Ügyintézés

Lakásvásárlás Olaszországban – 3

Az előző rész itt található. 

Ha kölcsönt kell felvenned, akkor még az első ajánlattétel előtt egyeztetni kell a bankkal.

Lehet személyesen vagy interneten érdeklődni. Ahhoz, hogy megállapítsák, hitelképes vagy-e, általában a következő dokumentumokat kell bemutatni:

  • előző évi adóbevallás. Vigyázat, ha Partita IVA-d van, és a könyvelőd rendesen leköltségeli az adóalapodat, akkor a bank csak a költségelés utáni alacsonyabb adóalapot veszi figyelembe.
  • lakás ára (akkor is, ha még pontosan nem tudod ekkor, legjobb a hirdetésben megadott árat megadni, aztán legfeljebb kevesebb lesz, ha sikerül alkudni)
  • a kért hitel összege – ez nem lehet több, mint a vételi ár 80 %-a
  • egy “certificato contestuale”, amit a lakhelyed polgármesteri hivatala ad ki, és tartalmazza a hivatalos lakcímed és hogy mi a családi állapotod (16,50 euró az ára)
  • a bank kérelmi űrlapja

Ezekből kiindulva a bank általában egy héten belül választ ad, hogy kaphatsz-e hitelt. Ezt egy voucher formájában teszi meg, ami általában 6 hónapig érvényes. Ez azért jó, mert ha mégsem tudod megvenni azt a konkrét lakást, keresgélhetsz még pár hónapig abban a tudatban, hogy hitelképes vagy.

A voucher birtokában megteheted az ajánlatot és alkudhatsz az árról.

Ha sikerült megegyezni az eladóval, azaz van egy általa is aláírt proposta-d,  akkor mehetsz vissza a bankhoz és beadhatod nekik a végleges hitelkérelmet.

Ehhez természetesen a lakás minden dokumentumát csatolni kell, ezek pedig: 

  • földhivatali nyilvántartás – visura catastale,
  • atto di provenienza – azaz, hogy az aktuális tulajnak honnan van a lakás, pl. vette, örökölte stb – az előző adásvételi szerződés megteszi, abban minden le van vezetve (ez kötelező, a notaio meg is teszi minden adásvételnél)
  • a hivatalos alaprajzot – pianimetria catastale.

Plusz be kell fizetni a hitelbírálat árát, ez 200-300 euró között van.

Ha minden dokumentumot megkapott a bank, akkor a szakértője kimegy és megnézi a lakást. Ez arra szolgál, hogy ellenőrizzék, a lakás valóban ér-e annyit, amennyiért veszed (ill. amennyit a banktól kértél kölcsönként).

Ha kölcsönt veszel fel, akkor a proposta-ba érdemes beleírni, hogy az előleg és a vételi ajánlat CSAK AKKOR ÉRVÉNYES, ha a bank a lakásra kiadja a kölcsönt. Ez nagyon fontos, mert lehet, hogy te személy szerint hitelképes vagy, de ha a lakás a bank szerint nem ér annyit, amennyit, vagy ők nem akarnak rá annyi hitelt adni, akkor elesel a vételtől és bukhatod az előleget (kivéve persze, ha mégis megvan otthon kp-ben a hiányzó összeg és megelégszel a bank által megajánlott alacsonyabb hitellel is).

Ha viszont a bank mindent leokézott, és megadja a kért hitelt, akkor mehet a végleges szerződéskötés az eladóval.

 

 

1 című bejegyzés “Lakásvásárlás Olaszországban – 3” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s