Étel - ital

Virágom, virágom

Egyre több helyen találkozhatunk az ehető virágokkal (salátákon, édességeken) – a nagyobb olasz szupermarketekben bármikor meg is vehetjük őket.

Na persze nem most találtuk fel a forró vizet (ahogy az olasz mondaná), már ezer éve is ették a virágokat a kínaiak, majd az ógörögök és persze a rómaiak is. Az olasz konyha legismertebb virágos étele a töltött cukkinivirág, amit meglepően egyszerű elkészíteni (már ha hozzájutunk a virághoz), és ami nagyon finom.

Risultati immagini per fiori di zucca
alapanyag
Risultati immagini per fiori di zucca
végeredmény

Friss virágokkal tálalni (vagy főzni) egyrészt szép, másrészt akár egészséges is lehet. Na persze ha vegyszermentesen termett virágokról van szó, és ha tudjuk, melyek ehetőek.

Gyakran használjuk salátában:

Risultati immagini per fiori da mangiare

Vagy koktélokban:

Risultati immagini per fiori cocktail

Esetleg édességben:

Risultati immagini per fiori nei piatti

Néhány tanács a felhasználáshoz:

  • csak ehető növényeket használjunk – ha nem tudjuk, melyik az, akkor inkább ne kísérletezzünk
  • virágosnál vásárolt virágot sose használjunk (sok benne  a vegyszer)
  • ne gyűjtsünk útmentén, vagy más szennyezett helyen (de otthon akár magunk is termeszthetünk)
  • csak a szirmokat együk

Mik az ehető virágok? 

Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág

Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:

Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkanytyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz

További infók egy helyen: http://ehetovirag.lap.hu/

A fenti listához pár olaszosabb növény: bazsalikom, borágó (fitoösztrogéneket is tartalmaz),

 

Risultati immagini per fiori da mangiare

 

Risultati immagini per fiori da mangiare

 

Risultati immagini per fiori da mangiare

És végül még néhány dolog: én akármennyire kísérleteztem a levendula felhasználásával (szirup, süti), sajnos mindig a szappan jutott eszünkbe a végeredményről 🙂

Toszkánában jelentős az ehető virágok termelése. Azért is, mert több megye (Pistoia, Lucca) régóta termel növényeket, és amikor egy kisebb visszaesést láttak a keresletben, egy okosabb termelő ráállt az étkezésre szánt virágokra. Sikere volt, azóta sem állt meg

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s