Tévé-kultúra

Mire képes a friss szülő?

Volt egyszer, hol nem volt, egy jó sokáig kormányon levő jobboldali pártalakulat, a Popolo della Libertá, élén Berlusconival. Amikor lekerültek a kormányról, akkor kivált belőle egy másik jobboldali alakulat, a Fratelli d’Italia, nyilván mindenféle erőviszony- és helyezkedési megfontolásból, ahogy az már lenni szokott.

Giorgia Meloni  először a fenti kormányban volt miniszter, majd szépen átevezett a nagyobb jövővel kecsegtető új pártba, ahol azóta is szépen muzsik… politizál. Mellesleg éli az életét, éppen most gyereket vár.

Eközben elképesztő polgármesteri botrányok és bukások után nemsokára polgármesterválasztást tartanak Rómában.

Giorgia Meloni bejelentkezett a polgármesteri székért, több más jelölt mellett Guido Bertolaso (Berlusconi választottja) ellenében is. Most nem sorolnám fel mindazt a sikkasztást, szerencsétlen elszólást, amit ez utóbbi terhére írnak (vagy amely ügyekben még nyomoznak), mert a bejegyzés nyúlna, mint a rétes, meg nem is releváns a történet szempontjából.

Berlusconinak nem tetszett volt minisztere, és pártoltja, Meloni jelöltsége a polgármesteri posztra, ezért azt találta mondani, hogy egy frissen szült anya nem lesz képes ellátni Róma polgármesterének feladatait. (Mert az, aki a földrengés utáni újjáépítésre szánt milliókat sikkasztotta, az meg nyilván képes lenne rá…)

Nagyon helyesen a fél ország felzúdult. Nem helyesen CSAK a fél ország zúdult fel.

A 21. században járunk, majd a nő eldönti, mit képes vállalni, elvégezni. Ahogy a férfi – és egyidejűleg apa – politikusokon sem kérik számon, hogy ki van a gyerekükkel, amíg ők bokros teendőiket végzik, hagyjuk már békén a nőket is.

Véssük már észbe, hogy volt egy spanyol hadügyminiszter, aki beiktatásakor épp hét hónapos terhes volt. Nem beszélve Rachida Datiról, aki francia igazságügyminiszterként szült (és még az apa nevét sem fedte fel soha). Hogy itteni példákat mondjunk, Stefania Prestigiacomo, Beatrice Lorenzin, Mariastella Gelmini is kisgyerekes anyaként (vagy terhesen) voltak miniszterek, és munkájuk minőségét nem a gyerek léte vagy nemléte befolyásolta. Ha valaki (nyilván nagyon sokan) nem vállalná, ne tegye. De ha mások úgy érzik, képesek rá, akkor hagyjuk már élni őket.

Külön pikáns, hogy Meloni éppen azon a Family Day-en jelentette be a várandósságát, amelyet (az egyház hatékony támogatása mellett) azért szerveztek január végén, hogy a “hagyományos család” értékei mellett kiálljanak. Hát most kóstolót kap abból, milyen az, amikor a fiúk komolyan gondolják ezt a hagyományos család dolgot…

És ha már a friss szülők alkalmasságáról beszélünk, mi lesz Vendolával?  🙂  Az olasz politikában kevéssé otthonos olvasóknak mondom, hogy a homoszexuális politikus, Nichi Vendola, és társa néhány hete váltak szülővé, méghozzá egy amerikai állampolgárságú indonéz nő közreműködésével (amely eljárást olaszul “kölcsönméh”-nek hívják – “utero in affitto”). Na erre kössenek csomót a kedves hagyományos családhívők…

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s