Zöld szemmel

Biotermelés

Ugyan évről évre nő a biotermékekre specializálódott termőterület, az  állam szűken méri a támogatásukat. A biotermelés nemcsak az előállított termékek minősége miatt fontos, hanem a klímaváltozás okozta problémák ellensúlyozására is, köszönhetően a kíméletes, a természettel öszhangban lévő földhasználatnak.

Ugyanakkor az olasz állam a kelleténél kevesebbet költ a biotermelés támogatására a FederBio tanulmánya szerint (Cambia la terra 2018) a teljes agrártámogatások alig 3%-át, pedig a teljes termőterületek 15%-én folyik biotermelés. Tudjuk azt is, hogy a bio termelési mód a környezetvédelmi és egészségügyi költségeket csökkenti, a tájvédelmi szempontokat figyelembe veszi és csökkenti a föld és a vizek kémiai szennyezését (kerülve a mesterséges műtrágyákat, rovarölőket stb).

Ugyanakkor a bio termelőknek több az adminisztratív kötelezettségük, és főleg a bióra való átállás időszakában többe kerül a termelés is.

A 2014-2020 közötti időszakra érvényes európai uniós stratégia (PAC-politica agricola comunitaria) az olasz mezőgazdaságra 62,5 milliárd eurót szán:

  • ebből 41,5 milliárd euró jön au EU-tól,
  • 21 milliárd az olasz államtól.
trend-ettari-a-biologico-in-Italia-Francia-Spagna-e-Germania-Fonte-Bio-in-Cifre-2018.-I-numeri-del-biologico-in-Italia-di-Francesco-Giardina-1024x791
2017-ben a nagyobb EU-s országokban a biotermelésre használt földek nagysára (hektár) (Fonte ‘Bio in Cifre 2018. I numeri del biologico in Italia’ di Francesco Giardina)

Ennek a pénznek a 75%-a belső piac összehangolására szolgál (“első pillér”), 25%-a pedig a konkrét vidékfejlesztésre (“második pillér”).

Az első pillérben gyakorlatilag nagyon kevés pénz van a biotermelésre. Van a greening (zöldítés), ami azt jelenti, hogy az alaptámogatásokat 30%-al megemelten juttatják a biotermelőknek.

«Olaszországban ez a greening az agrárcégek 12%-nak jut, de ennek nagy része termelőföldek mentése, legelők mentése, vagy akár faunamentés. Így konkrétan a biotermelésre alig jut belőle. » (FederBio).

A második pillérről a Régiók rendelkeznek, így ők döntenek arról, hogy hogyan segítik a helyi termelőket.

percentuali-per-regione-della-spesa-complessiva-nei-PSR-per-il-bio-Fonte-rapporto-Cambia-la-terra-2018-768x615
Mely régió mennyit költ a biotermelésre a vidékfejlesztés címén (a második pillér százalékos arányában). 

Mindent összevéve, viszonylag kevés forrás jut a biotermelésre, míg a megszokott, kemikáliákat tartalmazó, vízszennyező termelési módokra megy el továbbra is a támogatások legnagyobb része. 

frutta verdura bio vegatali
.

A cikk eredetije itt található.

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s