Infrastruktúra

Róma és Virginia Raggi

Idén június 22. óta női polgármestere van Rómának.

Az 1978-as születésű, jogi végzettsségű Virginia Raggi a Movimento 5 Stelle színeiben nyerte a helyi választást, miután mindegyik nagy párt polgármestere és helyi politikusai évek óta botrányt botrányra halmoztak.

Mindenképpen történelmet írt, mert női polgármestere még nem volt sosem a városnak, és korát tekintve is rekordot döntött.

Az 5 csillag mozgalom (Movimento 5 Stelle) néhány éve protestmozgalomként indult, de azóta több helyen is polgármestert adott és a legutóbbi választásokon a szavazatok negyedét elnyerte.

Ragginak lesz dolga: a korrupt, rengeteg problémával küzdő nagyvárost nem lesz egyszerű kormányoznia. Lássuk, mik a rá váró legsürgősebb feladatok.

KÖZÉRDEKŰ MUNKÁK

A harmadik metróvonalat (a C jelűt, amely San Giovanni tértől a Forum-ig megy) be kellene fejeznie. Ugyanakkor nemrég ókori romokat találtak a munkák közben (nem meglepő, valószínűleg elég egy méretesebb lyukat fúrni Rómában bárhol, hogy ilyesmire bukkanjanak). Mi legyen velük? Visszatemessék, kiássák és egy múzeumba szállítsák vagy az egész metróvonalat tervezzék át?

A probléma ennél még nagyobb szabású: a városnak szüksége lenne metróra, mert már így is élhetetlen, ugyanakkor tényleg mindenütt romokba ütköznek az építkezések. Mi erre a jó megoldás?

A város ezen kívül teli van kátyúval, hiába tömnek be belőlük naponta 1000-et, másnap ismét ennyivel több lesz. Az utak nagyon rossz állapotban vannak.

SZEMÉTKÉRDÉS

Rómában a szelektív gyűjtéssel csak a szemét 35%-át  szedik össze. Azt is lassan és nem túl hatékonyan, különösképp a kis központi utcácskákban.

Ez ugye nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, különösen nyáron. Annál is inkább, mert egyes számítások szerint minden római lakosraa 3 patkány jut.

KORRUPCIÓ

A bevéndorlók és a romák ellátásánaak bizniszéből sok politikus és tisztviselő megszedte magát,  három éve emiatt robbant ki a “mafia capitale” (fővárosi maffia) ügy is. Ezen kívül az egész központi adminisztrációs apparátus korrupt (közbeszerzés, olcsó luxuslakás-kiutalások, minden évben rengeteg ilyen ügy pattan ki). Tud-e majd mit kezdeni vele ő, aki “rendszerenkívüli”, miközben sok jószándékú embert felfalt már a kéz kezet mosra berendezkedett szervezet.

ELADÓSODÁS

Róma költségvetésében a 14 milliárd eurós lyuk tátong. Lenne miből spórolni, a városnak 23.000 közalkalmazottja van, a városi tulajdonú cégeknek további 26.000 (csak 8.000 a szemétkezelésre). Akiket természetesen szigorúan védenek a törvények és a szakszervezetek.

Nem lesz egyszerű dolga.

Magyar cikk róla itt. 

4 című bejegyzés “Róma és Virginia Raggi” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Kedves Gabriella!

    Rendkívül köszönöm, hogy ilyen mélyreható segítséget nyújtasz azoknak, akik olasz életbe vágnak bele, mint Én is, még ha egyelőre diákfejjel is- amennyiben lenne rá lehetőség, és nem veszed rossz néven a személyes témák minimális feldolgozását, a jövőben áldoznál-e egy bejegyzést a baráti kör kialakításának? Jómagam is ott kezdem majd az egyetemet, s szociális, közösséget lételemként igénylő diákként nagyon megbecsülnék és szívesen vennék egy ilyen jellegű bemutatását is az olasz körülményeknek.

    Szép nyári estét kívánok!

    1. Szia, jó ötlet, írok majd róla. Bár szerintem nagyon nem mindegy, hogy pl. egyetemre jössz ide, vagy később… sok üdv

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s