Étel - ital

Cecina

Avagy “csicseriborsópizza”.

Risultati immagini per cecina ricetta

Ha valaki Lucca, Pisa környékén jár, ki ne hagyja ezt a nagyon egyszerű, ám annál finomabb, leginkább az utcán árult ételt.

Eredetét tekintve valószínűleg a hajósok hozták az araboktól, nemhiába a tengerparti városokban találjuk meg leginkább: a Toszkána északi tengerpartján kívül még Ligúriában, sőt, Nizza- ban és Toulon-ban.

Az összetevőinek száma minimális: csicseriborsóliszt, víz, só, olaj. Legjobb persze fatüzelésű kemencében sütni, de mivel sokunknak nincsen ilyen otthon :), megteszi a magas hőmérsékletű sütő is.

Cecina toscana

2 db 22 cm átmérőjű formához:

  • 180 g csicseriborsóliszt
  • 600 ml víz
  • 1 kiskanál só
  • 80 ml olívaolaj
  • a végén feketebors

A lisztet és sót összekeverjük, majd apránként és folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a vizet.  A keveréshez érdemes kézihabverőt használni. Az olaj felét is keverjük hozzá, és ne ijedjünk meg, ha eléggé folyós állagú tésztát kapunk.

Fél órát pihentessük lefedve.

A két kerek formát kikenjük olajjal és beleüntjük a tésztát.

200-220 fokos előmelegített sütőben sütjük, 15-20 percig, míg szép arany színt nem kap.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s