Étel - ital

Spárga

Mert kezdődik a vadspárga (aztán a bolti spárga) szezon.

A rizottóról már írtam itt.

sparga.jpg

De nagyon jó a spárgás torta is. Ezt a franciás receptet sokféleképpen lehet ragozni, elrontani viszont nehéz.

Kell egy alap tészta. Ez lehet bolti leveles (nem mélyhűtött), vagy omlós (pasta brisé). Ez utóbbi omlósat elő lehet állítani otthon is: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, bors év némi hidegvíz összetevőkből meggyúrod, egy tortaformába nyújtod (lehet persze más forma is) és mehet is tovább. El lehet készíteni előre a tésztát, és hűtőben tárolni. Én próbálkozom a lisztekkel is, durum, vagy részben teljes kiőrlésű, ahogy tetszik.

Erre a vékonyra nyűjtott tésztalapra (a forma oldalára is jusson) jönnek a feltétek: ha húst is esztek, akkor sonka vagy akár bacon szeletek. Aztán persze és mindenekelőtt zöldség. Pl. vízben előfőzött vagy párolt spárga, kis olajon párolt cukkini, padlizsán, gomba, spenót, akár kelkáposzta is…. Én ritkán keverek többfélét, de ízlés kérdése.

És utána jöhet a tojásos lezárás. Ezt már csak akkor tedd rá, mielőtt beteszed az előmelegített sütőbe, különben elázik a tészta. 4 tojást felverek, mehet bele vagy egy tejföl, vagy egy natúr joghurt, esetleg egy kis tejszín. Só, bors és két nagy marék reszelt sajt. Én még szerencsendiót szoktam bele reszelni.

Előmelegített sütő -attól függően, milyen a tészta. Ha leveles, akkor legyen 200 fokos a sütő, ha nem, akkor elég 170 fok is. Addig kell sütni, míg szépen megpirul a teteje.

Mivel állandóan változnak az összetevők (milyen sajt, milyen tejtermék), sosem ugyanolyan ízű. Friss salátával nagyon jó.

Risultati immagini per torta di asparagi

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s