Mindennapok

Olasz karácsony 2016

Risultati immagini per statistiche natale 2016Minden év decemberében találkozhatunk a karácsonyi költéssel, fogyasztással kapcsolatos statisztikákkal, amiből kirajzolódik, hogyan szervezik az ünnepeket az olaszok. Vagy legalábbis, hogy a kérdező szervezeteknek mit  mondanak…

MENNYIT KÖLTÜNK? 

Karácsonykor a legfőbb kiadás a karácsonyfa és dekorációk, az étkezések és az ajándékok. A felmérések szerint fejenként 164 eurót, azaz családonként 1331 eurót fogunk erre elkölteni, ez egy havi nettó fizetésnek felel meg.

Összességében a karácsonyi költések a tavalyinál valamivel alacsonyabbak lesznek, de így is 9,8 milliárd eurót tesznek ki.

Ételekre, ékezésekre országosan 2,8 milliárd eurót szánnak az olaszok, és idén ebből jóval többet szánnak a “szolidaritási” vásárlásokra: az olaszok  24%-a a földrengés sújtotta területeken előállított élelmiszereket szeretne elsősorban megvenni (Amatriciana és környéke), hogy ezzel is segítse az értintett cégek túlélését, megerősödését.  Csak édességekre megy 500 millió euró – nem kétséges, édes lesz a pihenés, és lesz mit ledolgozni januárban.

A karácsonyfa a legtöbb olasz családban műfenyő (65%), de akik igazit vesznek, azok átlagosan 45 eurót fognak költeni. Aki egy hatalmas és exkluzív fát szeretne, az akár 500 eurót is  készítsen erre a célra. Egy 1,5 méteres  műfenyő már 60 euró körüli áron kapható.

Akik pluszhavi fizetést kapnak, azok ezt a bevételt a lakásukra, utazásra vagy már meglévő anyagi problémáik rendezésére szándékoznak felhasználni

HOVÁ MEGYÜNK?

Az olaszok szemében nem ördögtől való az éttermi karácsonyi ebéd (vagy vacsora). Idén 5,6 millió olasz gondolja úgy, hogy étteremben fogják elkölteni a karácsonyi ebédet decembre 25-én. Ez a teljes lakosság 11%-a, de a tavalyi évhez képest 512 000-el kevesebb embert jelent.

Az éttermek ilyenkor általában szabott menüvel vagy menükkel várják a vendégeket, fejenként kb. 30 eurós ártól felfelé. 30-35 euróért lehet egy többfogásos menüt végigenni, ebben általában többféle előétel, 1-2 primo (azaz tészta- vagy rizsétel), és egy secondo (hús körettel) van, a menüt édesség és kávé zárja. A halas menü mindig drágább.

 Risultati immagini per pranzo di natale 2016

Végül sokan utazni is szeretnének, de az útrakelők  il 50%-a azért az országon belül marad: legtöbben Toszkána csodaszép városaiban töltenek el néhány napot, illetve Alto Adige-ben, Lombardiaban és Venetoban a hegyi falvakat látogatják meg.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s