Munka-tapasztalat

Voucher – a “munkabón”

Itt a blogon többször szó esett már az atipikus dolgozókról (ide kattintva megjelenik a cikkgyűjtemény), azaz azokról a dolgozókról, akiknek nincsenek (ugyanolyan) jogaik, lehetőségeik, mint a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezőknek, pedig sok esetben ugyanazt a munkát végzik, ugyanúgy.

Az olasz találékony fajta, amint a törvényhozó lehetőséget ad arra, hogy kihasználjunk valakit, meg is teszik. Most épp a voucher-rendszer került reflektorfénybe, amiről a szakemberek évek óta mondogatjátk, hogy ennek rossz vége lesz.

Mi is ez a voucher? Arra találták ki, hogy ha valaki tényleg csak alkalmilag dolgozik (pl. egy adott délután gyerekre felügyel, vagy kertet tesz rendbe évente kétszer), akkor a munkaadó egy egyszeri kisebb összegű befizetéssel letudja az ezzel kapcsolatos tb-jét, illetve maga az alkalmi dolgozó éves szinten egy adott összegig nem adózik utána. Így amikor pl. egy nyugdíjas, vagy diák, vagy bárki, akinek már van rendes munkája (bevétele) elvégez egy kisebb egyszeri munkát, akkor az se feketén menjen.

Eredetileg éves szinten 3000 euró limitig lehetett így dolgozni, maximum évi 30 napi munkával. Aztán felemelték a limitet, 9000 euróig. A munkaadók egyből rá is ugrottak a lehetőségre: 2016. első 3 hónapjában az egész országban 2 195 000 vouchert használtak el, szemben a 2015-ös első három hónap 1 431 000 -ével, és 2014-es 767 407 voucherjével. Ez azt jelenti, hogy egyre többen használják ezt a rendszert a normál, nagyobb volumenű munkák elvégeztetésére is, olyan esetekben, amikor folyamatos, hosszabb távú munkáról van szó, és amikor a munka elvégzőjének ez az egyetlen munkája (pl. az agráriumban). Azaz ebben a rendszerben a munkaadó rengeteget megspórol, semmi felelősséget nem vállal, a munkavállaló pedig minden jogától (és majdani nyugdíjától) megfosztva dolgozik. Szép új világ!

A ravasz cégek azt is kitalálták, hogy egyszer lejelentenek egy egyszeri voucher-t, aztán a dolgozót folyamatosan dolgoztatják feketén fizetve, de ha ellenőrzés jön, akkor meglebegtetik a voucher-t, mely szerint le van ez papírozva…

Ezért a múlt héten életbe lépett az új szabályozás, amely órára pontosan előre lejelentett esetekben lehet felhasználni a vouchert (X nap reggel 8-tól 5-ig, X összegért), kiküszöbölve a feketemunkát. A másik probléma ettől még marad, lehet, hogy több vouchert is kifizet a munkaadó, de a dolgozónak ettől még sem nyugdíja, sem jogai nem lesznek, pedig sokszor ez az egyetlen rendes munkahelye.

3 című bejegyzés “Voucher – a “munkabón”” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s