Ügyintézés

Újdonságok az állampolgárság igénylésében

Én kb. 5 éve kezdtem bele az állampolgárság igénylésének folyamatába, és 3 éve lettem olasz állampolgár. Erről több bejegyzést is írtam (pl. itt.)

Azóta változott néhány dolog, ezeket szedtem most össze.

 1. Jogalap. Továbbra is két okból kérhető állampolgárság: A) 4 év ittélés után (residenza, dokumentáltan 4 éve van residenza-d valahol Oo-ban) és B) egy olasszal kötött házasság révén. Új hír, hogy a Salvini kormány döntése alapján  bizonyítani kell a nyelvtudást is, B1-es szinten (eddig ez nem volt szükséges). Ezt nyelvvizsga bizonyítvánnyal kell igazolni, megadott vizsgáztatóhelyek által kiadott bizonyítvánnyal. Lista és infó itt. 
 2. Beadandó dokumentumok. Erről itt találsz egy jó listát, nem ragozom, ezeket kell összeszedni, fordíttatni, beadni. Szerintem nem kell hozzá segítség (ahogy  link kínálja), simán megoldható egyedül is. A magyar erkölcsi bizonyítvány a Római vagy Milánói Nagykövetségen is kérelmezhető. Vagy otthon, amikor egyszer hazautazol (Mo-n postán kapható a kérelem, postán kell elküldeni és úgy is küldik ki a bizonyítványt a megadott magyar címre).
 3. Folyamat. Amikor minden dokumentum megvan, akkor szkennelve interneten kell elküldeni a kérvénnyel együtt, ezen a honlapon van a leírás és a link, ahol fel lehet mindent tölteni.  Szintén újdonság, hogy már csak SPID-del (Sistema Pubblico di Identità Digitale), azaz “Digitális identitással” lehet benne dolgozni (újabb intézendő, infó róla itt). Innentől kezdődik a várakozás, arra, hogy behívjanak a helyi prefektúrára, ahol a beadott dokumentumok eredetijét kell majd bemutatni. Ez több hónap is lehet. Miután bemutattad személyesen a dokumentumok eredetijét, jön a várakozás második felvonása. 1-2 évről van szó, sőt, akár többről is. Ezen a honlapon lehet elméletileg információt kérni arról, hogy hogy áll a kérelem, de valójában amíg nincsen döntés, addig csak a “feldolgozás alatt” feliratot találod.
 4. Ha megvan a döntés, akkor a lakhelyed polgármesteri hivatala lép veled kapcsolatba (telefonon vagy mailen), és egyezteti veled, hogy mikor tudsz állampolgársági esküt tenni, és milyen plusz dokumentumokat várnak még tőled.
 5. Állampolgárként érdemes azonnal olasz személyit igényelni, illetve a tb kártyát is újrakérni (vagy ha még nem járt le, akkor az első használatkor jelezni, hogy már olasz állampolgár vagy, hogy a rendszerben átírják).

 

18 című bejegyzés “Újdonságok az állampolgárság igénylésében” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Én azonnal megkértem, azért is, mert sokat utazom külföldre, és legegyszerűbb olasz személyivel.

 1. Szia, én 2017. szeptemberben adtam be a kérelmet a brüsszeli konzulátuson, tehát még az új törvények előtt. Azóta csönd van… Mondta is hölgy, hogy több év lesz, míg szólnak, hogy megvan a döntés…. és mehetek esküt tenni. Annyit mondott most már csak várnom kell a telefonra, de azt nem mondta, hogy esetleg szükség lesz még más dokumentumra… így is egy nagy hacacura volt mindent beszerezni…. Vajon aki már beadta az igénylést, annak is be kell majd mutatni nyelvi igazolást???

   1. Igen, Belgiumban élek és a brüsszeli olasz nagykövetségen kérelmeztem, az 2. fázisban vagyok. “Gli accertamenti di competenza dell’ufficio periferico sono in via di definizione” Közben azt olvastam, hogy a határidő rám is érvényes, tehát 4 évig tart az elbírálás…de azt nem, hogy kell bemutatnom nyelvi igazolást…

   2. Aha értem. A férjed olasz, vagy van vmi családi kapcsolat? 🙂 Elméletileg bármilyen törvényről van szó, nem lehet visszamenőleges érvényű, azaz ha a leadás időpontjában nem kérték a nyelvvizsgát, most már nem kérhetik.
    Viszont észrevehetően meghosszabbodott az elbírálás időtartama. Én 1,5 év után kaptam választ 3 éve. A barátnőm most a második év vége felé jár, de még semmi. Eredetileg két évet ad a törvény az állami elbírálásra, de ez általában a jobboldali kormányok alatt hosszabb szokott lenni (mondta ezt egy prefektúrai dolgozó annak idején).

   3. Igen a férjem olasz és majd egyszer szeretnénk visszaköltözni Olaszországba. 😊 Ezért is igényeltem meg az állampolgárságot. 😊 Akkor még jó sokáig várhatok rá, igaz ráérek.

 2. Sziasztok!
  Régió alapján is változik, hogy mennyire gyorsan bírálják el. Nekem több, mint két év volt az alábbiak alapján:

  2016.04.19. Presentazione domanda per requisiti redditi e residenza
  … csend és türelem, ránéztem időnként de nem sok változás volt.
  2018.06. FASE 4: “l’Istruttoria è completa la domanda è in fase di valutazione”
  2018.06.28. Sollecito via PEC/fax/posta
  2018.10.17. FASE 5: “Sono stati acquisiti i pareri necessari – il decreto di concessione è agli organi competenti per la firma”.
  2018.10.23. Telefonban azt mondták, hogy már alá lett írva 10.16-án, de még nem küldék ki az illetékes irodának.
  2018.10.25. FASE 7: “Il decreto di concessione è stato firmato: sono in corso le verifiche propedeutiche alla notifica del provvedimento. Successivamente sarà contattato dall’ufficio competente per la notifica del provvedimento e dovrà poi recarsi presso il Comune di residenza per il giuramento.”
  2018.10.29. Chiamo l’ufficio di cittadinanza, é appena arrivato il decreto la mattina
  2018.10.30. Ritiro il decreto, il giorno dopo richiesta appuntamento per il giuramento (Comune di Padova).
  2019.02.06. Appuntamento per il giuramento – ezt kérvényeztem, hogy hozzák előrébb, és végül 2018.12.05.-én tettem esküt. 2019.01.02-án kértem az új személyit, és egy héten belül már ki is postázták. 🙂

  Viszont az nem világos, hogy a tessera sanitaria-t is újra kell igényelnem, vagy bejelentenem hogy már olasz állampolgár vagyok? Változtat valamit? Mivel már megvolt a “residenza permanente” statusom, így nem kell évente hosszabbítanom, hanem 6 évig érvényes.
  Az INPS személyes oldalamon viszont még “straniera”-ként vagyok feltüntetve, bár szerintem idővel frissítik majd a rendszerben.

  1. Szia Kitti, nekem egyelore csak beirtak az inps rendszerebe, h olasz allampolgar vagyok, az a fontos. Maga a kartyacsere raer, ha lejar. Egyebkent egyszer egy vizsgalatnal rakerdeztek, h nem vagok-e veletlen mar olasz, mert azt jobb lenne bevezetni a rendszerbe. Addig nem gondoltam, h erdekes lehet, hiszen ervenyes volt a tesseram. Amikor kerdeztem, mit valtoztat, csak hummogtek, hogy jobb ez igy…

 3. Sziasztok! Nekem 2010 òta van residenza-m, és 2015-ben eskudtunk, a férjem olasz. Mindenki kérdezi, hogy akkor én most olasz àllampolgàr lettem-e, én erre mindig elmagyaràzom, hogy azt nem adjàk màr a hàzassàgkotessel automatikusan ràadàsul fizetni kell érte (ha jòl értelmezem Salvini òta 250 €+16€) és, hogy oszinte legyek eddig mindig azon a véleményen voltam, hogy ha fizetnem kell érte koszonom nem kérem. Ugy veszem ki a soraitokbol, hogy nàlam valoszinuleg jobban tàjékozottak vagytok ezekben a kérdésekben, meg tudjàtok nekem mondani, hogy nagyon nagy hàtrànyomra lenne, ha sosem nyujtanam be az allampolgarasi kerelmet? Kozép Olaszorszàgban élek..

  1. Szia, az árhoz annyit, hogy még vedd hozzá a hivatalos fordításokat (nem olcsó az sem) és a Mo-ról beszerzendő doksik árát (én kb. 450-500 eurónyit költöttem rá összesen). Én (meg még többen a környezetemben) úgy gondoltuk, hogy ha már itt tervezzük leélni az életünket, akkor jó, ha ehhez teljeskörű jogokat is kapunk. És itt nemcsak a szavazáson való részvételre gondolok, hanem arra, hogy alanyi jogon jár a tb-kártya, egy útlevélért nem kell a követségre vagy Mo-ra utazni, ha teszem azt az EU-n kívül is utazgatnék, pályázhatok akár állami állásokra is, de még (nagy gebasz esetén) az állami ellátások tekintetében is többre jogosult egy olasz, mint egy külföldi (ld. garantált alapjövedelem, segélyek). És akkor azt még nem is vettük számításba, hogy a mai politikai helyzetben simán elképzelhető, hogy Mo. egy nap kilép az unióból, vagy szétesik az egész EU (értsd megváltoznak a mai játékszabályok, ld. Brexit). Na nem akkor szeretnék állampolgárságért kuncsorogni, hanem inkább elintéztem most. Én egyébként pont az ellentettjét nem értem, ha már itt él az ember, itt tervezi a továbbiakat is, miért mond le jogokról, amikor csak egy kérelembe és némi pénzbe kerül hozzájutni?

   1. Koszonom a gyors vàlaszod, fontolòra veszem a dolgot. Ezek szerint most màr nyelvvizsgàt is kell tenni kotelezoen mindenkinek?

   2. igen, idéntől az is a feltételek között van. Ez is egy érv még a minél hamarabbi igénylés mellett, nem tudjuk, a jövőben hogyan fognak változni a szabályok. Nem kizárható, hogy szigorodnak.
    Hol élsz egyébként? 🙂

   3. Köszönöm a felvilágosítást!èn eddig azt hittem hogy mivel Mi EUs ország úgya olyan jogom van itt mint mindenki másnak Az olasz férjem erőltetette az olasz állampolgárság kérést amit egy éve adtunk be.most kérik töllem eszt a B1 nyelvvizsgát,amit nem érek hogy milyét van rá szükség.én még 2014ben házasodtam ….

   4. EU-s országból érkezőként több jogod van, mint a “harmadik országból” érkezőknek, de még így is kevesebb, mint az olaszoknak. Ez azért logikus is valahol. Sztem nagyon jó, hogy most már igazolnia kell az embernek a nyelvtudását, eddig nem értettem, hogy hogy lehet az ember egy olyan ország állampolgára és lakosa, amelynek a nyelvét nem beszéli….

 4. En egy Latina nevu vàrosban élek, Ròmàtol nem messze. Eddig nem volt problèma semmilyen szempontbol, hogy nem vagyok még olasz mert magànvàllalkozònàl dolgozom tobb éve ès segélyekre sem volt eddig szukségem szerencsére, de persze sosem lehet tudni mi johet még… Nincs még gyerekem stb. Plusz a politikai helyzet, ahogy te is irtad, nem tudhatjuk, hogyan valtozik a jovoben… Ugyhogy igazad van neki kéne vagnom ennek a proceduranak, mar igy is beleesek ebbe a nyelvvizsgas maceràba szuper….pont az a gondom az egésszel, a koltségen kìvul ami ìgy màr elérheti a 600€t is, hogy elég nehezen tudok elszabadulni a munkahelyrol az ugyintézéshez…

  1. Igen, ne is legyen ezekre a szolgáltatásokra szükségünk, de tényleg sosem lehet előre tudni… Az ügyintézés azért most annyival egyszerűsödött, hogy neten lehet benyújtani mindent (a magyar erkölcsit meg a nagykövetségen ki tudod kérni), és csak egyszer kell megjelenni a prefektúrán, majd amikor már megkaptad az állampolgárságot, akkor a polgármesteri hivatalban az esküre. De ezek között ugye évek telnek el, tehát nem emiatt nem fogsz nyaralni menni :)) szóval hajrá :))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s