Infrastruktúra

Peschiera vízvezeték

Idén 80 éves a Peschiera vízvezeték (Acquedotto del Peschiera), amely Róma nagy részét ellátja ivóvízzel. Európa egyik legnagyobb vízvezetékét, Róma és Lazio régió legfontosabb “vizes” infrastruktúráját a római Palazzo delle Esposizioni-ban kiállítással ünneplik.

A  Monte Nuria-ban található vízgyűjtő barlang, ahonnan a Peschiera vízvezetékbe is érkezik a víz. (Cittaducale Rieti)

A kiállítás a vízvezeték történetét meséli el onnantól fogva, hogy az 1900-as évek elején megfogant az ötlet, az 1938-as alapkőletételen át addig, hogy az elmúlt 80 évben mekkora szerepet játszott a főváros és környéke társadalmi és gazdasági fejlődésében.

A Monte Nuriaban található vízgyűjtő barlangtól kezdve 10 településen keresztül utazik a víz, hogy Róma csapjaiba kerüljön. A vezeték hossza majdnem 130 km, amelynek 90%-a a föld alatt fut. Másodpercenként átlagosan 14 m³ (14 000 liter/másodperc) vizet szállít, amellyel Róma vízszükségletének 85%-át biztosítja.

A kiállítás november 4-ig lesz nyitva,  és ingyenesen látogatható.

Az építés közben halálos balesetet szenvedett munkásoknak állított emlékmű

Eredeti cikk itt. 

6 című bejegyzés “Peschiera vízvezeték” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia! Elnézést, hogy nem idevágó kommentet írok. Egy kis információra lenne szükségem. Igaz az, hogy Olaszországban, ha fel akarok mondani, akkor azt csak INPS online felületén tehetem meg? És hallottam olyat is, hogy a munkaadó nem bocsáthat el alkalmazottat, kivéve ha az alkalmazott kitölti az INPS online felületét??előre is köszi a segítséget

  1. Szia, a felmondasi szabalyok attol fuggenek, hogy milyen tipusu szerzodesed van. Pl. a hatarozott idos szerzodest a probaido utan az alkalmazott nem mondhatja fel. Neked milyen szerzodesed van?

   1. El kellett jönnöm személyes okok miatt, amit meg is beszéltünk. Most mégis a munkaadó ragaszkodik hozzá, hogy ő nem rughat ki és akkor fizzesem neki az adót, amit utánam kell fizetni.

   2. azt állítja, hogy nem rughat ki, mert akkor a kormánynak valami nagy összegű adót kell fizetni, hogy kirúgott. És ragaszkodik hozzá, hogy havonta fizessem az adót, így is hogy már nem dolgozok ott. Meg akartam próbálni az INPS online felületét, de nincs PIN-em hozzá, és már három hete nem küldték postával. Már az országból is eljöttem, és nincs lehetőségem jelenleg vissza menni, úgyhogy eléggé tanácstalan vagyok 😦

   3. Sajnos igaza van, nem rúghat ki (és ilyenkroö mindegy, hogy ti mit beszéltetek meg). Itt a szabály:
    Licenziamento
    Il lavoratore assunto a tempo determinato non può essere licenziato prima della scadenza del termine se non per giusta causa, cioè per un fatto talmente grave da non consentire la prosecuzione, neppure provvisoria, del rapporto di lavoro. Non è possibile, in altre parole, il licenziamento per giustificato motivo, sia soggettivo che oggettivo (ad esempio per riduzione dell’attività dell’impresa).

    Il licenziamento intimato senza giusta causa prima della scadenza del termine comporta il diritto del lavoratore al risarcimento del danno, pari a tutte le retribuzioni che sarebbero spettate al lavoratore fino alla scadenza inizialmente prevista, dedotto quanto eventualmente percepito dal lavoratore lavorando presso un altro datore di lavoro nel periodo considerato.
    https://www.agenzialavoro.tn.it/Schede-informative/Il-contratto-di-lavoro-a-tempo-determinato

    Ebben az esetben elméletileg neked jogod van a teljes időszakra kérni a fizetésed, kivéve, ha már ezalatt az idő alatt máshol dolgoztál.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s