Mindennapok

Kötelező autóbiztosítás Olaszországban

Öt éve írtam egy bejegyzést az olasz kötelező autóbiztosításról.

Azóta történt néhány dolog.

Először is, mióta elterjedtek a neten biztosítást ajánló biztosítók, olcsóbb lett a biztosítás is. Öt éve még 1500 euró körül ajánlgattak nekem éves biztosítást, tavaly viszont már én megkötöttem a neten a genialloyd-nál (itt a honlapjuk), és évente 540 euró körül fizetek, ami azért sokkal barátibb.

Vannak netes biztosítás-összehasonlító oldalak is, pl ez itt. 

Ami viszont most egyre nehezebb lesz, az a magyar rendszámmal itt, Olaszországban autózni. Már régebb óta van egy szabály, hogy aki tartósan itt él, annak kötelező lenne az olasz rendszám megkérése, de ezzel eddig nem nagyon foglalkoztak. Így rengeteg román, bolgár rendszámú autó van, mert (ahogy akár Mo-n is) ott sokkal olcsóbban megússza az ember a biztosítást.

De december 1-től az olaszok elkezdték komolyabban ellenőrizni a külföldi rendszámú autókat. Ahol kiderül, hogy a tulaja itt él életvitelszerűen, nagyobb büntetések várhatóak.

Ez szerintem annyiban jogos, hogy ha beüt a baj, és valami keleti rendszámú autóval ütközik az ember, valószínűleg nem megy olyan simán a kárbehajtás, mint egy olasz biztosítótól. Másrészt továbbra sem lesz igazán kontrollálható, ha valaki egy otthon élő családtagjának a nevére vett autóval közlekedik itt Olaszországban. Hiszen azt mindig mondhatja, hogy kölcsönvette, hogyan tudná a rendőr bebizonyítani, hogy nem így van.  Minden kiskaput nyilván nagyon nehéz bezárni.

 

 

3 című bejegyzés “Kötelező autóbiztosítás Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Kedves Gabi,
    Ideiglenesen dolgozom Olaszországban (jelenlegi szerződésemből még 2 évem van itt), tehát egyelőre nem tervezek végleg itt letelepedni, úgyhogy nekem elég nagy fejfájást okoz ez az új szabályozás, mivel nem szívesen honosíttatnám az autóm úgy, hogy lehet hogy 2 év múlva honosíttathatom is vissza… A héten egy ismerőst el is kaptak külfödi rendszámú autóval annak rendje és módja szerint… mennyire működik jól ez a módszer – az autó egy otthoni hozzátartozó nevén van – van esetleg személyes tapasztalatod rendőri ellenőrzésről? 🙂 köszönök bármilyen információt 🙂

    1. Szia! 😊 Elmeletileg akkor sem kozlekedhetsz magyar rendszammal, ha mas nevén van, ha neked itt van a residenza-d. Most eleg kampanyszeruen ellenorzik is, gondolom, ez majd lecseng, hiszen szabalyozas eddig is volt, csak nem vettek ennyire szigoruan. En a helyedben bemennek a helyi polizia municipale-ra, hogy ilyen atmeneti idoszakra mi a megoldás, ha van, mit javasolnak. Hatha van vmi kitetel, amit mi nem ismerunk.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s