Mindennapok

Összetart

Gyakran dolgozom olasz fiatalok csoportjaival, mert a projektjeim egy része arról szól, hogy gyakorlatra külföldre küldjük őket. Meg persze saját magam is utazom rendszeresen más olasz kollégákkal nemzetközi meetingekre, képzésekre. Az évek során kiderült, hogy az olaszoknak van egy nagyon jó tulajdonságuk: amikor más környezetbe kerülnek, egyszeriben egy szorosan összetartó, egymást támogató csapat lesz még olyan emberekből is, akik itthon sosem barátkoznának egymással. Segítik egymást, elviselik a másik hülyeségeit, nem kritizálják a másik furcsa vagy zavaró szokásait. Összezárnak.

Ha jól visszagondolok, ennek a másik oldalával is találkoztam: amikor ösztöndíjasként éltem külföldön, az olaszok voltak azok, akik mindig együtt voltak, csapatokban közlekedtek, és mindig olaszul beszéltek. Ezért tehát ritkán kerültem velük kapcsolatba (ellenben számos más nemzetiségű diákkal meg igen).

Valószínűleg ezért voltak olyan sikeresek az olasz tömeges kivándorlások is, a század elején Amerikába, közepe után meg Németországba. Az államban nem bíznak, magukban, az összefogásban meg igen.

Risultati immagini per giovani

 

Reklámok

2 című bejegyzés “Összetart” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Egyetértek, és én is találkoztam a jelenség másik oldalával! Legutóbb akkor, amikor Spanyolországban voltam egy nyelvtanfolyamon. A velem egykorú, vadidegen olasz lány (aki ráadásul a kezdő csoportban volt, és az otthoni munkahelyén felmondva az volt a célja, hogy egy 4 hetes (!) intenzív nyelvtanfolyam után Spanyolországban próbáljon állást találni) elég hamar fényt derített rá, hogy beszélek olaszul, és onnantól fogva csak velem akart szocializálódni. Szó szerint ezt mondta nekem: “így legalább van egy váll, akire támaszkodhatok.” Mit mondjak, kicsit kellemetlen volt “lerázni”… Egyszerűen nem fért a fejembe, hogy egy felnőtt, diplomás ember, aki _önszántából_ fizet be (nem keveset) egy külföldi nyelvtanfolyamra egy országban, ahol ráadásul dolgozni akar, ahelyett, hogy a helyi nyelven próbálna kapcsolatokat teremteni, minden lehetőséget kihasználva a gyakorlásra, az anyanyelvét beszélőkkel akar együtt lenni és programokat szervezni.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s