Zöld szemmel

Klímaváltozás és Olaszország

Tegnap az ország több részén szó szerint ítéletidő volt, a szél hatalmas fákat csavart ki, a lezúduló eső utcákat borított el, és több halálos áldozata is volt a rombolásnak. Rengeteg videó van szerte a neten, itt csak egyet osztok meg. Mindez egy szokatlanul meleg ősz után, úgy, hogy mára a hőmérsékletek még a viharok ellenére sem csökkentek jelentősen.

Risultati immagini per maltempo

Ugyan a mindennapi életben még úgy teszünk, mintha nem lenne holnap, hiszen az olaszok fogyasztási (csomagolási, szemetelési, autózási stb) szokásai nem sokat változtak, pedig évek óta lehet arról hallani, hogy a globális felmelegedés Oolaszországnak rosszabb lesz, mint sok más EU-s (és más) országnak. Nem is kell ezt sokat magyarázni, elég a térképre ránézni, a mediterráneum közepén, nagyrészt tenger határolta, igen nagy népsűrűséggel rendelkező országról van szó.

Risultati immagini per maltempo

Hogy állunk most? Mik tehát a veszélyek?  

Olaszországban az elmúlt 50 év alatt 1,4°C-kal emelkedett az átlaghőmérséklet. Az előrejelzések szerint nem állunk itt meg, az elkövetkezendő 100 évben 2°C- 4°C között lesz a további felmelegedés.

Olaszország egyre inkább hasonlít az észak-afrikai országokhoz, ahol meleg és száraz telek jellemzőek. Ez vízhiányhoz vezet, a termőföldek kiszáradásához. Ez a jelenlegi növény és állatvilágot jelentősen befolyásolja majd.

Amit már most is látunk, hogy egyre több kivételes időjárási esemény jön (hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső, erős szél, jégeső stb).

Nem vagyunk persze egyedül, hasonló előrejelzések érvényesek Spanyolországra, Görögországra és Törökországra is.

Olaszországban a tengerek szintjének emelkedése is komoly problémákat okozhat. Ennek oka egyébként nem csak a földi jégtakaró olvadásával keletkezett plusz víz, hanem a csizma geológiai mozgása is, amelyet az észak-afrikai lemez felfelé tolódása okoz. Ez egyes részeken megemeli a földfelszínt. máshol lefelé nyomja. Ha a tengerszint emelkedésével együtt jár a földfelszín süllyedése, komoly gondokat okoz.

Risultati immagini per movimento placca nord africa placca adriatica
Forrás és cikk: http://www.blueplanetheart.it/2017/08/la-faglia-gloria-mediterraneo-ed-terremoti-italiani/

Akit érdekel, ezen az oldalon találja a 2100-ra vonatkozó előrejelzéseket, melyek szerint több mostani sík területet elönt majd a tenger.

Forrás: cikk itt, illetve itt is.

34taich
Velencében egyre többször látjuk ezt a képet

1 című bejegyzés “Klímaváltozás és Olaszország” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s