Étel - ital

Babos, kolbászos szélesmetélt

Téli receptről van szó, amelytől garantáltan nem maradunk éhesek.

Risultati immagini per tagliatelle fagioli e salsiccia

A szósz előre is elkészíthető, akár konzervből, akár szárazbabból. Az apróbbszemű fehérbab (canellini), vagy a tarkabab (borlotti) jó hozzá, esetleg ezek keveréke.

Elkészítés: 

Hagymát dinsztelek kis olajon, majd hozzáadom a darabokra vágott (marcangolt) friss kolbászt (két főre egy kis szálat). Ilyet ni:

Risultati immagini per salsiccia

Ezt is átpirítom, addig, amíg kifehérednek a kolbászdarabok.

Ezután jöhet hozzá a bab (két főre egy konzervnyit szoktam tenni, vagy 3 maréknyit szárazbabból). Ha szárazbab, akkor előre áztassuk be, és szánjuk rá a főzési időt. Ha konzerv, vagy mélyhűtött, akkor gyorsabban készül el. Felöntöm vízzel, hozzáteszek 4-5 kanál paradicsomlevet (esetleg 3-4 paradicsomot apróra vágva), és egy szép szál rozmaringot. Sózzuk, borsozzuk.

Ezt kislángon jól összefőzöm. A lényeg, hogy ne sok leve maradjon, és a főzés végefelé szinte krémes legyen az egész. Ha elég sokáig főzzük, akkor ez magától is kialakul, ha sietünk, akkor kevergetés közben nyomkodjunk el jó pár babot. Igazán jó íze akkor lesz, ha magától krémesedik, a vége felé folytonos kevergetés mellett, dehát nem lehet mindig minden tökéletes 🙂

Ekkor kifőzök két főre kb. 300 g friss tagliatellét. A második legjobb megoldás a száraztészta, de abból is a jobbfajta.

Risultati immagini per tagliatelle fresche

Amikor készen van, akkor leszűröm és hozzákeverem a szószhoz és lehet is tálalni.

Ehhez nagyon hasonló ételt apróbb tésztával is szoktam készíteni, ilyenkor a szószt több lével készítem, és a szószban főzöm ki a tésztát (vagy tönkölybúzát). Itt a trükk abban van, hogy állandóan kevergetni kell míg a tészta benne fő, mert nem levesben akarom főzni, de a tészta hajlamos leégni.

Nagyon furcsa dolog, de ha nem szélesmetélttel, hanem apróbb tésztával készül, egészen más íze lesz (ugyanezekkel az összetevőkkel). Ilyen apró (gyorsan fővő) tésztákat lehet használni (persze mindig durum marad azért a tészta :):

Risultati immagini per pasta piccola barilla

Ilyesmi lesz:

Risultati immagini per tagliatelle fagioli e salsiccia

Tönkölybúzával pedig így néz ki – ennek hosszabb a főzési ideje, de szerintem jobb az íze:

Risultati immagini per fagioli salsiccia farro

Aztán innentől a variációk száma végtelen, valamikor keverem a hüvelyeseket és nem csak babbal készítem, hanem adok hozzá csicseriborsót is. Valamikor adok hozzá apró kockára vágott répát. De sosem lesz leves, inkább egytálétel. Kísérletezzetek 🙂

 

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s