Zöld szemmel

Sült kaki

Azt hiszitek, viccelek? Nem.

Risultati immagini per museod ella merda

2016. óta létezik a Kakimúzeum, azaz a Museo della Merda. Hol, ha nem Piacenza-ban, amely a pármai sonka hazája. És hogy mi köze a sonkának a kakihoz? Hát a tejet adó tehenek végtermékét (veszélyes hulladék) valahogyan el kell tüntetni,  kidobni már nincsen hova. Megoldás hát, ha másként használjuk fel / recikláljuk.

A Museo della Merda tehát nemcsak múzeum, hanem kutatóműhely, adatgyűjtő állomás, dokumentációs központ. A kaki különféle kultúrákban, tudományokban és a technológiában játszott szerepéről gyűjt adatokat. És kísérletez, hogy mire lehetne felhasználni a tehéntrágyát.

Pl. (művészi) tárgyakat gyártanak belőle. Cég tehenei által “legyártott” napi 1000 mázsa tehénlepényből metángázt nyernek ki,  valamint vázákhoz, téglákhoz használják alapanyagként.

2016-ban a milánói Design Week alkalmából piacra dobták a sült kakit (merda cotta), azaz az agyagból, szénából és tehénlepényből készült téglát. A múzeum célja, hogy meghonosítsa a “kakikultúrát”, azaz a tehénlepény felhasználásának, sőt, átalakításának kultúráját.

Amiből téglát lehet gyártani:

Risultati immagini per merdacotta mattone

esetleg vázát:

Risultati immagini per merdacotta vaso

valamint tányért és egyéb konyhai eszközöket:

Risultati immagini per merdacotta piatto

A múzeumot – bejelentkezés után – ingyen lehet látogatni. A létrehozók szándéka szerint a termékek felhasználása a körforgásos gazdaság népszerűsítésére is szolgál majd, valamint az ökológiát a művészethez kötve újra felfedezhető lesz az, amit régebben tudtak az emberek: a kakit többféle módon fel lehet használni.

 

 

1 című bejegyzés “Sült kaki” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s