Kultúra

Ozorai Pipo

(Köszönöm Gabinak a témát! :))

Mindenekelőtt Ozoráról egy pár szó. Ozora a Balatontól délre található Tolna megyében, itt:

Ozora

Manapság a pszichedelikus fesztiváljáról ismert, de ha hagyományosabb látnivalóra vágyunk, akkor inkább Ozorai Pipo várát nézzük meg.

Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat, s a középkori enteriőrök egész sorában ismerkedhetünk a reneszánsz korszak mindennapjaival.

Ozorai Pipo eredeti neve Filippo di Stephano Scolari (gyakran Filippo Scolari vagy Pippo Spano) egy toszkán család sarjaként 13 évesen, 1382-ben került Magyarországra kereskedősegédként.

A firenzei Scolari család az olasz történetírók és genealógusok szerint a guelf párti Buondelmonte családból vált ki. A Scolari család birtokai a hajdani Firenzei Köztársaság területén Tizzanóban és Vicchiomaggióban voltak. Pipó 1368/1369-ben született Tizzanóban.

Scolari-Buondelmonte család tagjai a 14. században már nem játszottak jelentős politikai szerepet Firenze vezetésében, de az 1426-ot közvetlenül megelőző években, házassági kapcsolataik révén a firenzei társadalom legfelső rétegéhez kötődtek.

Pipo Budán Luca Pecchia firenzei üzletember alkalmazásában állt, itt figyelt fel rá Kanizsai Miklós tárnokmester 1390 táján.

„Szorgalma, tudása folytán” pályája gyorsan emelkedett, pár év múlva már a Kanizsaiak simontornyai várnagya. Kortársainak nagy részétől eltérően írni, olvasni és számolni is tudott. Anyanyelvén és a magyaron kívül állítólag tökéletesen tudott németül, lengyelül, csehül és románul is. 1399-ben Pipo eljegyezte a szomszédos Ozorán élő Ozorai András leányát, Borbálát.

Innentől kezdve nagyon aktív volt hadvezérként (Csehország, Velence, Havasalföld…), de több egyházi épületet is alapított, és mindvégig Zsigmond király hű szolgája volt.

Pipó házassága révén szerzett birtoka a Tolna megyei Ozora faluból és öt környező kisebb helységből állt. Már 1399. november 5-én két kiváltságlevelet kapott új birtokára. Ozorát a későbbiekben székhelyének tekintette, építkezéseivel és juttatásaival a falut virágzó mezővárossá és egy jelentős uradalom központjává fejlesztette.

 

További infó magyarul itt, olaszul itt.

Risultati immagini per ozorai pipo

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s