Infrastruktúra

A rend őrei Olaszországban – 1

Risultati immagini per forze dell'ordine

Olaszországban nemcsak egyféle rendőrség van, hanem mindjárt öt.  Mindegyiknek saját egyenruhája van, és persze különböző a feladatkörük.

A rend őrei (forze dell’ordine), ahogy összefoglaló néven hívják őket, összesen 310 000 alkalmazottat számlálnak – ezzel Olaszország a lakosságszámhoz viszonyítottan szinte a legtöbb rendőrrel rendelkezik Európában-, és évente 20 milliárd euróba kerülnek nekünk.

Poliziotti ordinari (normál),  penitenziari (fegyházi rendőr), carabinieri (csendőr), finanzieri (pénzügyőr) és forestali (erdőőr) – mindegyik testületet a 19. században alapították.

Carabinieri – csendőrök

Risultati immagini per carabinieri

A carabienieri testületet 1814-ben I. Viktor Emánuel király alapította. Mostanság a Védelmi minisztérium alá tartoznak (Ministero della Difesa).  2000-ig a katonaság része volt, csak ekkor lett önálló testület.

Feladataik. Alapvetően két feladatot látnak el: fegyveres testület (ezért tartozik a Védelmi minisztérium alá) és közbiztonság. Ez utóbbi szerepében az államrendőrség (Polizia di Stato) alá tartozik, akik alapvetően felelőssek a közbiztonságért. A rendőrséghez képest a carabinieri-k a kisebb településen vannak jelen, azzal a feladattal, hogy az állam jelenlétét biztosítsák. De gyakran látjuk őket vűrosokban is, amint közúti igazoltatást végeznek.

105 000 alkalmazottjuk van, az éves költségvetésük 5,6 milliárd euró  – ebből 3,8 milliárd a személyzet költsége.

Polizia di Stato – államrendőrség

Risultati immagini per polizia di stato

A Polizia di Stato (különböztessük meg a fegyházrendőrségtől – polizia penitenziaria) a Belügyminisztérium Közrendvédelmi osztálya lá tartozik (Dipartimento di pubblica sicurezza del Ministero dell’Interno). A nemzeti közbiztonságért felel, azaz felügyeli a közrendet. Ez a bűnmegelőzéstől a közóti ellenőrzésig terjedhet. 1848-tól létezik, és 1981-től nem katonai, hanem civil szervezet. Több, mint 100 000 embert alkalmaznak.

 

1 című bejegyzés “A rend őrei Olaszországban – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s