Mindennapok

Az olaszok meg a házasság – 2

Az előző részben a fontosabb adatokat láttuk, most jöjjenek az apró, de érdekes részletek.

 Egyre később házasodnak

A megkötött házasságok nagy része (84,3%) még mindig első házasság mindkét félnek, de az arány csökkenőben (1972-ben 93,5% volt). Az abszolút értékek nagy esést mutatnak: 1972-ben 392 000 olyan esküvőt tartottak, ahol mindkét fél először házasodott, szemben a 2012-es 174.583-al. Ebből a 174.583-ból 153.311 köttetett olasz felek között (87,8%). Ezzel nem mondunk újat, kevesebb a házasságkötés, és azon belül is magas a nem (csak) olaszok által kötöttk aránya.

Általában azt látni, hogy egyre később házasodnak az emberek (férfiak 34 évesen, nők 31 évesen), de a házasságon kívüli együttélések száma  is meredeken nő. 2007-ben kb. fél millió pár élt együtt papír nélkül, 2011-2012-ben már egymillió. És a gyerekvállalás sem feltétlen kötődik a házassági papírhoz: 2012-ben az újszülöttek negyede már nem házas párhoz érkezett.

Nem mehetünk el szó nélkül az “anyahotel” nevű jelenség  mellett sem: 2012-ben a 25-34 éves férfiak 52,3%-a, a nők 35%-a élt még a szülőkkel. Az okok számosak: a tanulmányok ideje egyre hosszabbodik, sok fiatal nem talál munkát (ne feledjük, 40%-os a huszonévesek munkanélküli mutatója), vagy nem elég jó munkát talál (az alkalmi, rosszul fizetett munkák nem valami jó perspektívát mutatnak), és lakást sem mindig egyszerű és olcsó bérelni (a nagyvárosokban nagyon nehéz és drága), venni meg szinte elérhetetlen önerőből. (Tudjuk persze, hogy a legtöbbeknek nem is kell, mert családi örökségként, segítségként jutnak hozzá. Ám ha nem jó családba születik az ember, akkor nem sok esélye van lakásra, különösen a nagyobb városokban).

A statisztikák pedig azt mutatják, hogy biztos munka és lakhatás nélkül nincsen házasodási kedv.

Érdekes azt is megnézni, hogy a végzettség/képzettség függvényében hogyan alakul a házasságkötések száma. A magasabb végzettség általában magasabb társadalmi-gazdasági státusszal jár, és egyértelműen más hozzáállást mutat a családalapítás kérdéséhez is. Minél magasabb a végzettségi szint, annál kevésbé házasodik a fiatal. Érdekes viszont, hogy nem egyformán a nőknél és a férfiaknál. Az alacsony végzettségűek között a nőknél csökken jobban a házasodási kedv, míg a közepes/magas végzettségűek között a férfiaknál.

Külföldiek

2012-ben 31.000 házasság esetében az egyik vagy mindkét fél külföldi volt (az összes házasságkötés 15%-a). A területi eloszlás itt sem egyenletes: észak-nyugaton 24,7%, délen jóval kevesebb. Nagy emelkedést mutatott az olasz nő+külföldi férfi párok házasságkötésének száma, de még így is messze lemarad az olasz férfi+külföldi nő párok mögött.

Immagine.jpg

És ki honnan jön? Ebben sem egyforma az olasz férfiak és nők ízlése. Az olasz férfiak elsősorban kelet-európai (román, ukrán, orosz, lengyel, moldovai), és dél-amerikai (brazil, perui) feleséget választanak maguknak, míg az olasz nők észak-afrikai (marokkói, tunéziai) és albán férjet, ha külföldivel házasodnak.

Ha a pár mindkét fele külföldi, akkor elsősorban olyan országokból származó párokról van szó, ahonnét nagyarányú volt a bevándorlás a közelmúltban (Románia, Kína, Nigéria), ami logikus is.

Immagine1.jpg

Vagyonmegosztás

Az utóbbi években igen megugrott azoknak a  pároknak a száma, ahol a vagyont nem teszik bele a közösbe: 2012-ben a párok 68,9 %-a ezt választotta. Az is figyelemreméltó, hogy míg néhány évvel ezelőtt ez a döntés inkább az északon házasodott párokat jellemezte, az utóbbi néhány évben délen is elterjedt. Jellemző továbbá, hogy minél magasabb a felek képzettségi szintje, annál inkább hajlanak a vagyon külön kezelésére.

Immagine2.jpg

 

 

1 című bejegyzés “Az olaszok meg a házasság – 2” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s