Infrastruktúra

Az olasz falusi turizmus – 2

Az első rész itt található.

Az olasz vidéki turizmust (kitaláló és) szabályozó törvény a maga nemében egyedülálló volt, amikor megalkották, és a mai napig több országból érkeznek szakemberek, hogy tanulmányozzák*.

Honnan és miért indultak?

Kezdjük ott, hogy a háború után a nagyütemű iparosodással és az ezzel járó urbanizációval elég gyors ütemben elkezdett kiürülni a vidék. Ez természetes, munka leginkább a városokban volt, a mezőgazdaság nem hozott sok pénzt (akkor még) a házhoz, és persze a fiatalabb generáció elkezdett többet tanulni, emiatt egy idő után nem is jött többet vissza élni a vidékre. Tegyük hozzá, hogy főleg az ország északi része nagyon sűrűn lakott, így ha vidékről beszélünk, nem kell többszáz kilométerekre gondolni – ez egyben a szerencse is, hiszen az átlagos turista elutazik szívesen  a várostól 5-10-20 km-re, hogy a vidéki csendet és hangulatot élvezze, 80-90-re már nem biztos, hogy elmenne ugyanezért.

agriturismo3Akik vidéken maradtak termelni, nehezen éltek meg, nem volt magas a termékek ára – hol vagyunk még az olasz ételek nemzetközi boom-jától, akkoriban az ország jellemzően magának termelt. Minél kisebb területen termelt az ember, annál kevésbé érte meg, márpedig sok olyan kis területtel rendelkező farmer volt, aki nem tudott nagy beruházásokban gondolkodni, növelni a területét.  Ez az a korszak, amikor fillérekért lehetett házat és területet venni mondjuk Chiantiban, azokat, amelyeket most akár eurómilliókért árulnak.

1965-ben létrejött a szektor első érdekképviseleti önszerveződése, az Agriturist – ez még ma is létezik, honlapján sok farmházat hirdetnek. A ’70-es évekre a szervezet megerősödött és politikai szinten is elkezdett az érdekvédelméért lobbizni. Ennek gyümölcseként, és el kell mondjuk, hogy a törvényhozó messzire tekintését dícsérve, 1985-ben megszületett a világ első agriturismo-kat szabályozó törvénye.

A szektor támogatásában nyilván benne volt, hogy a tradicionális olasz társadalmat és életformát értékként kezelték, de ne feledjük, hogy a törvényhozók akkor egy igen modern szempontot is behoztak a vitába: a vidéken dolgozó nők jogainak megerősítését.

Ugyanis azokban a családokban, amelyek vidéken termeltek, jellemzően a nő mindenféle bejelentés, hivatalos forma nélkül dolgozott (igen keményen) a földeken és a ház körül, ami azt is jelentette, hogy nem volt jogosult sem nyugdíjra, sem betegszabadságra. Amikor az 1985-ös törvénnyel  lehetővé tették, hogy a mezőgazdasági termelés mellé turisáknak is nyújthassanak szolgáltatásokat, méghozzá igen minimális adóteher mellett, két legyet ütöttek egy csapásra:

  • a vidéki vendéglátást megerősítették úgy általában, és
  • az ott dolgozó nőknek hivatalos munkaügyi státuszt nyújtottak.

Innentől ugyanis a tipikus felállás az lett, hogy a férj nevén volt a föld és a mezőgazdasági termelés, a feleség nevén a turistákkal kapcsolatos tevékenységek. (Ma az agriturismo-k kb. 40%-a fut női tulajdonos alatt).

Az 1985-ös törvényt azóta többször átírták, sőt a nemzeti törvény tulajdonképpen csak nagyvonalakban szabályozza a szektort, a részleteket minden régió saját törvényben dolgozza ki (hogy adott minőségi tanúsítványhoz mit kell teljesíteni, mekkora minimális alapterülete legyen a szobáknak, mik a higiéniai előírások stb stb)

Röviden mit mond a törvény: 

  • alapvetően mezőgazdasági termelő tevékenységet folytatnak, a turizmus csak kiegészítő tevékenység,
  • családi vállalkozásként tekint az agriturismo-ra, azaz a családtagok foglalkoztatását kedvezményesen teszi lehetővé. Lehet persze külsőst foglalkoztatni, de azok foglalkoztatása többe kerül a farmernek, illetve csak kiegészítő tevékenységeket végezhetnek,
  • annak függvényében, hogy milyen termékből, mekkora területen mennyit termel az adott farm, (az ezekhez rendelt kvóták alapján) legfeljebb adott mennyiségű ágyhelyet (szobát) üzemeltethetnek – ez fontos, ugyanis ahol van 50 szoba, meg 30 olívafának helyet adó kert, az biztosan nem agriturismo a jog szerint (még ha a bookingon annak is hívják),
  • szigorúan szabályozott éttermi szolgáltatásokat nyújthatnak. A szigorú szabályozás azt jelenti, hogy adott (nagy) százaléka a felhasznált alapanyagoknak kötelezően saját termék kell, hogy legyen (ez lehet olívaolaj, bor, szalámi, sajt, gyümölcs, zöldség).
  • szabályozva van, hogy a bevétel max. hány százalékát szerezhetik az éttermi és szállás szolgáltatásokból szemben a mezőgazdasági termelésből származó bevételekkel. Mivel ez a kicsiknek nehezen teljesíthető, elő szokott fordulni, hogy az étteremben elköltött ebéd árát mondjuk úgy számlázzák le, mintha olajat vett volna az ember. Természetesen ez nem szabályos és csak ismerősökkel kockáztatják, ha egyáltalán,
  • 10 főig a családi konyhában is megfőzhetnek, csak 10 fő felett kell professzionális konyhát kialakítani – mondani sem kell, ez mekkora könnyebbség,
  • nem feltétlen kell állandóan nyitvatartó éttermet üzemeltetni, nagyon sok agriturismonak csak előre megbeszélt időpontban, megbeszélt menüvel létezik vendéglátós szolgáltatása,
  • az adózás kedvezményes a más típusú vállalkozásokhoz képest, valamint az éfa is pár százalékponttal alacsonyabb, mint a többi vendéglátóhelyen.

Az 1985-ös törvényalkotás után 6000 agriturismo működött, 55000 ágyhellyel. A fellendülés 1998 és 2005 között következett be, 58%-kal nőtt az agriturimo-k száma. Most pedig 18500 agriturismo van Olaszország-szerte.

A legtöbb Toszkána (4125), Alto-Adige (3366), Bolzano (2998) régiókban.

Több ilyet találtok ennek az oldalnak az albumaiban is (helyszínek néven).

______

* Nekem is volt szerencsém egy ilyen szakmai tanulmányutat megszervezni néhány éve, akkor eléggé beleástam magam a témába, és sok helyi szakemberrel találkoztam.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s