Infrastruktúra, Mindennapok

Használt autó vásárlása Olaszországban

Úgy értem, amit hazavinnél Magyarországra…

Sokaknak szemet szúr, hogy mennyivel olcsóbb Olaszországban a használt autó, mint otthon (ez egyébként az elmaradottabb, szegényebb országok rákfenéje, kevesebb pénzből él ott az ember, de bizonyos dolgoknak mégis magasabb az ára, mint a gazdagabb országokban).

Erről egy gyors kereséssel megbizonyosodhat az ember a talán legnagyobb netes autó adó-vevő oldalon az  http://www.quattroruote.it/ -en.

Hogy pár példát mondjak, én a 8 éves nissan  micra-mat 1400 euróért vettem annak idején (alig használtan, mert egy idős nénié volt), a kollégám az 5 éves dízel ford fiesta-ját 2400 euróért sem bírta eladni, és a fenti oldalon találtunk már 17 éves dízel volvot 500 euróért.

Alkalmilag egy kicsit itt is felmehet a használt autók ára, főleg ha van valami beszámítós akció, amikor bármilyen régi, rossz autót beszámítanak adott összegért egy új árába. Ilyenkor persze sokaknak megéri betenni a régi autót a vásárlásba, de alapvetően igaz, hogy itt sokkal olcsóban kap az ember használt autót.

De persze a költségek nem állnak meg itt.

Először is arra is érdemes figyelni, hogy forgalomból kivont autót keressünk, mert egyébként nekünk kell annak költségeit állni. Ilyet lehet találni a neten, sokszor kereskedők is így árulják a régi autókat,pont azért, hogy eladják külföldre. Sok esetben (pl. egy 17 éves volvónál) az autó itt már semmit nem ér, mindenképp ki kéne vonni a forgalomból (radiazione) vagy bezúzatni (rottamazione), ami pénzbe kerül a tulajnak. Ezért aztán akár a magánszemély, akár a kereskedő dönthet úgy, hogy ok, kifizeti a forgalomból kivonás árát, és aztán meghirdeti az autót, külföldiekre gondolva, hogy legalább azt a költséget behozza, amibe a forgalomból kivonás került, vagy az kerülne, hogy megsemmisítsék.

Minden infó a forgalomból kivonásról külföldre vitel esetén itt található meg olaszul. 

Erre azért az olasz állam is rájött, és éppen idéntől nehezítették ezt az eljárást (Cikk erről itt).

Mellékszál, de hasznos lehet: a forgalomból kivont járműveket egy alkalmi biztosítással lehet hazavinni (egy adott napon, adott útra, adott összegért lehet megkötni). (Infó erről itt)

A másik jelentős költség az otthoni forgalomba helyezés. Ez gyakran annyira megnyomja a költségeket, hogy általában már nem is éri meg az egésszel foglalkozni. Itt találtam egy összefoglalót ezekről a költségekről, lehet számolni:  http://www.biztoshely.hu/gepjarmu-forgalomba-helyezes.html

Ha még mindig megérné innen autót hazavinni, azért arra is gondoljatok, hogy érdemes valamelyik északi régióban keresni (pl. Veneto), mert az van legközelebb Mo-hoz, és mindenképpen csökkenti a költségeket, ha az ügyintézéshez, hazavitelhez közelebbre kell kiutazni.

 

 

Reklámok

4 című bejegyzés “Használt autó vásárlása Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Üdv! Tudomásom szerint a rozsdamentesség is az olaszországi használt autók mellett szól, viszont azt olvastam, h nincs olyan könnyen kiváltható export rendszámuk, mint pl a németeknél, úgyhogy trailerrel érdemes autóért menni. Ill. tartok attól h az eladók nem igazán kommunikálnának más világnyelven (angol, német)..

 2. Most hoztam be lábon egy autót, ráadásul Reggio Calabriából – szóval ahogy az olasz mondja a hold seggén túlról -, hát nem volt egyszerű eset addig, amíg minden meglett, legfőképp a pár napos biztosítás megtalálása volt a gond, de sikerült.

  Először is a tulaj kivonatta a forgalomból a kocsit, leadta a rendszámot. Ez bekerült a forgalmiba (az is, hogy export Magyarországra).
  Megrendeltük az ideiglenes rendszámot, a szokásos kartonpapír, szélvédőre ragasztani elöl/hátul. Ez volt 170 euro és egy nap alatt megérkezett (délután 6-kor adtuk le a kérelmet és másnap délután 4 körül ott volt, mindent a helyi AIC iroda intézett.)
  Szükség volt biztosításra, ezt egy cég brókerével telefonon, emailben intéztük (az iroda Torinóban található). Ahogy megjött a rendszám, felhívtuk, egy kioszkból elutaltuk a pénzt, emailben megjött a kötvény: 5 napra 130 euro (eredetileg 150, de kaptunk bónuszt :))

  Innen már egyenes volt az út, gurultunk szépen haza, Szlovénián keresztül.
  Azért azt hozzátenném, hogy szerintem valahol szürke zónában mozogtunk, mert a papírokat átnézve az állandó lakcímem az az olasz motel volt, ahol megszálltunk, és egyfajta olasz adószám is szerepelt ott, holott nem adózom és nem élek Olaszországban.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s