Étel - ital

A pesto-s lasagne

20180225_122642

Hűvösebb időkre való recept, a tipikus emilia-romagnai tartalmas lasagnét ragozza a genovai pestoval, és mondhatom, az eredmény felséges.

Hozzávalók (kb. 4 személyre): 1 csomag lasagnetészta, két üveg zöld pesto (viszonylag olcsón és jót lehet kapni a Spar / Kaiser’s üzletekben otthon is), besamelmártás, valamint grana padana (esetleg parmezán) sajt.

Veszünk tehát egy csomag lasagnetésztát. Itt van néhány csapda, amit érdemes elkerülni. Mindenképp jó, ha drágább, de jobb minőségű tésztát választunk – meglátszik majd a végeredményen. Otthon inkább a szárított változata elérhető, de lehet, hogy néhol már friss tésztát is kínálnak, ami azért mindig jobb. A jobb minőségű száraztésztát nem kell előfőzni, de ha szárazn állítjuk össze az ételt, akkor használjunk megfelelő mennyiségű, elég folyékony besamelt. Ez azért fontos, mert a száraztészta főzés közben elég sok folyadékot felszív, márpedig a végeredménynek nem szabad egy darabba összeállt száraz tömbbé válnia.

A besamel mártás klasszikus receptje ehhez az adag tèsztàhoz: 10 dkg vajat tűzön megolvasztunk, beledobunk 6-8 dkg lisztet, egy csipet szerecsendiót, jól átkeverjük, majd jöhet hozzá 8 dl tej. Kis tűzön csomómentesre főzzük (ne ijedjünk meg, ha először még göbös, általában simára lehet kevergetni, ha van türelmünk hozzá). Ebben az esetben ne sózzuk a mártást, mivel a pesto elég sós.

A kész besamelbe belkeverjük a pestót, és csak ezután kóstoljuk meg, hogy kell-e még hozzá só.

Ezután összeállítjuk a lasagnet: a tepsibe alulra vékonyan pestos besamelmártás kerül, aztán erre rétegezzük felváltva a tésztát és a további mártást.

Szerintem itt még két dologra kell figyelni: az egyik, hogy olyan téglalap alakú  tepsit használjunk, amit kitöltenek a tésztalapok (akár úgy is, hogy a tepsi szélén alakra törjük a tésztát). Ha a tepsi oldalán marad hely, akkor a mártás kicsúszik a rétegek közül, azok pedig tömbbé sülnek. Nem lesz jó a vége. A másik fontos dolgot már említettem: elég folyékony, és elég mástást használjunk – hogy legyen honnan vizet beszívnia a tésztának sülés közben. Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy legyen jó “szuttyos” a tészta sütés előtt 🙂 Ja, van egy harmadik dolog is: 3 réteget rakjunk legfeljebb, így a tészta súlya sme fogja a szószt a szélek felé nyomni.

A végén jöhet a grana (vagy parmezán) sajt (aki szereti, a rétegek közé is szórhat egy marékkal). Előmelegített sütőbe toljuk jó 40-50 percre (kislángon), addig, amíg teljesen el nem olvad és színt nem kap a sajt.

Reklámok

8 című bejegyzés “A pesto-s lasagne” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Talan nem haszontalan, ha kiegesziteskent leirom (leven, hogy belefutottam ebbe a problemaba), hogy jo boven kell merni a besamel martast, mert a teszta (meg akkor is, ha elofozott) rengeteg nedvesseget magaba sziv. Viszont a fenti besamelrecept annyiban jo,hogy nem lesz tul suru.

    1. Újraforrástól számítva kb. hány percig főzöd elő a tésztát?

      A múltkor nagyon finom volt a lasagne amit hoztatok, annak megosztanád esetleg a receptjét?

      1. Aha, amint lesz időm, megírom. De addig is, a lasagne-nél (anyósom szerint, aki igazi mamma italiana a konyhában), még azt is elő kell főzni, amire az van írva, hogy mehet egyből a sütőbe, mert sok nedvességet elszív és száraz lesz. Szóval a megadott főzőidőnek kb 2/3-át főzöm, a többit meg már a sütőben összeállítva megteszi magától. De ha nincs megadva idő, az a fotnos, hogy amikor már hajlik a tészta a főzővízben, akkor lehet kihalászni és tovább dolgozni vele…

    1. Es az jobb is :)) Csak Mo-n nem mindig lehet kapni, vagy ha lehet, nem feltetlen nagyon jo minosegu.. 😦

  2. Szia! Azt írod, hogy egy csomag lasagne tészta. Ezt 250 grammos vgy 500 grammos tésztára érted, mert mindkettő van…
    Olaszországban ettem pesto-s lasegnet, és nagyon-nagyon ízlett, csak sajnos nagyon pici adag volt, most a recepted segítségével próbálom rekonstruálni és annyit enni belőle, amennyi jólesik 🙂
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    1. 250 grammos. En is nagyon szeretem a pestos lasagne-t! A titka, hogy jo “nedves” legyen (eleg besamellel), ugy lesz pont jo, mikor osszesul…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s