Kultúra

Választás

Olasz állampolgárként most szavazhattam másodjára. De hogyan is zajlik a szavazás Olaszországban?

Risultati immagini per tessera elettorale

Mindenekelőtt az állampolgárok nem kapnak “értesítőt/behívót” a szavazásra, hanem mindenkinek magának kell gondoskodnia a szavazóigazolványról (tessera elettorale), ami a szavazáson való részvételhez szükséges. Ezt a lakhely szerinti polgármesteri hivatalban lehet kérni, és addig lehet használni, amíg van benne pecséthely. Minden egyes szavazáskor – a személyi igazolvánnyal együtt – be kell mutatni a szavazási bizottságnak, és lepecsételnek benne egy helyet, az aznapi dátummal, igazolva, hogy az ember szavazott.

Ha az igazolvány elveszik valahol két választás között, a szavazó még akár a szavazás napján is kikérhet belőle egy másolatot a polgármesteri hivataltól. (Amelyek éppen ezért minden szavazási nap nyitva tartanak).

Aki nem olasznak születik, az az állampolgárság felvételével egyidejűleg kérheti ki a polgármesteri hivatalban a tessera elettorale-ját. (A helyi választásokon szavazhatnak a nem olasz állampolgár, de olasz lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok is, így arra nekik is van ilyen tessera-juk.)

Ha ez megvan, akkor indulhat is a szavazás.

A szavazóköröket, ahogy otthon is, legtöbbször iskolákban, vagy egyéb közintézményekben rendezik be. Amikor az ember kiállta a sorát (mert sokszor hosszasan kell sorbanállni), akkor átadja a tessera elettorale-t, és a személyi igazolványt. Az adatok ellenőrzése után megkapja a szavazólapo(ka)t, és egy speciális ceruzát. A szavazat csak akkor érvényes, ha ezzel  a ceruzával ikszel az ember. A “matita copiativa”-val írt vonalakat nem lehet kiradírozni, ezért nem lehet utólag (törvénytelenül) módosítani a szavazatot.

Risultati immagini per matita per elezioni

Tilos fényképezőgépet bevinni a fülkébe, ez mindenhol ki is van írva, de én a táskámmal mentem be, amiben bennevolt a telefonom is, és nem szólt rám senki. Az is igaz, hogy ha valaki hosszasabban elidőzik, vagy kattogtat a telefonnal, az nyilván feltűnik a szavazóbiztosoknak.

A tegnapi választások volt még egy újdonság: minden szavazólapra egy sorszámot ragasztottak, amit felírtak a választó neve mellé, mielőtt bement a szavazófülkébe. Majd amikor kijött onnan, hozva a már beikszelt szavazólapjait, akkor ezt a számot ismét összevetették a neve mellé írttal. Ezután a számot tartalmazó papírrészt letépték  a lapról. Ennek célja a hamisítás (szavazólapcsere) megakadályozása volt, úgy persze, hogy a szavazat ne lehessen utólag beazonosítható (ezért nem marad a szavazólapon a szám).

Tegnap két lepedőnyi szavazólapon szavaztunk, a rózsaszínnel a parlamenti képviselőre, a sárgával a szenátusi képviselőre.

Risultati immagini per schede elettorali 2018

Vagy pártot, vagy személyt lehet választani, nem lehetséges egy pártot és ugyanakkor egy másik pártban politizáló személyt egyszerre bejelölni (voto disgiunto).

És végül, a tegnapi választások eredménye egy térképen. 

Reklámok

11 című bejegyzés “Választás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia Ne haragudj, hogy ehhez a poszthoz írok, de ez volt a legfrissebb. Egy kissé elkavarodtam az olasz bürokráciában és szeretném megkérdezni, hogy
  1. mi az a dichiarazione di non separazione legale, amit a férjem regisztrációjához kérnek
  2. már utána olvastam, de nem világos, hogy nekem attól kezdve keletkezik itt egészségbiztosításom, hogy kaptam munkát (még a munkáltató sem tudta, csak azt mondta, hogy a szerződés egy alap biztosítást tartalmaz munka helyi balesetekre) vagy attól kezdve, hogy bemegyek az ASL-hez

  Nagyon köszönöm előre is

  1. Szia Erika, az elso kerdesedre: azt kell bizonyitanotok, hogy a ferjeddel vagyonmegosztassal vagytok hazasok. Ez azert van, mert Oo-ban a hazassagkoteskor ket lehetoseg van, vagy vagyonmegosztas vagy kulon kassza. Ha ez utobbit valasztjak a parok, akkor az az egyik fel anyagilag nem felelos a masikert (roviden, mert ez egy hosszu tema) . Mivel a te esetedben te dolgozol, azt kell bizonyitani, hogy egy kasszan vagytok es ezert a dolgozo fel felel a nem dolgozo eltartasaert is. Ha nem igy lenne, akkor nem koltozhet veled a ferjed, hanem bizonyitania kell, hogy eltartja magat ahhoz, hogy residenza-t kapjon. A masodik kerdes: milyen szerzodesed van??? Az eg.biztositas ettol fugg.

   1. Szia!
    Nagyon köszönöm a válszt. A szerződés típusában nem vagyok biztos, de ez van rá írva: tempo determinato fino al 2019, full time

   2. Akkor ez hatarozott ideju szerzodes, bar a 2019-es datum igy onmagaban nem eleg. Pontos datum kell, hogy meddig ervenyes. A hatarozott ideju szerzodesnel automatikus a tb fizetes, azaz kerheted a tessera sanitaria-t, ami addig lesz ervenyes, amig a szerzodes tart. Ehhez persze az kell, hogy fizessek utanad a tb-t. Ha a szerzodesen nincs pontos vegdatum, akkor az nekem eleg fake-nek tunik, erdemes lenne megmutatni vagy szakszervezetnek, vagy munkaugyi tanacsadonak. Ezen felul a munkaadonak tudnia kell, hogy mukodik az inps es tajekoztatni errol teged. Erre kerdezz ra.

 2. Értem, nagyon szépen köszönöm. A dátum az én figyelmetlenségem volt, mikor gépeltem, határozott dátum 03/04/2019 egész pontosan. (ez csak azért olyan fontos, hogy el tudjam dönteni, hogy lemondjam-e otthon a tb befizetést) Köszönöm, mindenképp rákérdezek, hogy akkor ő fizeti-e a tb-t konkrétan)

  1. Rendben. A legfontosabb teendo most az, hogy menj be az inps-hez/ asl-ba es kerj tessera sanitaria-t. Ehhez kell a szerzodesed es az elso havi fizetespapirod. A munkaadotol felesleges megkerdezni, fizet-e, mert ha saros, ugysem mondja meg. Ha meg rendesen fizeti a jarulekokat, akkor te gond nelkul kikerheted az inps-ben/asl-ban a tessera sanitaria-t.

  2. Es meg annyit, hogy ha csak 2019-ig dolgozol itt, nem biztos, hogy erdemes lemondani az otthoni tb-t. Amint itt megszunik a munkaviszonyod, azonnal olasz tb nelkul maradsz. Mo-n biszont szemelyesen lehet ujrainditani a tb-t, illetve az egyeni befizeteseket is. Tehat erdemes atgondolni, mik a terveid 2019-tol es milyen eselyekkel tudsz ittmaradni utana is.

   1. Köszönöm, hogy szóltál, mert nem is tudtam, hogy a magyart megtarthatom. Azt hittem, ha nem mondom le megbüntetnek

   2. Megtarthatod ugy, hogy egyedi megallapodast kotsz a tb-vel. Ennek havi dija 6-7000 ft, de errol biztos van info a tb honlapjan.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s