeimről. 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s